Klaipėdiečių sprendimas: savas stogas

Uostamiestyje ir pajūryje pamažu daugėja įsigyjančiųjų būstą. Nekilnojamojo turto rinkos atstovai pastebi, kad vis daugiau atsiranda tokių, kurie, užuot nuomoję būstą, ima paskolą ir ieško savo stogo virš galvos. Tai lemia tas faktas, kad šiuo metu kreditai suteikiami itin palankiomis sąlygomis.

Uostamiestyje ir pajūryje pamažu daugėja įsigyjančiųjų būstą. Nekilnojamojo turto rinkos atstovai pastebi, kad vis daugiau atsiranda tokių, kurie, užuot nuomoję būstą, ima paskolą ir ieško savo stogo virš galvos. Tai lemia tas faktas, kad šiuo metu kreditai suteikiami itin palankiomis sąlygomis.

Šiemet perka aktyviau

Registrų centro duomenimis, šią vasarą uostamiestyje buvo sudaryti 21 namo, 543 butų ir 2 sodo namelių pirkimo–pardavimo sandoriai.

Palyginti su praėjusių metų pirmaisiais dviem vasaros mėnesiais, skaičiai didesni. Pernai birželį ir liepą buvo sudaryti 14 namų, 481 buto ir 4 sodo namelių pirkimo–pardavimo sandoriai.

Individualūs namai pirkėjus šią vasarą labiau domino liepą, o butų paklausa laikėsi stabiliai, liepą parduota tik vienu butu mažiau.

Palangoje šį birželį ir liepą parduota 12 namų, 54 butai. Pernai tokiu pat laiku kurorte buvo kiek mažiau namų pirkimo–pardavimo sandorių, o butų – daugiau. Tada jų buvo įsigyta beveik dviem dešimtimis daugiau.

Skatina ekonominė situacija

Įpusėjus vasarai, susidomėjimas nekilnojamuoju turtu ypač auga Palangoje, ten kur mielai poilsį renkasi poilsiautojai iš visos Lietuvos bei užsienio.

Naujos statybos daugiabučių namų kvartalo "Fausta Palanga" atstovė Lina Dapkūnienė pastebėjo, kad šiuo metu, atėjus geresniems orams, pagyvėjo ir susidomėjimas nauju būstu Palangoje.

Žmonės iš visos Lietuvos domisi naujos statybos butais Palangoje, savo atostogas derina taip, kad jų metu galėtų apžiūrėti ir būstą, kuriuo naudotųsi tiek ilgų atostogų metu, tiek ir persikeliant gyventi į pajūrį.

Pašnekovės teigimu, tai galima sieti su šiuo metu susiklosčiusia ekonomine situacija.

"Dabar bankai pinigus skolina labai mažomis palūkanomis. Vertinant ilgalaikę nuomą Palangoje, paskolą mokėti yra pastebimai pigiau, nei nuomotis būstą kurortiniame mieste sezono ar net ne sezono metu", – dėstė L.Dapkūnienė.

Pirkti – pigiau

Šiuo metu nemažai būsimųjų naujakurių mieliau renkasi ilgalaikę investiciją nei neterminuotus finansinius įsipareigojimus, neįgyjant jokio turto.

Vasarą kurorte būsto nuomos rinką vertinti esą sunku, tačiau para dviejų kambarių naujos statybos daugiabučio namo bute vidutiniškai kainuoja apie 30–70 eurų.

"Paprastai bankas kreditą duoda 25 ar 30 metų, ir paskolos mokėjimo grafikas sudaromas taip, kad, šeimai įsigijus būstą "Fausta Palanga" daugiabučiuose namuose, per mėnesį vidutiniškai mokėti tenka nuo 100 iki 180 eurų", – paaiškino įmonės atstovė.

Vertinant naujos statybos daugiabučių namų išlaikymo išlaidas, išlaikyti tokį būstą, net ir mokant paskolą, – kur kas patogiau.

Susidomėjimui nauju būstu, pasak pašnekovės, įtakos turi ir artėjantis ruduo, kai žmonės pradeda mąstyti apie nekilnojamojo turto išlaikymą šildymo sezono metu.

Domisi šeimos ir investuotojai

Dažniausiai įmonės daugiabučių namų butais domisi jaunos šeimos, vyresnio amžiaus palangiškiai, kurie savo seną būstą keičia nauju, tie, kurie siekia tinkamai investuoti arba ieško antro būsto pajūryje.

Šiuo metu perkantiesiems siūloma rinktis energiškai efektyvius butus, esančius naujos statybos namuose, kurie turi autonominį šildymą, kai buto savininkas gali pats reguliuoti šildymo suvartojimą priklausomai nuo savo poreikių.

"Mūsų siūlomi variantai labiau domina lietuvius, norinčius ramesnio gyvenimo, geros kaimynystės toliau nuo miesto centro, tačiau ir ne miesto paribyje", – dėstė pašnekovė.

Šiuo metu Palangoje už tokio buto kvadratą mažiausiai teks atseikėti nuo 960 eurų. Už tokią kvadrato kainą galima rasti vieno, dviejų bei trijų kambarių butus.

Paprastai pirmojo aukšto gyventojams dar atitenka ir lauko terasa, kitų aukštų naujakuriams vaizdas atsiveria iš balkono.

Tokie būstai siūlomi su daline arba visa apdaila.

"Jei būsimas savininkas pageidauja, operatyviai paruošiame visą buto apdailą taip, kad naujakuriai galėtų be vargo ateiti ir gyventi, nesirūpindami remonto darbais. Taip pat siūlome ir savo rangovus, kurie per mėnesį butą įrengia pagal individualius savininkų reikalavimus. Todėl per trumpą laiką galima susikurti jaukų savo šeimos lizdelį ar puikius poilsio apartamentus, atsieisiančius mažiau, nei kainuotų naujos statybos buto nuoma", – teigė L.Dapkūnienė.

Rinkoje – pagyvėjimas

Pašnekovės teigimu, šiuo metu Palangos nekilnojamojo turto rinkoje stebint ryškų pagyvėjimą, planuojama, kad artinantis bei įsibėgėjus rugsėjui nuosavo būsto paklausa dar augs.

"Žinoma, reikia nepamiršti to, jog šiuo metu siūlome, ko gero, mažiausią naujos statybos butų kainą Palangoje, šiuo metu siekiame suintensyvinti pardavimą, tačiau atsiradus daugiau perkančiųjų, tikėtina kainų korekcija į didesniąją pusę", – neslėpė įmonės atstovė.

Po atostogų – būsto paieškos

Vos prasidėjus rugpjūčiui, savojo būsto besidairančiųjų skaičiaus didėjimas pastebimas ir uostamiestyje.

"Liepa buvo kiek vangesnė, tačiau dabar jau žmonės grįžta iš atostogų ir domisi parduodamais būstais", – pastebėjo nekilnojamojo turto agentūros "Gijoneda" direktorius Edmundas Jankus.

Vis dėlto čia kainos pastebimai augti neturėtų, mat kol kas tokio didelio pirkėjų susidomėjimo nesama.

"Pasiūlos yra pakankamai, jeigu ji sumenktų – kainos galėtų kilti", – prognozavo direktorius.

Euras išaugino nuomą

Klaipėdoje, kaip ir Palangoje, pastebima, jog vis daugiau nuolatines pajamas turinčiųjų mieliau renkasi būstą įsigyti skolinantis iš banko nei nuomotis.

Tokią situaciją uostamiestyje lemia ne tik geromis sąlygomis žarstomi būsto kreditai, bet ir šoktelėjusios būsto nuomos kainos.

"Nuomos kainos nėra labai didelės, tačiau, palyginti su pernai, jos tikrai yra išaugusios. Tai pastebėjome po euro įvedimo. Be to, kreditavimo marža yra žema, todėl tikrai yra verta imti kreditą, įsigyti turtą ir mokėti bankui. Paskolos įmokos – panašios kaip nuomos kaina", – neabejojo E.Jankus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taigi

taigi portretas
Butai brangggzzzz

to Nuomonė

to Nuomonė portretas
Už tą namuka bankui i sikna ilindes iki senatves grauši kruopas"Okai prasidės ligos kiek važinėt rriks i miestą!Ar tur4si tiek pinigo visa am=iu vergaves bankui?

Nuomonė

Nuomonė portretas
kai gyveni savo name nei ant galvos kas vaikšto, nei po grindimis krebžda. Moki bankui, bet žinai, kad tai tavo namas. Tik savo namukas ir pats sau šeimininkas.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių