Milijonai iš taromatų byra tik išrinktiesiems?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Taromatuose sukasi dešimtys milijonų eurų, tačiau liaupsinta sistema jau nagrinėjama teisme. Smulkieji verslininkai įžvelgia nemažai spragų nesąžiningai konkurencijai.

Sukilo smulkieji

"Situacija tokia, kad gamintojai ir importuotojai realiai neturi jokių teisių, tik pareigą mokėti esamam vieninteliam užstato sistemos administratoriui – USAD. Šiam yra sudarytos išskirtinės ir nesąžiningos sąlygos vienam administruoti visą užstato sistemą, kurią valdo ir visus sprendimus joje priima didieji alaus gamintojai bei prekybininkai. Taigi turime monopoliją, kuri veikia, kaip nori, ir kurios veiklos kontrolė tėra fikcija", – pastebėjo advokatė Renata Jatužytė-Mulevičienė, atstovaujanti smulkiesiems gėrimų gamintojams ir importuotojams.

Taigi turime monopoliją, kuri veikia, kaip nori, ir kurios veiklos kontrolė tėra fikcija.

Bendrovės "Druskininkų Rasa", "Kauen craft",  "Gubernija", "Italiana LT" ir Mažų alaus daryklų asociacijai priklausantys gamintojai neapsikentę užstato sistemos ydų ir administratoriaus piktnaudžiavimo, dar balandį raštu kreipėsi į Prezidentę Dalią Grybauskaitę, premjerą Saulių Skvernelį, Seimo Aplinkos apsaugos ir Audito komitetus, aplinkos ministrą Kęstutį Navicką ir Aplinkos apsaugos agentūrą (AAA).

Kol laukiama jų reakcijos, taromatų reikalai jau persikėlė ir į teismą, kuriame gamintojai siekia apginti savo pažeistas teises dėl USAD nepagrįstai didinamų administravimo įmokų tarifų.

Dalyvauti privaloma

Gamintojams ir importuotojams yra privaloma dalyvauti užstato už vienkartines pakuotes sistemoje ir padengti išlaidas, susijusias su šių atliekų sutvarkymu ir sistemos administravimu, taip pat visuomenės informavimo organizavimo ir vykdymo išlaidas.

"Gamintojai laikosi pozicijos, kad USAD turi ne tik laikytis suderintų dokumentų ir juose numatytų priemonių, bet ir gamintojų bei importuotojų dalyvavimo užstato sistemoje kaina turi būti aiški ir pagrįsta. Deja, bet USAD elgiasi taip ir laikosi pozicijos, kad sistemos organizavimo planas ir finansavimo schema tėra tik USAD verslo planas, o įstatymai jam tiesiogiai neuždraudžia nukrypti nuo suderintų dokumentų ir vienašališkai keisti administravimo įmokų tarifus", – teigė R.Jatužytė-Mulevičienė.

Ji akcentavo, kad nauji tarifai gamintojams iš viso net nebuvo kaip nors objektyviai pagrįsti, suderinti dokumentai per metus  nebuvo koreguoti. "USAD vienašališkas administravimo įmokų tarifų pakeitimas nuo 2016 m. lapkričio 1 d. akivaizdžiai buvo neteisėtas", - įsitikinusi R.Jatužytė-Mulevičienė ir jos atstovaujami gamintojai bei importuotojai.

Įvertino kaip gobšumą

Gamintojai ir importuotojai kiekvieną mėnesį USAD moka užstatą – 0,10 euro už vnt. (kurį vėliau jiems sumoka pakuočių pardavėjai) ir administravimo įmokas.

USAD su Aplinkos ministerija suderintoje 2016–2018 m. finansavimo schemoje visiems 2016 m. buvo numatyti 0,000 eurų už vnt. administravimo įmokų tarifai. Nepraėjus nė pusmečiui, atsirado kitokie tarifai už PET ir metalinės (plieninės) taros surinkimą (po 0,025 euro už vnt.).

2017 m. USAD dar labiau nepasikuklino: tarifas PET pakuotėms – 0,030 euro už vnt., stiklinėms – 0,025 euro už vnt., metalinėms (aliuminio) – 0,015 euro už vnt., metalinėms (plieninėms) – 0,030 euro už vnt.

Tuometis aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas viešoje erdvėje tokius USAD veiksmus įvertino kaip gobšumą, ir nieko daugiau, bei teigė, kad USAD keisti administravimo įmokų tarifus nebuvo jokio pagrindo.

R.Jatužytė-Mulevičienė pateikė pavyzdį, kad Lietuvoje administravimo įmokų tarifai yra ir neprotingai dideli. "Estijoje (jos pavyzdžiu, kaip gerąja praktika, buvo remtasi kuriant užstato sistemą Lietuvoje), analogiški tarifai yra nepalyginti mažesni – priklausomai nuo pakuotės rūšies ir kodo tipo, jie svyruoja nuo 0,000 iki 0,012 euro už vnt.", – teigė advokatė.

(V. Skaraičio / BFL nuotr.)

Išraiškingi sutapimai

Situaciją, gamintojų manymu, galėtų pakeisti ir atsiradusi administratorių konkurencija. Dar viena bendrovė, VšĮ "Užstatas", taip pat buvo gavusi Aplinkos ministerijos leidimą vykdyti užstato sistemos administravimą, tačiau veiklos faktiškai nepradėjo. Teigiama, kad USAD atsisako bendradarbiauti su VšĮ "Užstatas", o jis į rinką įeiti negali dėl to, kad teisinis reglamentavimas iš esmės yra pritaikytas tik vieno užstato administratoriaus veiklai.

Visą užstato sistemą Lietuvoje ir toliau administruoja vienintelis USAD, kurios steigėjai ir dalininkai yra Lietuvos aludarių gildija, Lietuvos prekybos įmonių asociacija ir Lietuvos natūralaus mineralinio vandens gamintojų asociacija.

Ar tai tik sutapimas, kad administravimo įmokų tarifai buvo didinti ne visoms pakuotėms sutvarkyti, o tik PET ir metalinei (plieninei) tarai, tačiau tos rūšies pakuočių (stiklo ir aliuminio), kurios dominuoja būtent didžiųjų aludarių gamyboje, tarifai liko nepakitę ir gamintojams, kurie renkasi tokią tarą, yra kur kas palankesni?

Atsakymas: slapta

USAD sistemos finansavimo schemą kiekvienais metais turi suderinti su AAA.

"Administravimo įmokų tarifai nuo 2017 m. sausio 1 d. USAD buvo pakeisti ir gamintojams pradėti taikyti nepaisant to, kad patikslintas einamųjų metų (2017–2019) sistemos organizavimo planas ir finansavimo schema nustatyta tvarka dar net nebuvo pateikti AAA derinti. Be to, ir šių tarifų pagrįstumo klausimas kelia labai didelių abejonių, USAD visais įmanomais būdais vengia aiškiai pagrįsti nustatytus tarifus ir laikosi pozicijos, kad spalvotos, gražiai pateiktos abstrakčios informacijos gamintojams, sumokantiems jam milijonus eurų, turėtų pakakti", – pridūrė R.Jatužytė-Mulevičienė.

Gamintojai iki dokumentų suderinimo buvo kreipęsi ir į Aplinkos ministeriją, ir į AAA bei prašė leisti susipažinti su USAD derinti pateiktais patikslintais 2017–2019 m. dokumentais, pateikti dėl jų savo pastabas, tačiau jiems buvo atsakyta, kad jie neturi teisės gauti tokios informacijos ir turi laukti, kol suderinti dokumentai bus viešai paskelbti.

"Susidaro nenormali ir teisiniu požiūriu ydinga situacija, kai gamintojai ir importuotojai, kurie didžiąja dalimi ir finansuoja užstato sistemos išlaikymą, jokia forma negali kontroliuoti USAD veiksmų dėl jų atžvilgiu nustatomų finansinių priemonių pagrįstumo", – konstatavo R.Jatužytė-Mulevičienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

USAD atlyginimai nuo 2019

USAD atlyginimai nuo 2019 portretas
Reiktų įsidarbinti į šią NE pelno organizaciją :D

akivaizdi naujos formos BEBRYSTE

akivaizdi naujos formos BEBRYSTE portretas
uz kuria susimoka galutinis pirkejas, o laimi siauras ratelis: direktorius kosmine alga su personalui kaip europarlemente + didesni gamintojai. Siuolaikine AFERA.

Jurgitėle

Jurgitėle portretas
Čia tu taip nustebus klausi, kad tokią antraštė? Taip, vaikeli taip. Nejau iš Mėnulio iškritai.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių