Mažėja prekybininkų, leidžiančių atsiskaityti kortele tik nuo tam tikros sumos

  • Teksto dydis:

Kintant Lietuvos gyventojų atsiskaitymo įpročiams, prekybos vietos tarpusavyje pradeda konkuruoti dėl atsiskaitymo būdų.

Aktyviai lankomos laisvalaikio, pramogų ir kitos prekybos vietos, negalinčios klientams pasiūlyti atsiskaityti banko kortele, praranda dalį apyvartos ir klientų, nes išėję iki bankomato pasiimti grynųjų pinigų žmonės dažniausiai nesugrįžta. SEB banko duomenimis, atsiskaitymų kortelėmis iki dešimt eurų padaugėjo beveik 11 proc., palyginti šių metų birželio mėnesį su tuo pačiu laikotarpiu pernai.

„Šiuo metu Lietuvoje iš viso veikia daugiau negu 50 tūkst. banko kortelių skaitytuvų. Vietų, kuriose galima atsiskaityti banko kortele, per metus šalyje padaugėja vidutiniškai 3 procentais. O mokėjimo kortelių skaitytuvų skaičius ypač padidėja metų pabaigoje, kai juos dažniausiai įsigyja smulkieji verslininkai prekybai šventinėse mugėse. Pastebime, kad kartą pabandę ir pajautę apyvartos augimą verslininkai po kurio laiko sugrįžta įsigyti banko kortelių skaitytuvo, kad galėtų jį naudoti nuolat“, – sako Vaidas Žagūnis, SEB banko valdybos narys, Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovas.

SEB banko duomenimis, palyginti pirmus šių metų keturis mėnesius su tuo pačiu laikotarpiu pernai, naujų verslo klientų, kurie pradėjo naudotis banko kortelių skaitytuvais, dalis padidėjo 12 proc., o visų verslo klientų apyvarta naudojant SEB banko skaitytuvus išaugo beveik penktadaliu. Vidutinė atsiskaitymo banko kortele suma šiuo metu yra beveik 20 eurų.

Anot V. Žagūnio, prekybos vietose jau dingsta įspėjimai, kad banko kortelėmis galima atsiskaityti tik perkant nuo tam tikros sumos, nes žmonės vis dažniau siekia kortele atsiskaityti ir už nedidelės vertės kasdienius pirkinius. Todėl ir prekybininkai nuosekliai prisitaiko prie sparčiai besikeičiančių Lietuvos gyventojų atsiskaitymo už prekes įpročių. Be to, atsiskaitymų rinka pastaruoju metu vystosi labai sparčiai ir greitai bus dar didesnis atsiskaitymų negrynaisiais pinigais pasirinkimas, pavyzdžiui, momentiniai mokėjimai, kurie taps svarbiu konkurenciniu pranašumu.

„Nors mūsų prekybos vietose pirkimo sumos nėra didelės, daugelis perka prekes atsiskaitydami banko kortele. Jeigu šios galimybės klientams nepasiūlytume, pirmiausia juos labai nuviltume ir galiausiai prarastume. Todėl niekada nebuvome nustatę atsiskaitymo banko kortele limito, nes tai būtų tas pats kaip pasakyti klientui, kad neturime jo mėgstamos bandelės. Pastebime, kad kai kurie smulkieji rinkos dalyviai, anksčiau taikę limitus, jau atsisako tokių apribojimų ir stengiasi prisitaikyti prie klientų poreikių“, – sako „Thierry“ kepyklas valdančios bendrovės „Albineta“ direktoriaus pavaduotoja Sigita Unguraitė.

SEB banko duomenimis, per pastaruosius penkerius metus Lietuvoje SEB banko klientų atsiskaitymų mokėjimo kortelėmis padaugėjo dešimtadaliu. „Jeigu 2013 metų pirmoje pusėje banko kortelėmis vyko 31 proc. visų atsiskaitymų, tai šiais metais jau 41 procentas. Panašiai mokėjimo kortelėmis atsiskaitoma ir kaimyninėje Latvijoje, o Estijoje net 58 proc. visų atsiskaitymų vyksta banko kortelėmis“, – sako V. Žagūnis.

Pasak jo, daugiau banko kortelėmis Lietuvoje pradėta atsiskaityti šalyje įvedus eurą. „Viena iš priežasčių – mažėja padirbtų eurų rizika, kita vertus – verslui tai patogus būdas priimti pinigus. Be to, dėl Europos Komisijos reguliavimo ir banko vidinių išteklių optimizavimo ši paslauga įmonėms gerokai atpigo“, – pažymi SEB atstovas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių