LVAT: teismas turės nagrinėti „Inter RAO“ skundą FNTT dėl sankcijų

Pirmos instancijos teismas turės nagrinėti Rusijos energetikos milžinės „Inter RAO“ kontroliuojamos bankrutuojančios elektros tiekėjos „Inter RAO Lietuva“ skundą, kuriuo prašė įpareigoti Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą (FNTT) išbraukti įmonę iš sankcionuotų įmonių sąrašo, galutinai nutarė teismas.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) trečiadienį iš dalies patenkino „Inter RAO Lietuvos“ skundą, kuriuo ji prašė panaikinti FNTT praėjusių metų spalio įsakymą dėl juridinių asmenų, kuriems taikomos sankcijos, sąrašo bei įpareigoti FNTT išbraukti pareiškėją iš sąrašo.

„Pirmosios instancijos teismo nutarties dalis, kuria nuspręsta pareiškėjo skundo dalį dėl antro skundo reikalavimo atsisakyti priimti (...), negali būti laikoma pagrįsta ir teisėta, todėl ji yra naikinama“, – rašoma LVAT nutartyje.

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) pernai gruodį priėmė nagrinėti pirmą skundo reikalavimą ir nepriėmė antrojo. VAAT teigė, kad „Inter RAO Lietuva“ jau yra inicijavusi bylą, kurioje priimtas vienas iš jos skundo reikalavimų – įpareigoti FNTT išbraukti ją iš sąrašo, o joje dalyvauja tos pačios šalys.

„Inter RAO Lietuva“ teigė, kad ankstesnė byla ir ši nėra tapačios, todėl pirmosios instancijos teismas, atsisakęs priimti antrą skundo reikalavimą, priėmė neteisėtą nutartį.

LVAT aiškino, kad VAAT atsisakymą priimti šį reikalavimą iš esmės grindė tuo, jog bendrovė abiejuose skunduose suformulavo lingvistiškai identiškus reikalavimus, tačiau vien tai savaime nereiškia, kad jis neturi būti nagrinėjamas.

„Inter RAO Lietuva“ ginčija FNTT 2022 metų spalio įsakymą, kuriuo ji naujai įtraukiama į sankcionuotų įmonių sąrašą. Ankstesniame skunde įmonė ginčija FNTT sprendimus, kuriais atsisakyta nutraukti ribojamųjų priemonių taikymą, ir prašo pašalinti ją iš sąrašo. Bendrovė aiškina, kad jos įtraukimas į sąrašą ir atsisakymas pašalinti iš jo yra du atskiri ir skirtingi teisiniai veiksmai.

Įmonė nurodė siekianti išvengti situacijos, kai net ir panaikinus FNTT 2022 metų spalio įsakymą, FNTT negalėtų neišbraukti jos iš sąrašo vien dėl to, kad teismas to padaryti neįpareigojo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių