Kuria sistemą, kuri pati užpildytų deklaracijas išmokoms gauti

Lietuva kuria sistemą, leisiančią ūkininkams nesirūpinti deklaracijų tiesioginėms išmokoms gauti pildymu.

Ką ūkininkai augina, šienauja, tręšia ar dirba – nuskaitytų palydovai, kompiuteriai užpildytų, o žmonėms, panašiai kaip mokesčių inspekcijos deklaracijų atveju, reikėtų tik peržiūrėti ir patvirtinti. Lietuvos Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) idėja susidomėjo Europos Komisija, prie programos jungiasi ir kitos bendrijos šalys.

„Jau visos šalys praktiškai stebi ir gali matyti ar žolė šienauta, ar ne pas ūkininką iš palydovo, galima nustatyti ar žemės, kurios deklaruojamos našios ar ne, ar prižiūrėtos, dabar visos šalys kuria algoritmus, kaip atskirti kultūrą, kol kas nėra taip sudėtinga atskirti, tarkim, ankštinius nuo kviečių, javų, bet atskirti kvietį nuo rugio - šiek tiek sudėtingiau, tačiau tai laiko klausimas“, – sako Nacionalinės mokėjimo agentūros direktorius Erikas Bėrontas

Šiuo metu prie Lietuvos iniciatyvos prisijungė ir kitos bendrijos šalys, susidomėjo ir Europos komisija, ši skyrė lėšų sistemos bandymams, algoritmų kūrimui. Sistema kelerius metus bus bandoma ir apie 2021-uosius galbūt ja jau galės naudotis ūkininkai.

Plačiau apie tai – reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių