Lietuvoje vyrų ir moterų algų atotrūkis didėja jau šešerius metus

  • Teksto dydis:

Lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė suabejojo, ar Lietuvoje tinkamai kovojama su nelygybe darbo užmokesčio srityje.

Remdamasi Statistikos departamento duomenimis, kontrolierė konstatuoja, kad moterų ir vyrų darbo užmokesčio atotrūkis didėja šešerius metus iš eilės, ir teigia, kad Valstybinėje moterų ir vyrų lygių galimybių programoje numatytos priemonės kovai su tuo kelia abejonių.

„2016 metais buvo įgyvendintos 9 tikslinės priemonės, tačiau tik kelios iš jų atrodo tinkamos pasiekti valstybės išsikeltą tikslą – sumažinti atotrūkį. Įgyvendintos priemonės – tai įvairūs pristatymai, šviečiamieji renginiai ir mokymai. Priemonėmis laikomos ir socialiniame tinklalapyje Facebook grupės įkūrimas (ją sudaro 4 nariai), lankstinuko išleidimas (1500 vnt.)“, - sakoma trečiadienį išplatintame kontrolierės pranešime.

Anot jo, klausimų kelia ir Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) atlikti įmonių patikrinimai lygių galimybių užtikrinimo klausimais.

„VDI neužfiksavo nė vieno pažeidimo nė vienoje iš 54 patikrintų įmonių, todėl kyla klausimų, ar pasirinkta metodika yra tinkama nustatyti, kaip lygių galimybių principų yra laikomasi darbovietėse. Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai pasidomėjus inspektavimo procesu, paaiškėjo, kad vienos patikrinimų tvarkos nėra. Inspektoriai, tikrindami situaciją įmonėse, turi teisę pasikliauti tik subjektyviais darbdavių atsakymais, o objektyvių duomenų tikrinimas gali apsiriboti tik tais atvejais, kai inspektoriui dėl ko nors kyla įtarimas“, - dėsto kontrolierė.

2016 metais atotrūkis tarp moterų ir vyrų darbo užmokesčio sudarė 13,4 procento. Didžiausias (38,3 proc.) moterų ir vyrų darbo užmokesčio atotrūkis buvo finansinės ir draudimo veiklos įmonėse, mažiausias (1,6 proc.) – statybos sektoriuje. Vienintelė sritis, kurioje darbo užmokesčio atotrūkis nepalankus vyrams, yra transporto ir saugojimo sritis, joje moterys uždirba 6,3 proc. daugiau nei vyrai.

Vyriausybės patvirtintos Valstybinėje moterų ir vyrų lygių galimybių programos įgyvendinimą koordinuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Pasak A.Skardžiuvienės, norint veiksmingai sumažinti moterų ir vyrų darbo užmokesčio atotrūkį, visų pirma būtina peržiūrėti bei naujai nustatyti programos vertinimo kriterijus, įvertinti moterų ir vyrų darbo užmokesčio atotrūkio priežastis ir nustatyti veiksmingas priemones joms šalinti. Nemažiau svarbu, kad valstybės skiriamos biudžeto lėšos iš tiesų prisidėtų prie darbo užmokesčio atotrūkio mažinimo, taip pat skaidrios ir atviros darbo užmokesčio politikos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Biudžetinei įstaigai: valytojai atrodo kad ji sunkiai dirba, kai šalia kompiuterastas ESĄ nieko 'darbe' neveikia.

Biudzetine istaiga

Biudzetine istaiga portretas
esu moteris, dirbu sunku fizini darba 5 dienas per savaite ir gaunu minimuma.Ten pat dirba, tiksliau bimbineja vyras per savaite tik pribudamas 2 dienas po 6 val, ir gauna du minimumus.Atsieit labai gali kada nors jo prireikti. Tai kur po galai teisybe.

vabalas,

vabalas, portretas
,, kas ką sako paišo rašo ir tiesoj tikras nulis , iš kur tokie skaičiai, imami, kur kas daugiau gavo ir moteris nukentėjo mažesnio kąsnio neprarijo, juk tikru darbu nėra bedarbiu pilnas miestu miesteliu kaimu sodžius pilnas darbo norim , norim taip ne viskas iš kur imti nebėra viskas dingo, ir nelauk o sėdim ant pašalpų ir stenam ,o kad jau normaliu darbingu vyru moterų neliko, juk tik liko pašalpų gavėjai, o jeigu ir kur atsiranda darbelis taip ten kilometro eilutė susidarius ,, taip apie kokius 6 metus jus dėstote algos pakilo ekonomikos dėsnis ant kablio užsikabino, nėra tiesos o tik melo krūvos ,,, pamirškim bastą,
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių