Kurti darbo vietas regionuose padeda Darbo birža

Nedarbas Lietuvoje siekia 9 proc. Savivaldybėse, kur jis didesnis nei šalies vidurkis, naujoms darbo vietoms kurti paramą teikia Darbo birža. Vienas iš tokių rajonų – Švenčionys.

 

Edgaras Strakšys susikūrė verslą Švenčionių rajone pasinaudojęs Darbo biržos pagalba. Prieš daugiau nei metus neturėjęs darbo kūrybingas jaunas vyras pateikė projektą rajono Darbo biržai ir gavo paramą – 15 tūkst. eurų įrangai įsigyti.  

Jaunasis verslininkas kartu su žmona Erika gamina naujus bei restauruoja senus baldus, interjero detales, kitus dirbinius.   

„Dabar galiu konkuruoti su stipriausiomis įmonėmis, kas anksčiau buvo neįmanoma, nors gabumų aš turėjau. Darbo birža gabumų nedavė, bet davė įrankį, kuriuo aš galiu daryti. Dabar rezultatas visai kitoks. Tikrai džiugu, kad pas mus valstybė žiūri į mus, jaunus“, – kalbėjo E. Strakšys.

UAB „Alviva“ – viena didžiausių Švenčionių rajono įmonių, siuvanti darbo drabužius užsienio rinkai, turi beveik 200 darbuotojų. Prieš kelerius metus čia įgyvendintas Vietinio užimtumo projektas. Darbo biržai subsidijavus 65 proc. jo vertės, įsigytos siuvimo mašinos, įsteigta 30 naujų darbo vietų.

„Aišku, pridėjom savų pinigų, buvo sukurta 30 darbo vietų, žmonės patenkinti, nes dirbti su nauja įranga daug maloniau. Visą laiką trūksta žmonių tekstilės pramonėje, nenoriai eina dirbti siuvėjomis, ieško geresnio darbo. Mes visą laiką bendradarbiaujame su birža, stengiamės sudominti žmones“, – pasakojo UAB „Alviva“ vadovas Vaclovas Aleksandrovičius.

Pasak Darbo biržos atstovės, Vietinių užimtumo iniciatyvų projektai – viena iš paramos darbdaviams formų, ypač populiari regionuose. Pernai įvairiai įrangai įsigyti ar patalpų remontui iš viso Lietuvoje buvo skirta daugiau nei 5 mln. eurų, įsteigta per 430 naujų darbo vietų.

„Parama nėra skiriama 100 proc., yra skiriama iki 65 proc. viso projekto biudžeto, ir verslas turi prisidėti 35 proc. Tačiau yra ir išimčių, jeigu yra planuojama įdarbinti neįgalųjį žmogų, tai parama didesnė. Mes, įgyvendinant tuos projektus, skatiname projekto vykdytoją bendrauti su vietos bendruomenėmis, už tai yra skiriami papildomi balai. Taip pat bendrauti su savivalda, taip pat gali gauti papildomų balų už bendradarbiavimą“, – sakė Vilniaus teritorinės darbo biržos direktorė Inga Balnanosienė.

Šiemet į  paramą pagal Vietinio užimtumo projektus gali pretenduoti verslo įmonės iš 50 savivaldybių ir atskirų seniūnijų, kuriose nedarbas didesnis nei vidutiniškai šalyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių