Lietuviai buitinę techniką keičia tik šiai visiškai sugedus

  • Teksto dydis:

Dauguma Lietuvos gyventojų pasenusią buitinę techniką prisiruošia keisti tik šiai nepataisomai sugedus ir nustojus veikti. Tokias tendencijas atskleidžia greitųjų kreditų bendrovės „Credit Service“, operuojančios „Vivus.lt“ prekės ženklu, užsakymu atlikta „Baltijos tyrimų“ apklausa. Naujos įrangos įsigijimui lietuviai dažniausiai naudoja turimas santaupas, bet nevengia ir skolintis.

Apklausa rodo, kad net 75 proc. šalies gyventojų naują buitinę techniką perka tik tuomet, kai senoji jau nebesugeba atlikti savo funkcijų. Mažo to, dar 13 proc. respondentų teigia tokios įrangos dėl lėšų trūkumo iš viso neperkantys ir neplanuojantys to daryti.

Vienas iš dvidešimties (5 proc.) apklaustųjų buitinę techniką atnaujina, kai atsibosta turima. 4 proc. permainų imasi persikeldami į naują būstą ar darydami remontą esamame. Dar 3 proc. teigia tokiam pirkiniui pasiryžtantys rinkoje atsiradus modernesniems modeliams.

Sprendimą keisti naudojamą buitinę techniką daug lengviau priima jaunesnio amžiaus didmiesčių gyventojai, gaunantys aukštesnes pajamas. Naujam pirkiniui dėl paprasčiausio noro atsinaujinti ryžtasi 14 proc. respondentų, uždirbančių 600-1000 eurų, ir 22 proc. uždirbančių daugiau nei 1000 eurų.

Naudojamos buitinės technikos iš viso nekeičiantys dažniausiai teigia kaimo gyventojai. Neturintys tam lėšų tvirtina net penktadalis (19 proc.) tokių respondentų. Palyginimui, didmiesčiuose šis skaičius siekia tik 7 proc.

Buitinės technikos pirkimui lietuviai dažniausiai naudoja turimas santaupas. Tokį sprendimą renkasi kiek daugiau nei trečdalis (38 proc.) respondentų. 12 proc. apklaustųjų pirkiniui leidžia lėšas iš paskutiniosios savo algos.

Vis dėlto, maždaug penktadalis (18 proc.) šalies gyventojų, norėdami įsigyti buitinės technikos, nevengia pasiskolinti. 13 proc. apklaustųjų teigia finansavimo šaltiniu paprastai besirenkantys lizingo paslaugas, 4 proc. pagalbos prašo iš giminių ir artimųjų, o 1 proc. ima banko paskolą.

Kaip pastebi „Vivus.lt“ marketingo vadovė Justina Ambrasienė, buitinę techniką paprastai delsiama atnaujinti iš taupumo, tačiau pasitaikius akcijoms, žmonės ryžtasi atverti pinigines.

„Pastebime, kad prašančiųjų kreditų padaugėja artėjant sezoninėms šventėms arba joms pasibaigus. Taip pat tais laikotarpiais, kai prekybininkai taiko akcijas, vykdo išpardavimus. Tai nestebina, nes sumažėjus kainai, žmonės ir skolinasi mažiau, taigi protingai optimizuoja savo išlaidas“, – sako ji.

Apklausa atlikta 2017 metų lapkričio 20 – gruodžio 4 d. Jos metu apklausti 1108 gyventojai. Tyrimas vyko 117 atrankos taškų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kas per debilu straipsnis ne reikia keisti pagal mada kiek žinau vakaruose tai pat keicia kai sugenda

...

... portretas
"O kam mokėti daugiau..."
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių