Latviai pardavinės Astravo AE elektrą apeidami Lietuvą

Latvijos skirstomųjų tinklų operatorius AST skelbia, kad kai Lietuva nutrauks elektros energijos prekybą su Baltarusija, elektros energijos prekyba bus vykdoma ne per Lietuvos, o Latvijos sieną. Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys Eltai teigė, kad tos sprendimas nuliūdino, tačiau susitarti su latviais dar lieka vilčių.

„Latvija ieškos kelių, kaip galės prekiauti su trečiosiomis šalimis, toks yra sprendimas. Trečiosios šalys pagal apibrėžimą mūsų regione yra Rusija ir Baltarusija“, – Eltai sakė V. Poderys.

Anot parlamentaro, iš kitos sistemos nupirktoje elektroje tokiu atveju įsimaišys ir elektra iš Astravo AE, jei ši sėkmingai bus paleista.

V. Poderys teigė, jog yra labai gaila, kad nėra vienybės tarp Baltijos šalių, tačiau tikino, kad galimybių susitarti su latviais dar yra.

„Vienaip ar kitaip susitarti su latviais lieka tikimybė. Tikiu, kad tiek užsienio reikalų, tiek energetikos ministrai tuo užsiims skubiai. Šio sprendimo neužtenka, nes AST turi ieškoti kelių, kaip kartu su Estija ir Lietuva tai realizuoti. Tai nėra taip paprastai, kad paėmė ir nutarė, ir viskas aišku“, – Eltai sakė V. Poderys.

Tuo tarpu Estijos pozicija šiuo klausimu nėra aiški. Seimo nario teigimu, dar pavasarį estai taip pat ieškojo būdų, kaip prekiauti Astravo AE gaminama elektra.

„Labai įdomu, ką estai galvoja, nes pavasarį buvo žinių, kad ir jų dalis energetikų ieškojo kelių, kaip čia būtų galima prekiauti. Labai įdomu, kokia bus vieninga ir oficiali jų pozicija, kurios aš nežinau dabar“, – sakė V. Poderys.

„Kad nėra vieningumo, tokie nuogąstavimai visada buvo“, – pridūrė V. Poderys.

ELTA primena, kad Baltijos šalių elektros sistema iki šiol veikia sinchroniniu režimu sovietiniame BRELL žiede ir yra valdoma iš Maskvos. Pernai birželį buvo pasirašytas politinis susitarimas tarp trijų Baltijos šalių, Lenkijos ir Europos Komisijos (EK), kuriame numatyta, kad Baltijos elektros energetikos sistema iki 2025 metų sinchroniškai veiks su Europos tinklais.

Taip pat Lietuva yra priėmusi sprendimą neįsileisti elektros iš Baltarusijos, kai pradės veikti Astravo AE. Tokį sprendimą yra priėmusi ir Lenkija. Lietuvos ir Latvijos pozicijos Astravo AE atžvilgiu buvo išsiskyrusios. Latviai nerodė didelio solidarumo Lietuvos interesui, kad kaimyninės šalys ateityje taip pat neįsileistų Astravo AE energijos į savo rinkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ANUPRAS

ANUPRAS portretas
BRALIUKAI , O LEIDIMĄ IŠ TVARTELIO AR GAVOT .

ALGIS

ALGIS portretas
MŪSŲ SPAUDA TYLI APIE LATVIJOS PREMJERO SUSITIKIMĄ SU LUKAŠENKA

O

O portretas
Ko jus tikejotes:)? Per visus galus patys save, eilini karta litoFcai save išbaladojo. Apgailestauju
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių