Lietuvai gali grėsti bauda už neefektyvų energijos naudojimą

  • Teksto dydis:

Lietuvai gali grėsti bauda už neefektyvų energijos naudojimą. Valstybės kontrolė nustatė, kad įgyvendindama įsipareigojimus Europos Sąjungai, Lietuva sutaupė vos trečdalį iki 2020-ųjų suplanuoto sutaupyti energijos kiekio. Pareigūnai aiškina, kad padėtis taisoma, esą ankstesnė valdžia nesiėmė priemonių skatinti efektyviai naudoti energiją.

Klaipėdietė Alė Bružinskienė sako palaikanti idėją taupyti energijos išteklius, tačiau pasigenda valdžios paramos, todėl pasinaudojo verslininkų pasiūlymu –  įsirengė saulės elektrinę ir netrukus gaus 15 proc. mažesnę sąskaitą už elektrą.

„Kadangi turime geoterminį šildymą, tai pakankamai daug elektros sunaudojame. Visų pirma tai yra ekologija, atsinaujinantys resursai, manau, kad valstybė tikrai turėtų remti tokius dalykus. Jei būtų parama iš valstybės, turbūt ne vienas individualus namas turėtų šią elektrinę ir naudotųsi saulės energija“, – mano klaipėdietė.

Per septynerius metus iki 2020-ųjų Lietuva Bendrijai yra įsipareigojusi sutaupyti šiluminės, elektros energijos tiek, kiek sunaudoja per vienerius metus, o visa Bendrija siekia energetinius išteklių suvartojimą sumažinti penktadaliu. Tačiau praėjus daugiau nei pusei laiko, Lietuvoje sutaupyta vos trečdalis, suskaičiavo Valstybės kontrolė, kuri įspėja, kad šaliai ga.li grėsti 600 tūkst. eurų bauda.

Dabartinė valdžia sako taisanti ankstesnės neveiklumą, todėl žada labiau skatinti viešųjų pastatų renovaciją, jau susitarė su valstybinėmis energetikos įmonėmis dėl energijos vartojimo mažinimo, lengvatas žada didžiausioms elektros vartotojoms, kad šios investuotų į energinį efektyvumą.

Taupyti skatinami visi vartotojai skiriama parama individualiems namams renovuoti, šildymo sistemoms ir taršiems katilams atnaujinti.

Nuo liepos žadama beveik trečdaliu kompensuoti investicijas į saulės elektrines.

Daugiau apie tai – Tomo Kavaliausko ir Marijos Gabrienės reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Situacija KARDINALIAI pasikeis TIK atsisakius Centralizuoto šildymo baudžiavos - KIEK šilumos nurašoma ant tų 'auksinių' gyvatukų (vien per juos tie Centralizuoti tinklai SPER-gerai gyvena)

Baaudos pareis

Baaudos pareis  portretas
ir už šiukšlių deginimą - ,,šiukšlyno pakėlimą į dangų".Iš kurio jau niekas neišims.Tuos ES draudimus puikiai žino visa mūsų valdžia bet ir toliau leidžia statyti tokias jėgaines.

taip

taip portretas
briuselis daro ekonomini genocida ir tik lieka tik litxitas pagal britu pavyzdi.....
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių