Ministras: Lietuvoje šešėlis traukiasi sparčiausiai ES

Finansų ministras Vilius Šapoka pabrėžia, kad Lietuvoje šešėlis sparčiai traukiasi ir mes stipriai lenkiame Latviją bei Estiją. Bet pasak ministro, lietuvio pasąmonėje dar yra išlikęs sovietinis mąstymas, kurio atsikratyti reikia kuo greičiau. Dėl to Vyriausybė suformavo paketą priemonių, kurios atgrasytų nuo šešėlinės ekonomikos.

„Šešėlis Lietuvoje pradėjo trauktis sparčiausiai Europos Sąjungoje. Dabar šešėlis yra mažesnis nei Latvijoje ar Estijoje. Tikrai neturėtume sustoti. Prasta naujiena tai, kad atsakomybę už šešėlio mažinimą turime prisiimti visi. Šešėlis visų pirma yra mūsų galvose. Lietuvio sąmonėje yra tam tikras sovietinis reliktas, kurio turime atsikratyti kuo greičiau“, - antradienį „Žinių radijui“ sakė V. Šapoka.

Liepos mėnesį Vyriausybėje buvo pritarta siūlymui steigti Šešėlinės ekonomikos mažinimo komisiją. Pasak ministro, komisija atlieka koordinavimo funkciją bei skirta tam, kad būtų sudarytos prielaidos kuo greičiau pašalinti šešėlį iš Lietuvos.

Lietuvio sąmonėje yra tam tikras sovietinis reliktas, kurio turime atsikratyti kuo greičiau.

„Vyriausybė suformavo paketą priemonių. Tiek mokestinės paskatos, tiek priemonės, kurios atgrasytų nuo buvimo šešėlyje, tai nepriėjimas prie viešųjų pirkimų, sudėtingesnis, sunkesnis akreditavimas. Taip pat įvairios socialinės kampanijos. Tos priemonės skirtos tam, kad būtų sudarytos prielaidos kuo greitesniam šešėlio pasitraukimui. O komisija sukurta tam, kad koordinuotų visas priemones tiek teisėtvarkos, kontrolės, tiek paskatų sistemą, tiek priemones, nukreiptas prieš korupciją. Nes korupcija yra kita šešėlio monetos pusė“, - teigė finansų ministras.

V. Šapokos nuomone, norint, kad šešėlio nebūtų versle ir viešuosiuose pirkimuose, pavyzdį pirmiausia turi rodyti valstybė.

„Vyriausybė rodo didžiules pastangas išvalyti korupciją iš valstybinių institucijų, tam tikra prasme rodo pavyzdį ir verslui, kad kuo greičiau pasitrauktų iš šešėlio“, - sakė ministras.

Liepos 18 dieną Ministrų Kabineto posėdyje be diskusijų pritarta Finansų ministerijos pateiktam pasiūlymui sudaryti Vyriausybės kanclerio vadovaujamą komisiją, kuri imtųsi suvienyti įvairių institucijų veiksmus kovojant su šešėline ekonomika, primena ELTA.

Iki šiol veikusi vyriausybinio lygio analogiška komisija buvo skirta tik šešėlinės ekonomikos kontrolei ir teisėkūrai koordinuoti, tad, pasak ministro V. Šapokos, šiuo metu kovos su šešėline ekonomika koordinavimas vyksta dvišaliu pagrindu tarp skirtingų institucijų.

Vyriausybės planuose mažinant šešėlinę ekonomiką yra numatytos kelios priemonės. Finansų ministerijos duomenimis, siekiant mažinti šešėlį nuo 2019 m. bus sudaroma galimybė susimokėti „pamirštus“ mokesčius be baudų ir delspinigių per 6 mėnesius, o legaliai veikiančios ir mokesčius mokančios įmonės turės geresnes sąlygas dalyvauti viešuosiuose pirkimuose, gauti bankinį finansavimą. Nuo kitų metų išmokų įsidarbinus mokėjimas bus pratęstas iki 12 mėn., o gyventojai, įsigiję automobilių, pastatų remonto ir vaikų priežiūros paslaugas, galės susimažinti savo apmokestinamąsias pajamas - susigrąžinti dalį už paslaugas sumokėto GPM.

Šiuo metu finansų ministras V. Šapoka tęsia turą po šalies apskritis, kviesdamas gilintis į kiekvienos apskrities aktualijas, plėtrą bei į nuo 2019 m. įsigaliosiančią mokesčių reformą ir šešėlio mažinimo priemones.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Neptunas

Neptunas portretas
Ypac geras pvz. Seime ir ju artimu rate atsirandantys mln., zmonos tueincios sunenai ir t.t., turintys akciju imonese kueios laimi viesus konkursus projektus. Naudojami mokesciu mokeretooju pinigus savo malonumams pvz atitinkamus projektus, eurozopis paramos svaisto.n

Durnius

Durnius portretas
o kaip galima apskaičiuoti tiksliai tą šešėlį. Įsidėjo savininkas į kišenę juodų 1000,00 ar 100 000? Tuo labiau kad verslininkai būna artimi merų bičiuliai.

...

... portretas
Taip, anuomet mes ir komunizmą statėm sparčiausiai - popierius VISKĄ kenčia.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių