Minskas teigia dar negavęs premjero laiško dėl Astravo jėgainės

Baltarusija pirmadienį pranešė kol kas negavusi Lietuvos premjero Sauliaus Skvernelio laiško su pasiūlymu pakeisti Astrave statomą atominę elektrinę į dujų jėgainę.

„2019 metų kovo 11 dieną Baltarusijos pusė oficialiai dar nėra gavusi Lietuvos ministro pirmininko pasiūlymo. Jeigu tokį paklausimą gaus, savo poziciją ir argumentus Baltarusijos Respublika išdėstys oficialiame atsakyme ir neplanuoja skelbti jo žiniasklaidoje“, – valstybinei Baltarusijos naujienų agentūrai „Belta“ nurodė Vyriausybės spaudos tarnyba.

Lietuvos vyriausybė teigia, kad S. Skvernelis laišką Baltarusijos ministrui pirmininkui Sergejui Rumasui pasirašė praėjusį ketvirtadienį. Jame rašoma, kad dujos transformotai Astravo jėgainei galėtų būti tiekiamos per terminalą Klaipėdoje ir planuojamą Lietuvos – Lenkijos dujotiekį.

Lietuva jau daugelį metų kritikuoja Astravo atominės elektrinės statybas 20 kilometrų nuo šalies sienos. Jėgainę stato Rusijos korporacija „Rosatom“.

Pirmąjį reaktorių baltarusiai žada paleisti šiemet, antrąjį – kitąmet.

S. Skvernelis apie naują planą dėl jėgainės netikėtai užsiminė vasario pabaigoje, o prieš savaitę paskelbė jo detales.

Anot Vyriausybės, atsisakius branduolinės jėgainės projekto, daugiau kaip 60 proc. jau sukurtos infrastruktūros galėtų būti panaudota dujinei elektrinei.

Premjero kritikai teigia, kad planas yra nerealus nei techniškai, nei politiškai, ir sieja jį su S. Skvernelio dalyvavimu prezidento rinkimuose.

Iki šiol Lietuvos pareigūnai siekė sustabdyti projektą blokuojant elektros importą Europos Sąjungos (ES) lygiu, bet nesulaukė ES institucijų ir kitų valstybių paramos. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių