Klientai kyla prieš „Danske bank“ reikalavimą pateikti būsto vertės ataskaitą

„Danske bankas“ susirūpino, kokia tikroji jam įkeisto nekilnojamojo turto vertė, ir dalies savo klientų pareikalavo pateikti atnaujintą būsto, už kurią jie moka paskolą, vertės ataskaitą. Bankas aiškina, kad tokia galimybė numatyta sutartyse su klientais. Tačiau kai kurie jų suabejojo, ar „Danske“ noras informaciją susirinkti ne už savo pinigus, tikrai teisėtas.

Paskolas būstui iš „Danske banko“ pasiėmusi dalis žmonių šiomis dienomis gavo jo nurodymą iš naujo nustatyti įkeisto būsto vertę ir dokumentą pateikti bankui. Anot vieno iš banko klientų, vadybininkai iškart nurodė, kad atnaujinta turto vertė turi būti ne mažesnė, nei likusi mokėti paskolos suma. Ši imta ir sutartis pasirašyta prieš krizę.

„Bankas, kaip finansinė organizacija, gali prognozuoti tų verčių svyravimą ir logiška būtų kad bankas, kaip stiprioji pusė, kaip srities specialistas, turėtų prisiimti paskolos ir turto vertes santykio kitimo riziką“, – sako žurnalistų kalbintas „Danske banko“ klientas.

Vilniečio teigimu, turto vertės nustatymas kainuoja kelis šimtus litų, tad bankui labai apsimoka duomenis susirinkti, nė kiek neišleidus. O esą paaiškėjus, kad turtas nuvertėjęs, papildomomis prievolėmis grasinantis bankas gali rasti pretekstą keisti sutartį, tada keistųsi ir palūkanos, kitos sąlygos.

„Praėjus vienai ar kitai krizei, jis, nors ir moka įmokas, kitaip tariant, vykdo tai, kas jam privalu, gali vieną dieną imti ir netekti viso turto ir su šeima atsidurti gatvėje“, – sako LRT televizijos žurnalistų kalbintas vyras.

„Danske banko“ teigimu, informaciją apie turto vertes jis naujina ne pirmą kartą. Šįkart esą atėjo eilė tiems, kurių būsto verte nesidomėta kelerius metus. Tarp tokių – ir geri klientai.

„Sutartis numato, kad yra prievolė klientui pateikti, paprašius bankui, atnaujintą vertę. Ir dėl tos priežasties, kaip jūs ir paminėjot, kad jie nieko nekeitė, tai didžioji dalis tų klientų yra būtent tie, apie kuriuos mes turim labai mažai informacijos“, – aiškina „Danske banko“ Bankininkystės tarnybos direktorė Jūratė Nedzinskienė.

Prižiūrėti paskolų portfelį bankus įpareigoja įstatymas. Bet Bankų klientų asociacijos vadovo teigimu, jeigu žmogus laiku moka paskolos įmokas, gali nebijoti banko reikalavimo atnaujinti turto vertę.

„Vartotojų teisių apsaugos tarnyba yra išleidusi nutarimą, kuris yra pagrįstas tuo, kad žmogus, pasirašydamas sutartį, nežinojo visų aplinkybių, kurios jo lauks, ta sutartis yra kolektyvinė, jis individualiai negalėjo dėl jos tartis ir todėl šios sąlygos jam netaikytinos. Todėl galima su banku kalbėti apie tai, kad tą vertinimą jis atliks už banko pinigus“, – teigia Bankų klientų asociacijos vadovas Rūtenis Paukštė.

Kad visada geriausiai tartis, sako ir Bankų asociacijos vadovas, mat bankai taiko skirtingas bendravimo praktikas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Peliksiukui

Peliksiukui portretas
Tai kad kiti bankai mūsuose irgi ne geresni... Čia tau, brolyti, ne Kanada, kur bankai klientus gerbia...

Peliksiuks

Peliksiuks  portretas
Nu va, aišku, į kokį banką negalima nei kojos kelt.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių