Ministras: skolų išieškojimas taps skaidresnis ir pigesnis

Skolų išieškojimo procesas Lietuvoje bus skaidresnis, žada teisingumo ministras. Pasak Elvino Jankevičiaus, nauja tvarka bus aiškesnė, todėl antstoliai negalės piktnaudžiauti ir jų paslaugos atpigs.

Antstolių rūmų prezidiumo pirmininkė Inga Karalienė perspėja, jo sumažėjus antstolių pajamoms, gali sužlugti sprendimų vykdymas. 

„Atpiginsime visą išieškojimo procesą. Išlaidų skaičiavimas bus aiškesnis, skaidresnis, galimos maksimalios vykdymo išlaidos bus žinomos skolininkui iš anksto, ir tai apribos galimybę antstoliams piktnaudžiauti apskaičiuojant išlaidas ir atliekant nebūtinus, neekonomiškus vykdymo veiksmus“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė E. Jankevičius.

„Nustatėme, kad antstoliai piktnaudžiauja atlikdami perteklinius vykdymo veiksmus ir skaičiuodami papildomas vykdymo išlaidas. Naujoje tvarkoje naikiname visas papildomas išlaidas, išskyrus išlaidas trečiosioms šalims, už pašto išlaidas, bankinius pavedimus ir taip toliau“, – pridūrė ministras.

E. Jankevičiaus teigimu, norima paskatinti ir pačius skolininkus nedelsti bei greičiau grąžinti skolas.

„Norime ir skolininkus paskatinti kuo greičiau apmokėti savo skolas, todėl yra numatyta, kad skolą sumokėjus per 6 mėnesius, išieškojimas kainuotų 2-3 kartus pigiau“, – sakė E. Jankevičius.

Antstolių įkainiai šiuo metu yra trijų dalių: fiksuotos būtinosios išlaidos, papildomos vykdymo išlaidos ir atlygis už išieškotą skolą.

Tuo metu Antstolių rūmų prezidiumo pirmininkė I. Karalienė tvirtino, jog panaikinus papildomas vykdymo išlaidas, antstolių pajamos gerokai sumažės, o dėl to gali sužlugti sprendimų vykdymas.

„Iš tiesų pajamos jau sumažėjo, nes liepos mėnesio pakeitimais yra sumažintos išskaitos iš skolininkų darbo užmokesčio ir kitų pajamų. Manau, kad tikrai ženkliai sumažės (pajamos – BNS) ir mes teiksime Teisingumo ministerijai informaciją apie tai. Mes negalime leisti sužlugdyti sprendimų vykdymo“, – spaudos konferencijoje sakė I. Karalienė.

Anot jos, antstolių veikla visuomenėje yra nepopuliari, tačiau jų reputacija neturėtų būti menkinama.

„Antstoliai turi tikrai labai sudėtingą ir nepopuliarią funkciją. Mūsų reputacija neturi būti menkinama ir mes turime dirbti skaidriai ir visiems turi būti aišku, kokie yra įkainiai ir už ką jie yra taikomi“, – sakė I. Karalienė.

Planuojama, kad nauja tvarka įsigalios nuo rugpjūčio 1 dienos.

Vasarį skelbta, kad antstoliai kreditoriams pernai sugrąžino 67,7 mln eurų skolų – 23,9 mln. eurų (55 proc.) daugiau nei 2017 metais. Statistinis išieškotos sumos vidurkis pernai padidėjo beveik 63 proc. – nuo 162 iki 259 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zelemunčikas

zelemunčikas portretas
Aš iš tos anstolių rūmų atstovės blevyzgų supratau,kad atpigs tiek kiek kainuoja anstoliam už dyką duodami trintukai.

PATIKSLINIMAS

PATIKSLINIMAS portretas
Geriausiai būtų kad prie kiekvieno antstolio kontoros po gerą skardį ...KUPROTĄ TIK ..(..............).PAKEIS.....LIETUVIŠKO GOBŠUMO ATSPINDŽIAI......Šiaip kituose kraštuose tokius ginčus sprendžia MAFIJA....Kuri apsiima už tam tikrą mokestį užtikrinti antstolių saugumą...ir skolų išieškojimą......
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių