Lietuviai verslininkai: Kinijos rinkoje būtinas atsargumas

  • Teksto dydis:

Antra pagal dydį pasaulio ekonomika ir didžiausia pasaulio eksportuotoja – Kinija – nuolat traukia užsienio šalių verslą, taip pat ir Lietuvos. Bet ekspertai perspėja: be ilgų susipažinimo niuansų, rodant visokeriopą pagarbą, itin svarbūs teisiniai dalykai. Nesutvarkius jų, produkto geriau nerodyti, nes kinai idėją nusikopijuos ir patys imsis įgyvendinti.

Prieš 6-erius metus, anot bendrovės „Uno Parks“, Lietuvoje nuveikusi viską, ką galėjo, ji ėmė dairytis į beveik 1,5 milijardo gyventojų turinčią Kiniją. 4 metai parodų ir kitokių vizitų, didžiulis įdirbis ir – pirmasis sandoris. Dabar tokių parkų ten jau 5-i. 

Verslui Kinijoje patraukliausia auganti vidurinė klasė. Ko jau ko, bet pramogų, taip pat ir parkų, kinai turi į valias. Tačiau viskas, kaip sakoma, ant asfalto. Lietuviai pasiūlė natūraliai, gamtoje, būti visai šeimai. Parkui dar nė nepradėjus veikti, per mėnesį parduota 5000 metinių abonementų. Vietos rinkoje tiek, kad, anot verslininko, galėtų veikti dar 495 parkai.

„Kinai ieško būdų, kaip praleisti laisvalaikį kokybiškai, turiningai, nes jie turi labai didelę problemą – nutukimą. Taip pat tai aktualu šeimoms, nes jų vaikai labai labai daug mokosi ir tai yra vienas būdų atsitraukti truputėlį nuo mokslų ir įprasminti laisvalaikį kartu“, – apie sėkmingai atsivėrusią rinką sakė „Uno parks“ savininkas Marijus Krasnickas.

Į Kinijos rinką prieš 3-ejus metus įžengė ir bendrovė „Altechna R&D“. Grūdinto stiklo pjaustymo technologija – vienas Lietuvos lazerinių produktų ir sprendimų tiekėjos išradimų. Stiklas naudojamas daugybėje išmaniųjų įrenginių, tapo būtina valdyti jo skilimą. Lietuviai, be kita ko, dirba su Kinijos lazerinių staklių gamintoju, o šio klientas – „Apple“.

Kinija daug investuoja į technologijų vystymą ir neketina sustoti dar bent 5-erius metus.

Vienas Kinijos prioritetų – inovacijos. Medicinos, lazerių, IT ir visokios kitokios, kurios mažintų oro taršą. Dirbti su Kinija, anot ekspertų, galėtų įvairūs Lietuvos verslai. Svarbu kantrybė, nuolatinis ryšio puoselėjimas ir pagarbos kinams rodymas. Bet svarbiausia – tinkama teisinė produkto apsauga ir tinkami susitarimai.

„Kas svarbu Kinijoje, kad sutartys turėtų būti ne vien anglų kalba. Turi būti ir kinų kalba, nes anglų kalba pasirašytos sutartys Kinijoje, jeigu nėra šalia kiniško vertimo, tiesiog negalioja“, – perspėja Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros ekspertė Sigutė Stankevičiūtė.

Išsamiau apie lietuvių žingsniu į Kinijos rinką – Irmos Janauskaitės reportaže.


Šiame straipsnyje: KinijaLietuvaverslasekonomika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių