Lietuviška realybė: kyšių reikalaujama net iš Kalėdų senelio

  • Teksto dydis:

Pagal kyšininkavimo rodiklius Lietuva panašesnė į sovietinę valstybę, nes kyšininkavimo mastas, lyginant su kitomis ES narėmis, yra didelė problema. Lietuvoje kyšininkauja kas penktas žmogus. Skaičiai keičiasi, jie mažėja, bet mažėja per lėtai“, – sako „Transparency International” Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas.

Šį ketvirtadienio vakarą 19 val. 30 min. LNK televizijos laidoje „Valanda su Rūta“ – ne vienas šokiruojantis liudijimas apie Lietuvą ėdančią korupcijos problemą.

Ne vienerius metus Seneliu Kalėda žiemomis dirbantis aktorius Petras Lisauskas prisipažins – per praėjusias Kalėdas iš vieno Vilniaus vaikų darželio direktorės sulaukė prašymo sumokėti dalį uždirbtos pinigų sumos jai. Duoklę aktorius turėjo duoti dėl to, kad būtų pasamdytas Seneliu Kalėda ir galėtų užsidirbti linksmindamas darželinukus.

Tuo metu laidoje dalyvavęs garsus aktorius Aleksas Kazanavičius šokiruos skaitydamas atvirą buvusios savo vaikų mokytojos laišką, kuriame pedagogė paviešino apie vadinamą „padėkučių“ sistemą Vilniaus Antano Vienuolio gimnazijoje.

„Vienu tokiu konkrečiu atveju mokyklos pavaduotojos, atėjusios į mano darbo kabinetą, pasakė, kad turiu eiti pas direktorę su „padėkute“, jei noriu kitais metais turėti darbą. Buvo pasakyta, kad „padėkutės“ suma už nuolatinės darbo vietos sudarymą turi būti ne mažesnė nei 200 litų. Pavaduotojos kartkartėmis man „primindavo“, kad jau laikas eiti pas direktorę į kabinetą ir to „priminimo“ niekaip kitaip traktuoti kaip tik paraginimą nunešti direktorei pinigų nebuvo įmanoma“, – tokį mokytojos liudijimą skaitė moksleivių tėvas.

Buvęs Kauno miesto tarybos narys ir humoristas Artūras Orlauskas nusprendė pasitraukti iš politikos. „Nebegalėjau žiūrėti, kaip yra vagiama viduryje baltos dienos ir tai visiems atrodo normalu“ – sakė Artūras. Paskutinis lašas buvo socialiniams būstams skirtų lėšų grobstymas. Anot buvusio politiko, vargingai gyvenančių žmonių būsto remontams kasmet buvo skiriama po maždaug milijoną eurų, bet Artūras tikina, kad pusė šios sumos buvo tiesiog išvagiama.

„Radome tokią situaciją. Parašyta: reikia keisti langus, o mes randame jau sudėtus plastikinius langus, nors sąmatoje parašyta, kad reikia keisti langus. Parašyta, kad buto remontui reikia 8 tūkst. litų, nors realiai viską galima padaryti už 3 tūkst. Sąmatos išpūstos, prirašyta darbų. Rašoma, kad reikia pakeisti sudegusią elektros instaliaciją, nors instaliacija sudėta nauja. Parašyta, kad grindų nėra, o grindys yra“, – žodžių į vatą nevyniojo buvęs politikas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių