Naujas darbuotojas – iššūkis įmonei?

Darbovietės keitimas yra ne tik džiaugsmingas, bet ir nerimą bei stresą keliantis gyvenimo pokytis.

Apie tai, ko iš naujos darbovietės tikisi darbuotojas ir su kokiais iššūkiais susiduria įmonė, pasakoja personalo atrankos įmonės marketingo vadovė Rita Karavaitienė.

Pasak R. Karavaitienės, aktyviausia darbo rinkos grupė – 48 proc. – 25–34 m. amžiaus žmonės. Ši grupė yra dinamiškiausia ir jiems svarbu rasti geriau apmokamą darbą, geresnes darbo sąlygas. Vyresni asmenys dažniausiai bando išsilaikyti darbo rinkoje, užsikabinti iš naujo, jei prarado darbą. Jaunesni nei 25 m. amžiaus asmenys dažniausiai ieško pirmojo darbo.

Priimdamos naują darbuotoją kai kurios darbovietės taiko įvairias adaptacijos programas.

„Naujame darbe labiausiai kuruojama 19–24 m. amžiaus grupė. Dažnam iš šios grupės asmenų yra priskiriamas mentorius, kuris lydi darbo pradžioje, supažindina su darbu. Šio amžiaus žmonėms tai dažniausiai yra pirmas darbas, todėl jie nelabai supranta, kas yra organizacinės struktūros, darbo užduotys, atsakomybė“, – sako R. Karavaitienė.

25–34 m. amžiaus asmenų poreikiai yra tokie pat, tačiau darbdaviai jau supranta, kad šie žmonės turi patirties ir jiems viskas turi būti savaime supranta.

„Ši grupė dažnai ir nukenčia, nes rečiau gauna mentorių, rečiau sulaukia grįžtamojo ryšio iš vadovo. Dažnam iš jų tenka būti tiesiog įmestam į vandenį ir stebima, ar jis išplauks“, – pastebi personalo atrankos įmonės marketingo vadovė.

Pasak specialistės, liūdniausia situacija yra su vyresniais nei 34 m. žmonėmis, nes jiems bandomasis laikotarpis dažnai išvis nefiksuojamas, neapibrėžiama, ko tikimasi iš darbuotojo, neįvardijami tikslai. Todėl atėjęs į naują darbovietę žmogus iš aplinkos stengiasi sukaupti naudingą informaciją.

Išsamiau – įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių