Labai trūksta statybininkų renovuoti daugiabučiams

  • Teksto dydis:

Remiantis Būsto energijos taupymo agentūros (toliau – Agentūra) duomenimis, šiuo metu šalyje vykdomi 530 daugiabučių atnaujinimo projektų, kuriuos įgyvendina apie 150 statybų sektoriaus bendrovių.

Didžioji dalis statybinių organizacijų, dirbančių daugiabučių renovacijos rinkoje turi nuo 1 iki 5 projektų, apie 15 proc. bendrovių – nuo 5 iki 10 projektų, o didesnės šalies statybinės organizacijos, turinčios ne vienerių metų patirtį šioje rinkoje, įgyvendina po 10, 20 ir daugiau daugiabučių atnaujinimo projektų.

Siekdama išsiaiškinti pagrindines renovacijos proceso metu iškylančias problemas, Agentūra atliko rangovinių organizacijų, šiuo metu įgyvendinančių daugiausiai daugiabučių atnaujinimo projektų, apklausą. Apklausos rezultatai parodė, jog viena pagrindinių problemų, turinčių realią įtaką renovacijos procesams, yra kvalifikuotos darbo jėgos trūkumas.

„Kvalifikuotos darbo jėgos trūkumus itin jaučiamas paskutinius 2-3 metus, tad neretai tenka pasitelkti subrangovines organizacijas. Pasitaiko atvejų, kad subrangovinėse organizacijose dirba užsienio šalių piliečiai”, – teigia Andrius Gudaitis, šiuo metu daugiausiai renovacijos projektų įgyvendinančios įmonės “Žilinskis ir Co” Renovacijos departamento direktorius.

Dėl akivaizdaus darbo jėgos trūkumo Lietuvoje užsienio specialistus samdo ir kitos renovacijoje dirbančios statybinės bendrovės.

“Jeigu didžiuosiuose šalies miestuose dar galima surasti kvalifikuotų specialistų, tai regionuose – labai sunkiai. Šiuo metu mūsų įmonė turi  dvylika daugiabučių renovacijos projektų, kurių didžiojoje dalyje dirba specialistai iš Ukrainos”, – tvirtina Remigijus Misevičius, Panevėžio statybos tresto dukterinės įmonės “Stogas” vadovas.

Su panašiomis problemomis susiduria ir mažesnės statybinės organizacijos. Pasak Juozo Valužio, šiuo metu keturis renovacijos projektus įgyvendinančios įmonės “Statmax” vadovo, su kvalifikuotos darbo jėgos trūkumu susiduriama jau nuo 2005 – 2006 m., tačiau pastaraisiais metais ši problema vis didėja. “Tad dažnai samdome subrangovines organizacijas, apie 15 proc. darbuotojų sudaro specialistai iš Ukrainos”, – aiškina J. Valužis.

Įgyvendinant daugiabučių namų atnaujinimo programą, nuo 2013 m. šalyje atnaujinta beveik 2000 daugiabučių, investicijos siekia apie 600 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pilna Europa statybininkų

pilna Europa statybininkų portretas
tik praneškit, kad ieškot, tuo suvažiuos iš UK, Sweden, Ireland ir kt. šalių, kvalifikuoti, su darbo saugos priemonėmis ir sertifikatais, 500 - 800€/per week ir darbuotojai jūsų!

Raimis

Raimis  portretas
O aš tik norėčiau paklausti tokiu verslininku . Ar tik ne jus visai nesenai rėkavot kad už tvoros eilės ir jūsų vietą . Ką per 10 metų išvijote iš Lietuvos to per 50 metų nesusigražinsit

Anonimas

Anonimas portretas
Algas normalias mokėkite ir kaip žmonėmis skaitykites ir netruks o trūksta del verslininkų bukumo
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių