Kur lenkiame kaimynus, o kur atsiliekame?

Šnekant apie ūkio augimą, Lietuvos Bendrasis vidaus produktas (BVP) pernai augo sparčiausiai – lyginant su 2015 m., Lietuvos ekonomika iš viso ūgtelėjo 2,3 proc., Latvijos – 2 proc., o Estijos – 1,6 proc.

Latvijos ir Estijos ekonomikos sužibėjo ketvirtąjį 2016 m. ketvirtį – baigiantis metams, abiejų šalių BVP šovė į viršų: Estijos ekonomika, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu 2015 m., paaugo 2,7 proc., Latvijos – 2,6 proc.

Trečiąjį 2016 m. ketvirtį Latvijos ūkis augo vos 0,3 proc., Estijos – 1,1 proc., o Lietuvos – 1,7 proc. Pirmąjį ketvirtį Lietuvos BVP padidėjo 2,4 proc., Latvijos – 2,1 proc., Estijos – 1,5 proc., o antrąjį – atitinkamai 1,9 proc., 2,0 proc. ir 0,8 proc.

Nors Lietuvos ūkis ketvirtąjį ketvirtį augo santykinai lėtai (1,3 proc.), vertinant visus metus, metinis BVP augimas Lietuvoje vis tiek buvo didžiausias.

Eksportas ir importas

Skaičiuojant eksporto apimtis, Lietuva ir toliau yra nepralenkiama: pernai mūsų šalis eksportavo daugiau negu Latvija ir Estija kartu paėmus.

Lietuvos eksportas per praėjusius metus vertinimas maždaug 22,609 mlrd. eurų, Latvijos – 10,332 mlrd. eurų, Estijos – 11,883 mlrd. eurų. Importas – atitinkamai 24,836 mlrd., 12,279 mlrd. ir 13,501 mlrd. eurų.

Kita vertus, ES tenkančios Lietuvos eksporto ir importo dalys išliko kukliausios iš Baltijos valstybių: Bendrijos šalims teko 61 proc. viso Lietuvos eksporto ir 70 proc. viso importo. Latvijos užsienio prekyboje šios dalys sudarė atitinkamai 74 proc. ir 80 proc., o Estijos – 74 proc. ir 82 proc.

Vidutinis atlyginimas Lietuvoje yra net 30 proc. mažesnis nei Estijoje bei maždaug 8 proc. kuklesnis nei Latvijoje.

Atlyginimai ir pensijos

Tiek estai, tiek ir latviai gali pasigirti didesniais atlyginimais. Skaičiuojama, kad vidutinis atlyginimas Lietuvoje yra net 30 proc. mažesnis nei Estijoje bei maždaug 8 proc. kuklesnis nei Latvijoje.

Vidutinis mėnesio darbo atlygis (neatskaičius mokesčių) pernai spalį–gruodį Lietuvoje siekė 823 eurus, Latvijoje – 894 eurus, Estijoje – 1 182 eurus.

Tiesa, per metus vidutinis paskaičiuotas mėnesio darbo užmokestis labiausiai išaugo Lietuvoje (8,7 proc.). Latvijoje augimas siekė 5,9 proc., o Estijoje – 7,6 proc.

Vidutinės senatvės pensijos Lietuvoje – taip pat mažesnės už kaimynų: lietuviška pensija yra 35 proc. mažesnė negu estiška ir 15 proc. kuklesnė nei mokama Latvijoje.

Paskutinį praėjusių metų ketvirtį vidutinė senatvės pensija (turint būtinąjį stažą) Lietuvoje buvo 255 eurai (nuo sausio – 287,6 euro), Latvijoje – 301 euras, Estijoje – 390 eurų.

2016 m. pensijos labiausiai pakilo Estijoje – lyginant su tuo pačiu 2015 m. laikotarpiu, vidutinė senatvės pensija Lietuvoje padidėjo 3,4 proc., Latvijoje – 2,9 proc., Estijoje – 5,3 proc.

Socialinės reikmės

Remiantis Eurostato duomenimis, Lietuva atsilieka nuo Latvijos ir Estijos pagal skiriamą BVP dalį socialinėms reikmėms – 2015 m. buvusios Vyriausybės išlaidos socialinei apsaugai buvo vienos iš mažiausių tarp 28 ES valstybių.

Lietuva socialinei apsaugai skyrė tik 11,1 proc. nuo BVP. Mažiau socialinės apsaugos sričiai skyrė tik Airija (9,6 proc.).

Latvija ir Estija šiai sričiai užpernai skyrė atitinkamai 11,5 ir 12,9 proc. nuo BVP, o visoje ES šis rodiklis siekė 19,2 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Štai tik sąžiningas skolintojas Neįtikėtina, bet tiesa! Sekite tai gerai. Mėnesius matau, kad aš išleisti Facebook ir bet tinklalapyje rūšies Ši žinutė Paskolos liudytojas, kalbantis tam tikrą Angele MAURIN kuri suteikia pinigų žmonėms visame pasaulyje. Iš pradžių buvau šiek tiek pesimistiškai, nes aš nepasitikiu paskolos pasiūlymus dėl neto. Bet po to mano draugas gavo paskolą jai, mano smalsumas pastūmėjo mane imtis savo kontaktus elektroniniu paštu ir po paklausė mano problema ji priėmė mane ir suteikė 50.000 € paskolą su tikrai žemos palūkanų ant jo dalis ir gavau pinigus po 24 valandų be protokolo mano sąskaitą. Jūs, kuriems reikia pinigų skubiai, galite susisiekti su juo ir jūs būsite patenkinti per daugiausiai 24 valandas, jei jums sekti savo gaires. Čia yra jo elektroninio pašto adresą: angelemaurin16@gmail.com           Paštas: angelemaurin@outlook.com tiesa liudijimas

juodas

juodas portretas
mes visus tik lenkiame ir kainu augimu ir pensiju ir atlygio mazumu ir menamu priesu isgalvojimu todel ir pirmi eupoje bet tik is kito galo

Giedrius

Giedrius  portretas
Lenkiame korupcija ir kainomis O atsiliekame atlyginimais
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių