Marijampolėje iškils vabzdžių lervų gamykla: gamins užkandžius ir makaronus

Europinį maisto saugos tarnybos leidimą gavusi Lietuvos kapitalo įmonė „Divaks“ Marijampolėje stato naują gamyklą, kurioje augins maistines vabzdžių lervas ir iš jų gamins maistui skirtą produkciją. Beveik visą produkciją įmonė planuoja eksportuoti.

„Divaks“ vadovas Kęstutis Lipnickas BNS nenorėjo komentuoti planuojamų investicijų, tačiau teigė, jog gamykla turėtų pradėti veiklą 2024 metų viduryje, o joje dirbs apie 100 žmonių. Anot jo, geopolitinės situacijos neapibrėžtumas turi įtakos tiek statybos, tiek žaliavų kainoms.

„Šiuo metu Vilniuje, buvusioje Kuro aparatūros teritorijoje, turime nedidelį pilotinį fabriką: auginimą ir gamybą po vienu stogu. Tas bandomąsias produkcijos partijas kol kas tiekiame kaip pavyzdžius potencialiems klientams, o parduodame tik minimalius kiekius“, – sakė įmonės vadovas.

„Mūsų verslo koncepcija yra verslas-verslui, esame ingredientų tiekėjai mėsos pakaitalų gamintojams, sportininkams papildus – proteinus kuriančioms kompanijoms, taip pat įmonėms, kurios mūsų vabalų mėsą, o tiksliau, sausus miltus naudoja įvairių užkandžių, makaronų gamybai“, – pridūrė K. Lipnickas.

Paprasčiau kalbant, mes auginsime vabzdžius, juos vėliau džiovinsim, perdirbsim, o užsakovams pateiksime į miltus panašią sausą supakuotą medžiagą.

Pasak „Divaks“ vadovo, nors iš pirmo žvilgsnio vabzdžių valgymas vis dar atrodo egzotika, jų baltymai maistui – pasaulyje vis labiau įsitvirtinanti ir sparčiai auganti pramonės kryptis.

„Mums ši idėja kilo 2019 metais, kai pamatėme, kad pasaulyje yra augantis poreikis tokiems produktams. Esame greta kitų panašių alternatyvų: yra dumbliai, grybiena, laboratorinė mėsa, bet pamatėme, kad vabzdžių tema pribrendo ir tuoj iššaus. Žiūrėdami į tai taip ir projektuojame, kad startuotume 2024-2025 metais su gamykla, kai jau žinomumas ir priimtinumas rinkoje bus pasiekęs tinkamą lygį“, – kalbėjo verslininkas.

„Įvairūs tyrimai rodo, kad per dešimtmetį – iki 2030 metų ta pasaulinė rinka nuo dabartinių kelių šimtų milijonų turėtų išaugti iki 9-10 mlrd. eurų su kasmetiniu 20 proc. rinkos augimu. Tai reiškia, vietos visiems atsiras, tarp jų ir mums“, – sakė K. Lipnickas.

Pasak jo, gamykloje bus auginami vabzdžiai – didieji milčiai – yra visavertis baltymų šaltinis, turintis visų būtinų aminorūgščių, vitaminų ir mineralų, ir gali būti naudojamas kaip mėsos alternatyva, sporto mitybai, užkandžiams ir konditerijos gaminiams.

Be to, vabzdžiai bus maitinami šalutiniais gamybos produktais, jiems auginti reikia mažai vandens, o paliekamas CO2 pėdsakas taip pat yra itin mažas.

„Paprasčiau kalbant, mes auginsime vabzdžius, juos vėliau džiovinsim, perdirbsim, o užsakovams pateiksime į miltus panašią sausą supakuotą medžiagą“, – aiškino „Divaks“ vadovas.

Verslininko teigimu, kol kas 95 proc. produkcijos numatyta eksportuoti, daugiausia į Europos šalis, todėl ir Marijampolės LEZ gamyklos ir logistikos centrui buvo pasirinkta neatsitiktinai: „Tiesiog iš čia patogiausia ir efektyviausia kroviniais automobiliais gilyn į Europą vežti mūsų produkciją“.

Anot įmonės vadovo, trejus metus veikiančioje bendrovėje dirba 11 žmonių, o per dvejus metus pastačius gamyklą ir pasiekus optimalius pajėgumus jų skaičių perplanuojama išauginti dešimteriopai.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zoro

Zoro portretas
Durniai ar perskaitėt? Juk rašo genetiškai modifikuoti taip kaip ir vakcinos. Kamiekinat, kad turi tris stiprius alergenus.

Nersvarbukas

Nersvarbukas portretas
Savo. Savo produktus reikia auginti-nereiks skaityti....

gyvas vyras

gyvas vyras portretas
Žydai tokiu produktu nevalgo-uzdrausta!!!! Tai totalus nuodai žmogui!! Laikas pamiršti parduotuves!!!!
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių