Lietuvos ir Rusijos prekybiniai ryšiai: yra perspektyvų?

Lietuvos diplomatai bando stiprinti verslo bendradarbiavimą su Rusijos regionais. Sutarta kurti bendrą darbo grupę su Žemutinio Naugardo sritimi. Lietuva siūlo tapti ir tarpininku eksportui į Europos Sąjungą. Tačiau šie planai užkliuvo Maskvai – Rusijos ambasadorius Lietuvoje suskubo pareikšti, kad mūsų šalies verslui grįžti į Rusijos rinką beveik neįmanoma.

Žemutinio Naugardo srities gubernatorius pabrėžė, kad šiemet jo srities prekyba su Lietuva išaugo dvigubai.

„Lietuva šiuo metu yra 27-oje vietoje tarp mūsų srities šalių partnerių – tai geri rezultatai. Bet kartu suprantame, kad turime bendrų interesų, kur ne visos galimybės išnaudotos. Susitarėme, kad yra prasmės steigti darbo grupę, kuri analizuotų ir nustatytų konkrečias bendradarbiavimo plėtojimo kryptis“, – sakė Valerijus Šancevas.

Pasak Lietuvos ambasadoriaus Rusijoje Remigijaus Motuzo, yra daug sričių, kur Lietuva gali padėti.

„Galime tapti tarpininku Žemutinio Naugardo produkcijai į Europą, nes mūsų įmonės turi reikalingus sertifikatus ir sutartis. Štai „Kamaz“ surenkami Lietuvoje ir parduodami Europos Sąjungos šalims. Apie tai kalbėjomės su „Gaz“ vadovais, jie susidomėjo, kad galbūt kai kurias detales tai pat galima būtų gaminti pas mus“, – sakė ambasadorius.

Lietuvos ambasadorius Rusijoje tą patį pakartojo ir susitikęs su Žemutinio Naugardo meru. Taip pat priminė, kad tik nedidelė dalis prekių pakliūva į sankcijų ar embargo sąrašą, todėl būtina atnaujinti abiejų šalių verslo ryšius. Milijoninio miesto meras žada į Lietuvą siųsti verslininkų delegaciją.

Tiesa, bandymas susitarti apeinant Maskvą panašu liks tik kalbomis. Į šiuos pareiškimus iškart sureagavo Rusijos ambasadorius Lietuvoje Aleksandras Udalcovas. Jis pareiškė, kad šalys, aktyviausiai palaikančios sankcijų politiką Rusijai, apsiskaičiavo. Esą anksčiau ar vėliau sankcijos bus panaikintos, o priešiškų valstybių verslas, tokių kaip Lietuva, liks išstumtas.

„Lietuva lieka viena aktyviausių ES šalių, palaikančių sakcijų Rusijai politiką, nors ir nemažai praranda, o tai galima būtų panaudoti geriems darbams. Mūsų šalis lengvai randa daug naujų ir naudingų prekybos partnerių, su kuriais numatomas ilgas bendradarbiavimas“, – tikino A. Udalcovas.

Europos Sąungos ambasadoriaus Rusijoje Vygaudo Ušacko nuomone, reikia ieškoti tų sąsajos taškų, kur abi šalys gali bendrai veikti.

„Kai važiavau dirbti į Maskvą, prisiminiau Biblijos šventus žodžius: „būk gudrus kaip žaltys ir neklastingas kaip karvelis“. Todėl palinkėčiau lietuviams, ir biznieriams, ir politikams, vadovautis šiais žodžiais ir ieškoti tų sąsajos taškų, kur galime bendrai veikti, nešdami naudą mūsų žmonėms ir suvokdami, kad šis režimas kitoks nei mes ir kad jo nepakeisime, o Rusijos žmonės vieną dieną patys pasirinks ir tai padarys“, – teigė V. Ušackas.

Europos Sąjungos ambasadorius Rusijoje siūlo nereaguoti į A. Udalcovo pareiškimą, nes, jo teigimu, Rusijoje dažnai žodžiai su darbais prasilenkia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jankis

jankis portretas
tai ko gi jūs lendat prie tos rusijos,jei jums ji tokia bloga,vežkit savo produktus ir šerkit bestiją,ji juk padarė šitą bardaką

DJ

DJ  portretas
Kebrytė prekyba su Rusija vyksta slaptai toliau kaip ir anksčiau dėl totalinės Rusijos korupcijos, todėl Rusijos pareigūnus labai lengva papirkti maždaug 1 dėžė Lietuviškos kvietinės už vieną furą ar vagoną !. Tokios operacijos ne papuola į oficialią statistiką dėl suprantamų priežasčių !.

tu

 tu portretas
cia apie Dzvonke kliedi arta kur stoty dulkini???
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių