Latvijos atstovas: Baltijos šalių pasitraukimas iš BRELL – visos ES reikalas

  • Teksto dydis:

Lietuvos, Latvijos ir Estijos pasitraukimas iš BRELL elektros žiedo, jungiančio tris Baltijos šalis, Baltarusiją ir Rusiją, yra ne tik Baltijos šalių, bet ir visos Europos Sąjungos (ES) reikalas, pareiškė Latvijos elektros perdavimo tinklų operatorės „Augstsprieguma tikls“ vadovas.

„Baltijos šalių elektros perdavimo sistemų operatoriai įžvelgia elektros tiekimo patikimumo rizikas bei Europos elektros rinkos plėtros apribojimus, Baltijos valstybėms esant BRELL žiede. Jų manymu, tai – ne vien tik Baltijos šalių, bet ir visos Europos problema“, – BNS sakė Valdis Bokas.

Jis pabrėžė, jog ją būtina spręsti kartu su Europos Komisija, politinėmis derybomis su Rusija ir Baltarusija.

„Baltijos šalių vartotojai veikiausiai nebus pajėgūs padengti investicijas, būtinas pasitraukimui iš BRELL ir prisijungimui prie kontinentinės Europos tinklų. Techniškai nuo BRELL atsijungti galima nors ir šiandien, ir niekas neliks be elektros. (...) Tačiau tai gerokai kilsteltų energetikos sistemų veiklos kaštus bei sumažintų elektros tiekimo patikimumą“, – sakė V.Bokas.

Jo žodžiais, BRELL susitarimas skelbia, jog kiekviena šalių gali pertvarkyti savo energetikos sistemas, pakeitimus suderinusi su kitomis šalimis, jei jų sistemos dėl to nepatirtų nuostolių.

„Todėl viena pagrindinių užduočių ruošiantis pasitraukimui iš BRELL – siekti kuo mažesnių padarinių. Realiai terminus lems politiniai sprendimai. Baltijos šalių elektros perdavimo sistemos operatoriai mano, jog šią problemą, pritraukiant atitinkamą finansavimą, būtina spręsti ne Baltijos šalims atskirai, jo ES lygmenyje“, – pridūrė V.Bokas.

BRELL sutartis yra 5 valstybių elektros perdavimo sistemų operatorių pasirašytas susitarimas dėl techninių sąlygų ir sistemų valdymo taisyklių, kad būtų užtikrinami reikiami elektros kokybės parametrai ir palaikomas stabilus ir patikimas elektros tiekimas.

Siekdamos savo tinklus sinchronizuoti su kontinentinės Europos tinklais, Baltijos šalys ateityje pasitrauks iš BRELL.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių