Lietuvos bankas prognozuoja toliau augsiančias algas

Šalies ekonomiką aktyvina kylanti vidaus ir išorės paklausa, tačiau įtampą slopina augančios investicijos į gamybos modernizavimą ir pajėgumų plėtrą, teigiama naujoje Lietuvos banko (LB) parengtoje ekonomikos apžvalgoje.

LB numato, kad šalies ekonomika šiemet augs 3,2 proc., kitąmet – 2,7 proc. Darbo užmokesčio augimo prognozė šiems metams didinama nuo 6,7 iki 7,6 proc.

LB Ekonomikos ir finansinio stabilumo tarnybos direktorius Gediminas Šimkus sako, kad samdomų darbuotojų paklausa gerokai viršija pasiūlą, jiems tenkanti sukuriamos pridėtinės vertės dalis beveik rekordinė.

„Lietuvos ekonomika jau kurį laiką auga gerokai greičiau nei turėtų, įtampa darbo rinkoje vis labiau pastebima“, – spaudos konferencijoje teigė G. Šimkus.

Pasak jo, augimą kiek pristabdo lėtėjantis eksporto augimas. Tačiau apskritai šalies ekonomika ir toliau augs sparčiai, sakė G. Šimkus. Nedarbo lygis šiemet, pagal LB prognozes, mažės iki 6,7 proc., kitąmet – 6,6 proc.

Verslas, anot LB specialistų, darbuotojų trūkumo problemą gali spręsti didindamas atlyginimus, investuodamas į gamybos modernizavimą ir plėtrą arba kviesdamas darbuotojus iš trečiųjų šalių.

Darbo užmokestis, vertinant statistiką, auga jau kelerius metus visuose ekonomikos sektoriuose.

„Verta pastebėti, kad dabar augimas didžiausias per pastaruosius 10 metų. Jis susiformuoja dėl daugelio priežasčių, bet daugiausia dėl to, kad darbo jėgos paklausa didesnė nei pasiūla. Kas penkta įmonė skundžiasi darbuotojų trūkumu. Darbo rinka labiausiai įkaitusi didžiuosiuose miestuose“, – kalbėjo G. Šimkus.

Investicijos, anot LB apžvalgos, taip pat atsigauna, tačiau dalis jų yra nukreiptos į pastatų statybą, kas, savo ruožtu, vėlgi didina ir deficitinės darbo jėgos poreikį. Dalį netekčių bandoma atsverti atsivežant darbo jėgos iš trečiųjų šalių. Tačiau šis sprendimas, pasak G. Šimkaus, tik trumpam numalšina simptomus, bet negydo pačios priežasties.

Pagal statistiką, pernai į Lietuvą atvyko keliolika tūkstančių imigrantų, bet tik vos keli šimtai iš jų buvo aukštos kvalifikacijos.

LB prognozuoja, kad vidutinė metinė infliacija, pernai sudariusi 3,7 proc., šiemet bus 2,7 proc., tai yra 1 proc. punktu mažesnė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Jau taip visi meluoja,ir kaip jų liežuviai dar nenudylo.Aišku aiškiausia kad viso seimo piniginės sustorės na ir visų ministerijų,valdininkėlių, o mūms vargšams atiminės net sąžiningai uždirbtus pinigėlius nuvarys mus anksčiau laiko į kapus,nes neturėsime nieko,tik skolas,aferiugos anstoliai kaip vanagai taip ir laukia grobio atimti ne tik namus,butus,bet ir gatavi paskutynį kasnį iš burnos išimti.Tai tokia mūsų ateitis.O mūsų išrinktieji vagys,melagiai naikina kaip tik gali mus.O ką kalbėti apie bankus tai mafijoznikų gauja.

šlykštu klausytis

šlykštu klausytis   portretas
taip auga kad net per l ū p a neina imatyt tai kaip ižiūrėt tokį jų augima algų o kad kainos auga matosi net neiiėjus į prekybcentrį KADA BAIKSIT ŽMONĖM MELUOT PRIEŠ RINKIMUS CENTUS PATRUPINA OOOOOOOOOOOO KIEK IŠAUGO ALGOS O PATYS MILIJONUOSE VARTOSI gėdos nebeturi visai

gėda gėda

gėda    gėda      portretas
kam čia taip auks BANKININKAMS SODRAI SEIMUI juk LIETUVOI daugiau žmoniu nebėra
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių