Ministerija suglumino net Seimo narį

Ketvirtadienį paskirstytos visos žvejybos Baltijos jūroje 2016 metų kvotos. Žvejai kalbėjo, kad skirstymas virs teismų lavina.

Seimo narys Eugenijus Gentvilas prašė skirstyti tik 30 proc. kvotų. Jo iniciatyva Seime yra svarstoma Žuvininkystės įstatymo pataisa, kuriai iš esmės pritarta.

Sprendimas bus kovą. Pagal ją vykdant reorganizaciją ar po jos atsiradus naujai įmonei kartu kvotų dalis negali viršyti 40 proc.

Tokia nuostata priimta dėl bendrovės “Banginis”. Ji jau keletą metų dominuoja Lietuvos strimelių ir šprotų žvejyboje. Jai būdavo skiriama per 75 proc. kvotų. Dėl to kilo kitų žvejų nepasitenkinimas išsiliejęs teismų banga.

Kai Seimas apribojo kvotų skyrimo vienai bendrovei dalį iki 40 proc. “Banginio” savininkas Algirdas Aušra šią pataisą pasistengė apeiti. Po reorganizacijos sukurta bendrovė “Baltijos šprotai”. Jai perleista dalis “Banginio” kvotų ir per abi bendroves išliko beveik ta pati kvotų proporcija.

“Seimas priims nuostatas, kurios ribos vienos grupės dominavimą Baltijos jūros žvejybos rinkoje. Žemės ūkio ministerija privalo veikti apdairiai ir neskirstyti visų 2016 metų žvejybos galimybių”, - įspėjo E.Gentvilas.

Bet jo argumentų nepaisyta. Kvotos buvo paskirstytos. Ir vėl didžioji dauguma – per 70 proc. jų teko su A.Aušra susietoms bendrovėms “Banginis” ir “Baltijos šprotai”.

Kvotų skyrimo komisijos posėdyje iškeltas epizodas dėl gruodžio 10-11 d. Latvijos teritoriniuose vandenyse sulaikytų Lietuvos žvejybos laivų “Gilija” ir “Mingė”. Jie priklausė bendrovei “Baltijos šprotai”. Prieš reorganizaciją jais naudojosi “Banginis”.

Lietuvoje paskleista informacija, kad priedangos nuo blogo oro prie Rygos įlankos ieškoję laivai neva sulaikyti neteisėtai. Tačiau iš ES institucijų gauta informacija apie viename iš laivų rastus galimus grubius pažeidimus.

Su bendrove “Baltijos šprotai” susijęs Algirdas Aušra tuos kaltinimus neigė. Jis tikino, kad prieš jo verslą imtasi provokacijų.

Žuvininkystės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos vyriausiasis patarėjas Vytautas Grušauskas teigė, kad sprendimą dėl bausmės laivui Latvijos žuvininkystės inspektoriai dar nepriėmė. Jis bus vasario pradžioje.

“Žemės ūkio ministerija turės prisiimti atsakomybę už paskirstytas kvotas, nors galėjo palaukti kol viskas paaiškės” – tikino E.Gentvilas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių