Konkurencijos taryba: mažmenininkai toliau spaudžia tiekėjus

Lietuvos mažmeninės prekybos tinklai vis dar spaudžia tiekėjus, nors dešimtadalio jų pozicijos kiek sustiprėjo, pareiškė Konkurencijos taryba.

Naujosios tarybos apklausos duomenimis, derantis dėl naujų sutarčių sąlygų, pagerėjo tik 10 proc. tiekėjų pozicijos.

"Prekybos tinklai ėmė taikyti skaidresnę nuolaidų tiekėjams apskaičiavimo sistemą, tačiau 82 proc. tiekėjų santykiai su mažmeninės prekybos tinklais nepasikeitė", - pirmadienį pranešė taryba.

Šiuo metu Lietuvoje mažmeninės prekybos įmonių, turinčių didelę rinkos galią, kriterijus atitinka keturios mažmeninės prekybos įmonės: "Maxima LT", "Palink", "Rimi Lietuva" ir "Norfos mažmena".

Konkurencijos tarybos ekspertai raštu apklausė 100 tiekėjų bei keturis prekybos tinklus.

Taryba 2013 metais savo iniciatyva pradėjo du tyrimus dėl prekybos tinklų veiksmų atitikties teisės aktams. Taryba šiemet sausį pripažino, kad "Maxima", sudarydama sutartis su maisto prekių ir gėrimų tiekėjais pažeidė įstatymą, todėl jai buvo skirta 40 tūkst. litų bauda.

Konkurencijos taryba sausį taip pat pripažino, kad "Norfos mažmena" ir "Rivona" sutartyse su maisto prekių ir gėrimų tiekėjais pažeidė prekių grąžinimo ir negauto pelno kompensavimo sąlygas. Įmonėms skirta bendra 90 tūkst. litų bauda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių