L. Graužinienė: VAE projektas – ant trijų Baltijos šalių politikų stalo

  • Teksto dydis:

Trijų Baltijos valstybių diskusija dėl naujos atominės elektrinės (AE) Visagine projekto netrukus bus perkelta į politinį lygį, tačiau savo nuomonę dėl jos dar kartą turėtų pareikšti ir Lietuvos gyventojai, sako Seimo pirmininkė.

„Įmonių lygmenimis su Estija ir Latvija buvo kalbamasi visą laiką. Šiuo metu ta diskusija turėtų persikelti į politinį lygmenį, nes techniškai yra viskas aptarta, ir dabar mes pradėsime politines diskusijas su Latvija ir Estija. Šiandien, kai atvyksta Latvijos Saimos pirmininkė, susitikime taip pat apie energetiką kalbėsime“, - penktadienį interviu radijui „Laisvoji banga“ teigė Loreta Graužinienė.

L.Graužinienė taip pat pakartojo, kad Lietuva viena nėra pajėgi pastatyti atominę elektrinę, nors dabartinis jos projektas nebėra toks, koks buvo anksčiau.

„Jeigu kartu tą mes darytume su Latvija ir Estija ar dar kitu partneriu, tai tikrai tas projektas būtų ekonomiškai naudingas, nes dabar yra atlikti nauji paskaičiavimai ir vertinimai. Kaip informavo energetikos ministras, yra dar atliekama papildoma studija, yra paprašyti įvertinti papildomi klausimai“, - tvirtino L.Graužinienė.

Tačiau, pasak jos, teks dar kartą atsiklausti ir gyventojų nuomonės - turėtų būti rengiamas arba referendumas, arba kitos formos apklausa.

„Ne, negaliu šito pasakyti (kad projektas tikrai bus įgyvendinamas - BNS). Pagrindinis atsakingiausias etapas - vėl reikėtų atsiklausti mūsų žmonių, bet jau konkrečiai kalbant apie naują projektą, naujas ekonomines sąlygas ir apie bendrą kitų valstybių dalyvavimą bei aiškiai išaiškinant ir paklausiant jų nuomonės“, - sakė L.Graužinienė.

Seimo vadovė paneigė galimybę referendumą ar apklausą surengti su kovo 1-ąją vyksiančiais savivaldos rinkimais: „Tada prasideda dar tam tikri politiniai aspektai, susiję su rinkimine kova“.

Energetikos įmonių grupės „Lietuvos energija“ vadovas Dalius Misiūnas yra teigęs, kad sprendimai dėl VAE turėtų būti priimti maždaug 2018 metais.

Vyriausybė vis dar nėra apsisprendusi, ar Lietuva statys naują atominę elektrinę. Teigiama, kad dėl to kalbamasi su projekto partneriais Latvija, Estija ir Japonijos „Hitachi“. Energetikos ministerija ir „Hitachi“ liepos pabaigoje pasirašė supratimo memorandumą, kuriuo įsipareigojo įkurti bendrą tarpinę VAE projekto bendrovę, prie kurios prisijungti kviečiamos Latvija ir Estija.

Lietuva pernai pristatė bendrą trijų Baltijos šalių energetikos įmonių ir „Hitachi“ poziciją, kad ankstesnės Vyriausybės pradėtą naujos branduolinės jėgainės projektą galima iš esmės pagerinti. Teigiama, jog trys Baltijos šalių įmonės kartu su „Hitachi“ peržiūrėjo projektą ir rado galimybių jį pagerinti, tačiau vis dar lieka atvirų klausimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių