Lietuvos ekspertai aiškinsis, ar saugios finansinės technologijos

Lietuvos saugumo ekspertai artimiausiu metu pradės nagrinėti, kiek saugios yra finansinės ir blokų grandinės technologijos (angl. „fintech“ ir „blockchain“), pranešė krašto apsaugos viceministras Edvinas Kerza.

„Sutarėme su finansų ministerija, kad Nacionalinio kibernetinio saugumo centras, pasitelkęs mokslininkus, jau artimiausiu metu pradės nagrinėti „fintech“ technologijos ir „blockchain“ technologijos saugumo aspektus“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė viceministras.

„Finansų ministerijos iniciatyva ir naujas kelias žavi, bet ateities saugumu reikia pradėti rūpintis jau šiandien“, – pridūrė jis.

E. Kerzos pristatytoje Lietuvos kibernetinio saugumo būklės ataskaitoje rašoma, kad pernai iš visų užfiksuotų žalingos programinės įrangos veikimo atvejų 7 proc. jų buvo finansų sektoriuje.

Nacionalinis kibernetinio saugumo centras nurodo pernai daugiau negu 450 kartų aptikęs ir neutralizavęs žalingos programinės įrangos (angl. malware) veikimą.

Pasak centro direktoriaus Ryčio Rainio, kibernetinių užpuolikų dėmesys finansinėms technologijoms Lietuvoje susijęs su šalies proveržiu šioje srityje.

„Geros technologijos ir geri ryšių tinklai masina kibernetines atakas, nes iš jų tiesiog galima daugiau uždirbti“, – teigė R. Rainys.

Pernai finansinių technologijų įmonėms Lietuvoje suteiktos 32 licencijos – beveik dvigubai daugiau nei 2016 metais.

Šių metų pradžioje Europos Parlamento narys Antanas Guoga Vilniuje įsteigė pirmąjį Europoje blokų grandinės biurą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių