Kodėl lietuviai iš visos ES labiausiai sunerimę dėl kainų?

  • Teksto dydis:

Lietuviams iš visų Europos Sąjungos (ES) gyventojų daugiausiai baimės kelia kainų augimas, dėl to sunerimę 65 proc. šalies gyventojų, rodo Eurobarometro apklausa.

Tiek lietuvių kainų augimą įvardijo, kai buvo paprašyti nurodyti pačius didžiausius iššūkius, su kuriais šiuo metu susiduria Lietuva.

Kiti du dažniausi lietuvių minėti iššūkiai buvo nedarbas ir apmokestinimas – juos atitinkamai nurodė 23 ir 20 proc. šalies gyventojų.

Dėl didelių kainų taip pat stipriai nerimauja čekai (41 proc.), estai (40 proc.), slovakai ir lenkai (po 37 proc.). Kaimyninėje Latvijoje augančias kainas kaip iššūkį įvardijo 30 proc. gyventojų.

Mažiausiai Europos Sąjungoje dėl kainų augimo nerimauja Danija (3 proc.), Švedija (4 proc.) ir Suomija (7 proc.).

„Šiuo metu infliacija vėl pašoko ir Lietuvoje mes praeitus metus užbaigėm su viena didžiausių infliacijų Europos Sąjungoje – apie 4 procentų. Kainos tikrai yra pakilusios. Ir kai kainos pakyla, žmonės pradeda jaudintis“, – BNS sakė Vilniaus universiteto profesorius, ekonomistas Rimantas Rudzkis.

Pasak jo, pastaraisiais metais maisto kainos augo daugelyje pasaulio šalių, o paslaugų kainos Lietuvoje augo, kylant darbo užmokesčiui.

„Tai, kad pas mus maistas sudaro didelę dalį vartojimo krepšelio, ir tai, kad kilo atlyginimai (vadinasi, brango paslaugos), davė rezultatą tokį, kokį davė“, – kalbėjo profesorius.

Lietuvoje gyventojų apklausą lapkričio pradžioje atliko tyrimų bendrovė „TNS LT“, jos metu apklausta 1013 žmonių.

Daugiau apie tai – laidos įraše.


Šiame straipsnyje: lietuviaiESkainoskainų augimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

jo

jo portretas
matomai del oriu penciju ir atlyginimu ka i tai valdziazmogiai

Kęstas

Kęstas portretas
Kodėl mūsų pensijos mažos? Nes maitinam parazitus. Antros pakopos pensijinių fondų gynėjas tyčiojasi iš lietuvių raštingumo finansuose. "Antros pakopos pensijinių fondų gynėjas Šarūnas Ruzgys giriasi: Lazutkos neraštinga Lietuva? Baikit, nemanau." Suprask, žmogau, antros pakopos pensijinių fondų veikėjai giriasi, kad apgavo visą raštingą Lietuvą. Tikrai, kaip tokie žmonės, koks yra šitas autorius, apgavo didesnę Lietuvos dalį? Kvailo godumo dėka. Neoliberalai galvoja, kad godumas yra gerai. Bet iš kvailo godumo net neoliberalai juokiasi. Žmonės griebėsi tų fondų, kaip galimybės prichvatizuoti dalelę Sodros. Na ir kas, kad išeis daug mažiau pensijos? Bent kažką vaikams ar anūkams paliksiu... Taip galvojo dauguma Lietuvos. Tačiau palikti tuos pensijinių fondų grašius vargiai ar išeis. Juk gyventi tai reiks, net ir pensijoje. Mažiau gausi iš Sodros - badausi dar daugiau, negu dabar daugelis pensininkų badauja. Kvailas tas godumas. (apie mokslą-studija-ekonomiką)

Kaunietė

Kaunietė portretas
ką jus čia rašot ,kad kainos augo visose pasaulio šalyse- pažiūrėkit kokie ten atlyginimai,pensijos.pas mus Lietuvoj -kiekvieną dieną,vis kitokios kainos,baisu.gerai kad ir išvažinėja žmonės iš Lietuvos sėkmės jiems ir stiprybės
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių