Lietuvos bankui – daugiau galių kontroliuoti nelegalias finansines paslaugas

Lietuvos bankui suteikta daugiau teisių dėl nelegaliai teikiamų finansinių paslaugų.

Lietuvos bankas, turėdamas pagrindą įtarti, kad pažeidžiant teisės aktų reikalavimus yra siūloma įsigyti ar pasirašyti finansines priemones, kad nelegaliai siūlomos ar teikiamos finansinės paslaugos, suteikiama teisė duoti privalomus nurodymus informacijos prieglobos paslaugų teikėjui skubiai pašalinti informacijos prieglobos paslaugų teikėjo saugomą informaciją, kuri naudojama siekiant nelegaliai siūlyti įsigyti ar teikti finansines paslaugas. Tokiu atveju Lietuvos bankas taip pat turės teisę nurodyti tinklo paslaugų teikėjui skubiai panaikinti galimybę pasiekti minėtą informaciją

Tai numatyta Seimo antradienį priimtose Lietuvos banko įstatymo pataisose, už kurias vieningai balsavo 98 Seimo nariai. Priimtos pataisos įsigalios birželio 10-ąją.

Kaip teigiama įstatymo pataisų aiškinamajame rašte, pastaruoju metu itin padažnėjo atvejų, kai Lietuvos Respublikos rezidentams yra nelegaliai, t. y. neturint tam finansų rinką reglamentuojančiuose teisės aktuose nustatytos licencijos ar leidimo, teikiamos finansinės (ypač investicinės) paslaugos ar nesilaikant teisės aktuose nustatytų informacijos atskleidimo reikalavimų siūloma įsigyti ne Lietuvos Respublikoje įsteigtų abejotinos reputacijos įmonių finansinių priemonių, investuoti į rizikingus projektus.

„Tokia veikla paprastai yra vykdoma nuotoliniu būdu, nelegalias paslaugas ar finansines priemones reklamuojant, siūlant bei tokias paslaugas teikiant ryšio priemonėmis. Dauguma nelegaliai teikiamų finansinių paslaugų modelių yra kuriami ne siekiant kurti ilgalaikį stabilų verslą, o turint tikslą greitai pasipelnyti iš nelegalios veiklos. Praktika rodo, kad dažniausiai yra sukuriamos realių buveinių neturinčių įmonių interneto svetainės, kuriose, imituojant finansinių paslaugų teikimą, iš patiklių neprofesionalių klientų yra išviliojamos ir pasisavinamos piniginės lėšos. <...> Priežiūros institucija gauna iš visuomenės vis daugiau pranešimų apie prarastas lėšas (2017 m. net 80 proc. Lietuvos banko gautų skundų dėl investicinių paslaugų sudarė skundai dėl nelegalių investicinių paslaugų teikimo internetu), tačiau jos turimi teisiniai įrankiai yra nepakankami apsaugoti klientus nuo nepagrįstų finansinių nuostolių“, - pažymima aiškinamajame rašte.



NAUJAUSI KOMENTARAI

j8s blee

j8s blee portretas
imkit daugiau už siknos jau pas mus esančius užsienio bankus.Ne tik lengvatiniais mokesčiais dirba bet ir gyventojams nepagrystai sukėlė aptarnavimo įkainius..Be to tarp ju kartelis kiauras..Arba leiskite gaunant atlyginima, išmokas ir pan. pasirinkti atsiskaitymus grynais.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių