Lietuvos bankas prognozuoja spartesnį ekonomikos augimą

Lietuvos bankas šiemet prognozuoja spartesnį ekonomikos augimą. Naujausiomis banko analitikų prognozėmis, šiais metais Lietuvos bendrasis vidaus produktas (BVP) turėtų augti 3,3 proc., o kitąmet augimas sulėtės iki 2,8 procento.

„Prognozę peržiūrime aukštyn ir tai lėmė pasaulinė aplinka, pasaulio ekonomikos padidėjimas, nes tai turėjo teigiama poveikį šalies eksportuotojams. Prekių eksportas padidėjo Rytų ir Vakarų kryptimis, ypač ūgtelėjo paslaugų eksportas. Kaip sėkmės pavyzdį galima paminėti transporto sektorių, kuris nuo Rusijos persiorientavo Vakarų kryptimi ir geba nuosekliai augti“, - pirmadienį spaudos konferencijoje sakė Lietuvos banko Ekonomikos ir finansinio stabilumo tarnybos direktorius Gediminas Šimkus.

Toliau kils atlyginimai

Kovo viduryje prognozuota, kad šalies ūkis šiemet pasistiebs 2,6 proc., o kitąmet - 2,8 procento.

Anot G.Šimkaus, padidinti šių metų ūkio augimo prognozę paskatino ir nepasiteisinę lūkesčiai dėl darbo užmokesčio augimo.

„Tendencijos darbo rinkoje išlieka aktyvios, darbo užmokesčio augimas yra spartus. Manėme, kad darbo užmokesčio augimas turėtų slopti, bet jis išliko didelis ir tai veikia vartojimą ir verčia mus keisti ekonomikos prognozę augimo kryptimi. Trečias dalykas, yra ES lėšos ir jų panaudojimas. Pernai šių lėšų įsisavinimas buvo gerokai pakritęs, bet šiemet numatome pagyvėjimą ir tai skatins investicijas, numatomas statybų sektoriaus augimas“, - sakė G.Šimkus.

LB ekonomisto teigimu, 2018 metų prognozė palikta nepakeista, nes darbo užmokesčio augimas turėtų būti nuosaikesnis.

Banko prognozėmis, vidutinis darbo užmokestis šiais metais turėtų augti 6,5 proc., o kitąmet - 5,7 procento. Numatoma, kad infliacija šiemet sieks 3,2 proc., o kitąmet kainos turėtų ūgtelėti 2,2 procento.

Prognozuojama, kad Lietuvos eksportas šiemet augs 3,9 proc., o 2018 metais - 4,3 procento. Nedarbo lygis, pernai siekęs 7,9 proc., šiemet turėtų sumažėti iki 7,3 proc., o 2018 metais - iki 7,1 procento.

Spartės vidaus vartojimas

Lietuvos bankas skelbia, kad liepą įsigaliosiantis Darbo kodeksas reikšmingos įtakos šalies darbo rinkai nepadarys, nes dabar labai trūksta kvalifikuotų darbuotojų, todėl darbdaviai nesinaudos galimybe lengviau atleisti žmones. Prognozuojama, kad dėl darbuotojų trūkumo šalyje ir toliau kils atlyginimai, tačiau tai gali sumenkinti Lietuvos gamintojų konkurencingumą.

Prognozuojama, kad šiemet atlyginimai šalyje turėtų augti 6,5 proc., o kitąmet – beveik 6 proc. Tam daugiausiai įtakos turi kvalifikuotų darbuotojų trūkumas. Dėl jo ir šiemet darbo užmokestis augo maždaug 9 proc.

Anot Lietuvos banko duomenų, augimas fiksuotas visuose šalies regionuose ir visose ūkio šakose. Tačiau specialistai baiminasi, jog šis atlyginimų didėjimas nėra pagrįstas darbo našumo augimu, vadinasi, per tą patį laiką nesukuriama daugiau prekių ir paslaugų. Dėl to, jei toks algų augimas užsitęs, šalies gamintojai gali prarasti konkurencingumą užsienyje, nes jų sukurtos prekės ir paslaugos taps per brangios.

Tačiau augančios pajamos spartina vidaus vartojimą, kuris laikomas vienu svarbiausiu ekonomikos variklių. Dėl to Lietuvos bankas padidino šių metų šalies ekonomikos augimo prognozę. Manoma, kad Lietuvos ūkis augs 3,3 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių