Laukia dideli pokyčiai: teks rinktis elektros tiekėją

Energetikos ministerija ruošiasi nuo 2020-ųjų visiškai liberalizuoti elektros rinką. Tuomet ne tik bendrovės, bet ir gyventojai turės galimybę rinktis, iš kokio tiekėjo įsigyti elektros energiją.

Ministerija paskelbė viešąją konsultaciją dėl mažmeninio elektros energijos tiekimo liberalizavimo.

Liberalizuojant rinką, anot Energetikos ministerijos, bus siekiama, kad neaugtų elektros kaina buitiniams vartotojams. O socialiai pažeidžiamoms grupėms siūloma dalį elektros leisti įsigyti už Kainų komisijos nustatytą kainą.

„Siekiant apsaugoti socialiai pažeidžiamų ir neaktyvių vartotojų interesus, numatyta, kad tokiems vartotojams būtų suteikiama 1000 kilovatvalandžių elektros energijos per metus už Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) nustatytą elektros energijos kainą. Tai reiškia, kad šiems vartotojams po Liberalizavimo niekas nesikeistų“, - teigiama pranešime.

Pasak ministerijos, šiuo metu gyventojai gali pasirinkti elektros tiekėjus, bet realiai gyventojai tuo nesinaudoja, nes tiekėjai tokių paslaugų neteikia.

Vartotojai turi teisę pasirinkti nepriklausomą elektros energijos tiekėją, tačiau šia veikla užsiimančios įmonės buitiniams vartotojams tokios paslaugos iš esmės neteikia.

„Vartotojai turi teisę pasirinkti nepriklausomą elektros energijos tiekėją, tačiau šia veikla užsiimančios įmonės buitiniams vartotojams tokios paslaugos iš esmės neteikia. Todėl šiuo metu buitiniai vartotojai elektrą perka iš ESO, o kainą ne dažniau kaip kas pusę metų nustato Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija“, - teigiama ministerijos pranešime.

Tuo metu Estija, Latvija, Danija, Suomija, Švedija ir Norvegija yra visiškai liberalizavusios elektros rinkas. Taigi, ketinama tai padaryti ir Lietuvoje. Tuomet buitiniai vartotojai galėtų laisvai rinktis elektros energijos tiekėjus.

Anot pranešimo, ekspertų teigimu, tai skatins skaidrią elektros energijos tiekėjų konkurenciją, dėl ko gerės vartotojų aptarnavimas bei paslaugų kokybė, o vartotojai gali pasirinkti geriausiai jų poreikius atitinkančių tiekėjų pasiūlymus.

Pasak ministerijos, „PricewaterhouseCoopers“ atliktoje rinkos liberalizavimo galimybių studijoje nurodoma, kad „visiškai liberalizavus mažmeninę elektros rinką, bus sukurta platforma naujų paslaugų, įskaitant lankstesnių kainodaros pasiūlymų, elektros paklausos apjungimo (agregavimo), elektros energijos mainų paslaugų, atsiradimui“.

Be to, anot analizės, sėkmingam liberalizavimui būtini išmanieji elektros apskaitos prietaisai ir centralizuota duomenų apie elektros energijos suvartojimą bazė.

Pasak pranešimo, numatoma nesudėtinga elektros tiekėjo keitimo tvarka vartotojui - jam tiesiog reikėtų pasirašyti sutartį su nauju tiekėju. Tą padaryti būtų galima raštu arba prisijungus prie centralizuotos duomenų bazės ar valdžios vartų.

Planuojama, kad vartotojai, turintys išmanųjį elektros skaitiklį, galėtų nemokamai keisti tiekėją neribotai, o neturintys tokio skaitiklio - elektros tiekėją nemokamai galėtų keisti vieną kartą per metus.

„Liberalizavus elektros tiekimo rinką, didžiausią naudą gautų tie vartotojai, kurie pasirinktų tiesiogiai su didmeninės elektros rinkos kaina susietus planus. Naudodami išmaniuosius skaitiklius bei išmaniuosius buitinius prietaisus, kurie leidžia atidėti arba nustatyti veikimo laiką, vartotojai galėtų perkelti intensyvų elektros vartojimą į paros laiką, kai šios energijos kaina būna mažiausia“, - teigiama pranešime.

Pasak pranešimo, didžiausią naudą taip pat gautų vartotojai, elektrą naudojantys šildymui, karštam vandeniui ruošti ar naudojasi elektromobiliu.

Tačiau, pasak ministerijos, tinkamiausias liberalizacijos planas bus pasirinktas po diskusijų su suinteresuotomis šalimis. Konsultacijos vyks iki liepos 1 dienos.

Elektros rinkos liberalizacija buitiniams vartotojams numatyta ir strateginiuose Europos Sąjungos ir regioniniuose dokumentuose. Baltijos šalių regiono energetikos plėtros plane (Baltic Energy Market Interconnection Plan - BEMIP). Taip siekiama sudaryti sąlygas visiems vartotojams pasirinkti norimą elektros energijos tiekėją ir užtikrinti mažesnes elektros energijos kainas.


Šiame straipsnyje: elektraelektros tiekėjas

NAUJAUSI KOMENTARAI

o Vokietijoje

o Vokietijoje  portretas
tokiu tiekeju yra 800 !

durnių laivas

durnių laivas  portretas
o ką reikės pasirinkt žvakes kiek tų pasirinkimų taškų yra

Anonimas

Anonimas portretas
O kiek tu elektros tiekeju yra? Lietuvoje el. tiekia ESB ir daugiau nera. Bus parazitu tarpininku kuriem NAVARO taip pat reikes. Jokio pigumo NEBUS. Bus brangiau. Renkuosi Astravo AE.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių