Kuriamas privačių interesų registras primins valdininkams pateikti deklaracijas

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) kuria privačių interesų registrą. Tikimasi, kad jis padės mažinti korupciją, efektyviau kontroliuoti pareigą valstybės tarnautojams ir kitiems asmenims teikti deklaracijas.

Nauja privačių interesų deklaravimo sistema turėtų pradėti veikti 2019 metų pabaigoje, sistemai kurti, diegti, prižiūrėti, kurti rizikos valdymo metodikai numatyta 1,76 mln. eurų, didžioji dalis – iš Europos Sąjungos lėšų.

Be kitų funkcijų, sistema turėtų pati priminti asmenims apie privalomą interesų deklaravimą.

Komisija šiuo metu inicijuoja registro, pakeisiančio dabartinę deklaravimo sistemą, viešuosius pirkimus.

Planuojama, kad nauja sistema suteiks daugiau patogumo ir galimybių ne tik privačius interesus deklaruojantiems asmenims, kurių šiandien Lietuvoje yra per 100 tūkstančių, bet ir institucijų vadovams, etikos komisijoms bei visuomenei.

VTEK kone kas savaitę nustato pažeidimų, kuomet deklaruoti interesus pamiršta tai privalantys daryti asmenys. Planuojama, kad naujasis registras turės sąsajas su kitais valstybės registrais, informacinėmis sistemomis, todėl dalis deklaruotinų duomenų, t.y. darbovietė, kai kurie sandoriai, dalyvavimas įmonių valdyme, bus perkelti automatiškai, juos tereikės patikrinti, jei reikia – papildyti ir patvirtinti.

„Svarbu ir tai, kad registras siųs asmenims priminimus elektroniniu paštu apie būtinybę deklaraciją pateikti arba ją patikslinti naujai atsiradusiais duomenimis. Iškilus klausimų dėl deklaravimo, deklaruojantysis turėtų galimybę čia pat, sistemoje, parašyti žinutę VTEK, į kurią būtų operatyviai reaguojama“, – informuoja VTEK.

Taip pat siekiama supaprastinti ir pačią privačių interesų deklaracijos formą tam, kad deklaravimo procesas būtų paprastesnis ir užimtų kuo mažiau laiko.

Planuojama, kad institucijų vadovai turės galimybę sekti pavaldinių deklaruojamus duomenis, operatyviau informuoti juos apie prievoles. Institucijos galės sistemoje registruoti jose nepriimtus asmenų nusišalinimus.

Tikimasi, jog registras padės nustatyti ir tikslesnį privalančių deklaruoti asmenų skaičių, leis atlikti išsamesnes deklaracijų analizes, kadangi sistema automatizuos dalį analizės procesų ir suteiks galimybę VTEK darbuotojams vertinti deklaracijų duomenis įvairiais pjūviais, nustatyti rizikos veiksnius.

Kaip ir iki šiol, sistemoje viešai skelbiamas deklaracijas galės tikrinti ir visuomenė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių