Kovoje su kontrabanda laukia nauji iššūkiai

  • Teksto dydis:

Tuščių cigarečių pakelių tyrimo duomenimis, 2016 m. nelegali tabako gaminių rinka palaipsniui mažėjo, tačiau į Lietuvą plūdo kontrabandinės cigaretės iš kaimyninės Baltarusijos.

Tyrimų bendrovės „Nielsen" atliktas tuščių pakelių tyrimas parodė, kad 2016 m. antrą ketvirtį nelegalios cigaretės sudarė 17,7 proc. visos rinkos. Lyginant su 2015 m. ketvirtu ketvirčiu, nelegali rinka sumažėjo 1,9 procentiniais punktais.

Ekonomisto Gitano Nausėdos teigimu, nors kontrabandos mastas tebėra didelis, dinamika yra džiuginanti. Tuo netiesiogiai galima įsitikinti ir analizuojant valstybės biudžeto akcizų mokesčio įplaukas - pastaruosius porą metų jų ne tik surenkama daugiau.

„Pagrindinė šešėlinio cigarečių verslo priežastis - didelis legalių ir  nelegaliai tiekiamų cigarečių kainų skirtumas, kuris skatina dažną vartotoją rinktis „šešėlines" cigaretes. Užkardyti cigarečių kontrabandą ekonominėmis priemonėmis yra gana sudėtinga, kadangi valstybė siekia ir sieks mažinti cigarečių vartojimą atitinkamai didindama akcizo mokestį. Todėl artimiausiais metais kovos su cigarečių kontrabanda sėkmė daugiausia priklausys nuo Lietuvos ir Baltarusijos sienos kontrolės bei efektyvaus sankcijų mechanizmo kontrabanda piktnaudžiaujantiems piliečiams" - dėstė G.Nausėda.

Didžioji dalis nelegalių tabako gaminių ir toliau atkeliauja iš Baltarusijos. Pavyzdžiui, 2015 m. antrąjį ketvirtį kontrabanda iš Baltarusijos sudarė 74,1 proc., ketvirtąjį ketvirtį - 79,9 proc., o šių metų antrąjį ketvirtį - 82,3 proc. visos tabako gaminių rinkos.

Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos vykdančiojo direktoriaus Arno Marcinkaus teigimu, augantis kontrabandinių cigarečių iš Baltarusijos kiekis pateikia Lietuvai naujų iššūkių.

„Didžioji dalis Lietuvą pasiekiančių kontrabandinių cigarečių atkeliauja iš Baltarusijos „Grodno Tobacco" gamyklos. Nors nelegalių tabako gaminių rinkoje po truputį mažėja, bet skylės kaimynės sienoje užlopymas vis dar išlieka prioritetiniu uždaviniu" - aiškino A.Marcinkus.

UAB „Philip Morris Baltic" korporacijos reikalų direktorius Baltijos šalims Gintautas Dirgėla tikina, kad baltarusiškos kontrabandos užkardymas yra didžiulis iššūkis visoms trims Baltijos šalims.

„Nelegalios cigaretės iš Baltarusijos gabenamos ne tik į pačias Baltijos šalis, bet ir į Vakarų Europą. Todėl norint sumažinti nelegalių gaminių iš Baltarusijos kiekį, vien Baltijos šalių pastangų neužtenka - būtinas Baltarusijos ir visos Europos Sąjunos (ES) įsitraukimas", - dėstė G.Dirgėla.

„Nielsen" atlikto tuščių pakelių tyrimo duomenimis, 2016 m. antrąjį ketvirtį daugiausiai nelegalių gaminių rasta Radviliškyje (36,5 proc.), Tauragėje (33 proc.) ir Šiauliuose (26,2 proc.).

Mažiausiai kontrabandinių gaminių rasta Klaipėdoje (10,8 proc.), Palangoje (10 proc.) ir Plungėje (8 proc.).

Pasak Valstybės sienos apsaugos tarnybos vado generolo Renato Požėlos, laikui bėgant keičiasi ne tik kontrabandos mastai ir kryptys, bet ir nusikaltėlių elgsena.

„Dėl sugriežtintos Lietuvos sienos apsaugos nemažai nelegalių gaminių į Lietuvą patenka per vidinę ES sieną, t. y. per kitas valstybes, pavyzdžiui, Latviją, Estiją. Vis dėlto dauguma į Lietuvos rinką patenkančių kontrabandinių cigarečių atvežama nedideliais kiekiais, parduodant jas turguose ar kažkur, kur gresia ne baudžiamoji, o administracinė atsakomybė", - pabrėžė R. Požėla.

Policijos generalinio komisaro pavaduotojo Edvardo Šilerio teigimu, nelegaliai rinkai mažėjant, kova su kontrabanda išlieka svarbiausiu darbo prioritetu.

„Nors 2015 metais, lyginant su 2014 metais, sulaikytos kontrabandos ir akcizinių prekių tvarkos pažeidimų atvejų sumažėjo, sulaikytų cigarečių pakelių skaičius išaugo. Todėl labai svarbu aiškiai įvardyti esamas ir galimas grėsmes, suvienyti susijusių institucijų darbą ir kurti bendrą analitinį produktą", - apie būtinybę tęsti pradėtą darbą aiškino E. Šileris.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių