Kodėl lietuviai viršininką lietuvį keistų į vakarietį?

  • Teksto dydis:

Jei būtų galimybė rinktis įmonės direktorių, tik kas trisdešimtas lietuvis eitų darbuotis vadovaujamas lietuvio, o kas trečias mielai sutiktų, kad jo bosas būtų vakarietis. Tokias įžvalgas pateikia specialistų paieškos portalas cvmarket.lt.

„Kai šių metų pradžioje mūsų portalas rinko populiariausią Lietuvoje verslininką, itin dažnai tarp argumentų, kodėl balsuojama už vieną ar kitą asmenį, buvo minima „jis gerbia darbuotojus“, „jo vadovavimas stabilus“, - pasakoja cvmarket.lt marketingo direktorė Raimonda Tatarėlytė, - o kaip parodė naujausias mūsų tyrimas, būtent šias savybes dirbantieji Lietuvoje dažniau sieja su vadovais iš vakarų, o ne su lietuviais.  Tad jei darbuotojų atlyginimai nesiskirtų (vakariečių vadovaujamose kompanijose jie – neretai didesni) lietuviai vietinį direktorių vis tiek mielai iškeistų į direktorių vakarietį.“

Už bosą iš Lietuvos balsavo tik 2,9 proc. cvmarket.lt apklausos dalyvių. Savo pasirinkimą jie argumentavo tuo, kad vadovas lietuvis geriau išmano vietinio verslo realijas, o taip pat yra veržlesnis, jo sprendimai originalesni.

Simpatizuojančių verslo valdymo profesionalams iš vakarų Lietuvoje daugiau net 10 kartų. Užsieniečiai labiausiai vertinami dėl didesnės pagarbos darbuotojams (20,8 proc.), dėl stabilesnio, labiau pasverto įmonės valdymo (6,3 proc.). Dar 3,7 proc. lietuvių mano, kad vakariečių vadovavimo stilius demokratiškesnis nei lietuvių. O 4,7 proc. tikisi iš vadovo užsieniečio perimti jo vakarietišką vadovavimo patirtį.

„Visgi, apklausoje lietuviai pasirodė kaip pragmatikai, jau atsikratę stereotipo, kad visa, kas iš vakarų – netoli idealo, - teigia cvmarket.lt atstovė, - Tad net 41,4 proc. dirbančių Lietuvoje įsitikinę - viskas priklauso nuo konkretaus žmogaus, o dar 20 proc. nukirto: „Kas bebūtų vadovas – prisitaikysiu“.

Tyrimo metu cvmarket.lt specialistai apklausė 1019 respondentų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių