Lietuvos moksleiviams – žinių apie eurą konkursas

Siekiant, kad apie būsimą Lietuvos valiutą – eurą – sužinotų kuo didesnė visuomenės dalis, Švietimo ir mokslo bei Finansų ministerijos parengė specialų konkursą šalies moksleiviams. Spręsdami programos „Euro lyga“ testą 5–8 ir 9–12 klasių grupėse, mokiniai skatinami domėtis euro valiuta ir jos įvedimo etapais, susipažinti su euro apsaugos priemonėmis bei įsitraukti į diskusiją apie euro zoną ir praktinius naujosios valiutos įvedimo aspektus, taip pat įveikti su euru susijusias baimes.

„Mokytojams buvo suteikta metodinė medžiaga, kaip paruošti moksleivius euro testui. Pagrindinis tikslas – kad ruošdamiesi euro testui, spręsdami jį moksleiviai savo žinias pagilintų, atnaujintų“, – sako Finansų ministerijos atstovas Vytautas Beniušis.

„Ypatingai džiugu, kad patys mokiniai rodo iniciatyvą. Tai netgi buvo ne mano pasiūlymas, o pačių mokinių grupelės, atėjusios pas mane. [...] Tai yra žinių praplėtimas klausimais, susijusiais su euro įvedimu, kas yra nauja Lietuvoje. Mes to laukiame ir turime tam pasiruošti. Ir jeigu apie tai žinos jaunimas, apie tai žinos ir visi likusieji – ir tėvai, ir Lietuvos žmonės“, – mano Vilniaus jėzuitų gimnazijos mokytoja Renata Valienė.

„Euro lygos“ testo klausimai aprėpia ne tik ekonomikos, bet ir matematikos, geografijos bei istorijos sritis. Konkurso dalyviai turi atlikti ir nemažai praktinių užduočių – pavyzdžiui, teisingai perskaičiuoti litus į eurus. Tikimasi, kad sausio pabaigoje pasibaigsiantis konkursas išmokys jaunimą neapsiskaičiuoti prie kasų ir teisingai įvertinti prekių vertę, per greitai neišleisti dienpinigių ir nepakliūti į sukčiautojų pinkles.

„Mokiniams iš tikrųjų labai reikia šitų žinių. Darydamas šitą testą aš labai daug domėjausi apie eurą, sužinojau labai daug visokių įdomių ir naudingų dalykų – pavyzdžiui, kad proginės euro monetos yra išleidžiamos kiekvienais metais ir kiekviena šalis išleidžia atskiras progines monetas, ir jos gali būti tik dviejų eurų. Man tai buvo labai įdomu“, – pasakoja Vilniaus jėzuitų gimnazijos moksleivis Ugnius Petrauskas.

„Išties buvo įdomu, nes galima sužinoti daug naujų dalykų, nes to net nėra skelbiama viešai. Buvo tikrai įdomu sužinoti, kiek dar gali galioti bilietėliai autobuse arba traukinyje, kokie kriterijai ir kiek metų valstybė turi juos įgyvendinti, kad patektų į euro zoną“, – sako Vilniaus jėzuitų gimnazijos moksleivė Gerda Tarailaitė.

Dalyvauti „Euro lygos“ programoje užsiregistravo daugiau kaip 400 mokyklų. Daugiausiai jų – iš Vilniaus apskrities, tačiau labai aktyvios ir Kauno, Klaipėdos bei Panevėžio apskritys.

Euro testą spręsiantys moksleiviai bus motyvuojami ne tik pergale, laimėtojų laukia gausybė prizų – euro simbolika puošti suvenyrai, muzikos grotuvai, elektroninės knygų skaityklės ir daugiafunkciai stalo žaidimai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių