Ministrė: EK susitarus su Rusija, Lietuva būtų diskriminuojama

  • Teksto dydis:

Europos Komisijai leidus Rusijai atšaukti maisto produktų embargą iš kai kurių šalių, Lietuva liktų diskriminuojama, įsitikinusi žemės ūkio ministrė. Virginija Baltraitienė tikisi pirmadienį išgirsti už sveikatą ir maistą atsakingo eurokomisaro Vytenio Povilo Andriukaičio pasiaiškinimą, kodėl EK sutiko, jog Maskva pati rinktųsi, ką atleisti nuo sankcijų.

„Turbūt mes labai gerai suvokiame, kad mums būtų sudėtingiau, mes, esančios pasienyje su Rusija šalys, labiausiai esame spaudžiamos ir jeigu pradėtų tartis vienos ar kitos valstybės, mes būtume diskriminuojamos. Jeigu kalbant apie kiaulieną, kiaulių marą, tai vienas klausimas, bet kai kalbame apie pieno produktus, apie aukštos kokybės produktus, turėtų komisaro kabinetas paaiškinti, ką turėjo omenyje, rašydamas laišką“, - LRT radijui pirmadienį telefonu iš Briuselio teigė V.Baltraitienė.

Ji įsitikinusi, kad sprendimai dėl embargo atšaukimo turi galioti visoms bendrijos narėms, todėl Lietuva, Estija ir Lenkija kreipėsi į pirmininkaujančią Latviją kuo skubiau aptarti situaciją.

„Turėtų būti bendru sprendimu arba atšaukiama, arba kreipiamasi, o ne pavieniai, techniniame lygyje pradedant derybas vienos ar kitos šalies. Manau, kad tai mums labai aktualu šioms valstybėms“, - sakė ministrė.

V.Baltraitienės teigimu, su Rusija negali vykti techninio lygio dvišalės diskusijos, nes tuo Rusija paprasčiausiai pasinaudos.

„Sunku pasakyti, nes tai yra lygmenyje Veterinarijos tarnybos, ne politikų, bet aš manau, kad Rusija tuo pasinaudos, kad suskaldyti Europos Sąjungos narių vienybę. (...) Mes išklausysime informaciją ir išsakysime mūsų poziciją - negalima vykdyti dvišalių jokių susitarimų, turėtų būti vienas sprendimas, Europos Sąjunga kiekvienai valstybei turėtų atstovauti santykiuose su Rusija, o ne kiekviena valstybė atskirai“, - tikino V.Baltraitienė.

Sausio viduryje Berlyne susitikę ES Sveikatos ir maisto saugos generalinio direktorato vadovas Ladislavas Miko‘as (Ladislavas Mikas) ir Rusijos veterinarijos ir fitosanitarijos tarnybos („Rosselchoznadzor“) vadovas Sergejus Dankvertas tarėsi dėl embargo atšaukimo.

Kaip rašoma L.Miko laiške S.Dankvertui, pagal Rusijos draudimo atšaukimo mechanizmą ES išduotų veterinarijos sertifikatus, o Rusija, atlikusi patikras, spręstų, kurios valstybės narės juos atitinka.

Rusijai pernai rugpjūtį paskelbus draudimą žemės ūkio ir maisto produktų importui iš Vakarų, ES ūkininkai ir eksportuotojai prarado šimtus milijonų eurų.

Tačiau dalis ES valstybių narių įspėja, jog Maskva šia nauja tvarka naudosis, kad atsilygintų ES šalims, kurios Maskvos atžvilgiu nusiteikusios draugiškai, ir nubaustų savo priešininkus.

Tačiau EK atstovas spaudai Enrico'as Brivio'as (Enrikas Brivijas) BNS teigė, kad su Rusija kalbama ne apie politinį embargą, o apie sanitarijos ir fitosanitarijos reikalavimus.

„Berlyno „Žaliojoje savaitėje“ Komisijos atstovai dalyvavo techninio pobūdžio derybose su Rusijos kolegomis dėl kiaulienos ir bulvių sanitarijos ir fitosanitarijos klausimų. Derybos vyko tik dėl šių klausimų. Jose nebuvo jokių oficialių susitarimų“, - BNS teigė E.Brivio.

Jis sakė, kad šiuo metu EK laukia Rusijos atsakymo, tačiau tikėtina, kad fitosanitarijos apribojimai kiaulienai ir bulvėms artimiausiu metu turėtų būti panaikinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

va taip

va taip portretas
Nereikia grabauskaitei lieziuviu malti ir kisti nosi visur,juo labiau kad europos politikoj grabauskaite-tuscia vieta.O paskui reikia sliauzioti pries Rusija kad parduoti produktus,kurie Rusijai nelabai reikalingi
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių