„Moody’s“ pagerino Lietuvos ilgalaikio kredito reitingą

Tarptautinės reitingų agentūra „Moody’s“ po šešerių metų pagerino  Lietuvos ilgalaikio kredito reitingą, o „Standard & Poor’s“ patvirtino turėtą A+.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė sako, kad tai rodo pasitikėjimą nauja Vyriausybe.   

Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) viceprezidentas finansų analitikas Marius Dubnikovas sako, kad tokių reitingų pagerinimai „nėra dažnas reiškinys“. Palankesnį „Moody’s“ reitingą Lietuvai jis pavadino „didžiuliu apdovanojimu“ ir nuopelnus, kad jis buvo pagerintas, priskiria šalies gyventojams ir verslui.  

Kaip šeštadienį pranešė Finansų ministerija, „Moody’s Investment Service“ pagerino Lietuvai 2015 metais suteiktą A3 (teigiama perspektyva) ilgalaikio skolinimosi reitingą į A2 (stabili perspektyva).

Dar viena kredito reitingų agentūra „S&P Global Ratings“ patvirtino anksčiau Lietuvai suteiktą A+ ilgalaikio skolinimosi reitingą ir paliko stabilią perspektyvą.

„Standard & Poor’s“ Lietuvai ilgalaikį skolinimosi reitingą iš A į A+ pakėlė prieš metus. 

G. Skaistės tvirtinimu, šios tarptautinės kreditų reitingų agentūros įvertino Lietuvos ekonomikos atsparumą šokui ir pasirengimą įveikti Covid-19 pandemiją.

„Tai svarbus įvertinimas, parodantis pasitikėjimą Lietuvos Vyriausybės vykdoma politika. Žinoma, tai taip pat ir atsakomybė toliau užtikrinti tvarią finansinę politiką“, – teigia finansų ministrė.

Tikrai gavome didžiulį apdovanojimą, kuris atsilieps mums ir finansiškai.

M. Dubnikovas sako, kad  „Moody’s“, pagerindama Lietuvos reitingą, leido valstybei priartėti prie elitinių šalių, kurios yra itin patikimos. 

„Pavyzdžiui, dabar turėsime tokį patį reitingą kaip Airija, Islandija. (...) Čia yra parodymas, kaip toli per tuos 30 Nepriklausomybės metų nuėjome ir tapome tokia pačia patikima valstybe kaip  Islandija, nors ir nedidelė ji, bet finansiškai patikima“, – šeštadienį Lietuvos radijui teigė ekonomistas.

„Tikrai gavome didžiulį apdovanojimą, kuris atsilieps mums ir finansiškai“, – pridūrė jis.

M. Dubnikovas sako, kad pagerintas reitingas yra gyventojų ir verslo nuopelnas: „Būtent per tuos šešerius metus mūsų ekonomika vystėsi tvariai, tai reiškia, kad jeigu 2007 metais ar anksčiau daugiau investuodavome į namelius ir butukus, tai dabar mūsų ekonomika stovi ant tvirtų kojų, kurios paremtos fabrikais ir eksportuojamomis paslaugomis“,

Pasak jo, reitingas buvo gerinamas ne todėl, kad Lietuva gerai tvarkosi su koronaviruso pandemija, o atsižvelgiant į tai, kaip ekonomika atrodo dabar ir kaip ji pasikeitė per pastarąjį dešimtmetį.  

M. Dubnikovo teigimu, reitingo pagerinimas leis Lietuvai skolintis „dar labiau neigiamomis palūkanomis“.   

„Dabar Lietuva gali pasiskolinti pinigus, už kuriuos primoka tie, kurie teikia juos net iki penkerių metų. Reitingo pasikeitimas reikš, kad mes galėsime skolintis ilgesniam terminui ir už tai mums primokės. Valstybė daugiau galės nukreipti pinigų ne į skolos aptarnavimą, palūkanų mokėjimą, o  į kasdienine išlaidas“, – kalbėjo finansų analitikas. 

Reitingų agentūra „DBRS Morningstar“ pernai lapkričio pabaigoje paliko nepakeistą Lietuvai suteiktą A ilgalaikio skolinimosi kredito reitingą bei suteiktą stabilią reitingo perspektyvą. 

Agentūra „Fitch Ratings“ Lietuvai yra suteikusi ilgalaikio skolinimosi reitingą A (stabili perspektyva).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čiubaka

Čiubaka portretas
Šaunu, galėsim dar daugiau prasiskolinti

Anonimas

Anonimas portretas
Kitaip tariant dar giliau ant kreditinės adatos pamovė...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių