Naujųjų šventinio stalo populiariausi – citrusiniai vaisiai ir lašiša

  • Teksto dydis:

Daugeliui lietuvių Naujų metų sutikimas yra neatsiejamas ne tik nuo šventinių fejerverkų, bet ir gausiai nukrauto vaišių stalo.

Astrologai sako, kad ateinančiais kiaulės metais norint prisivilioti sėkmę, šventiniam Naujųjų stalui derėtų rinktis žuvies ir vištienos patiekalus, apelsinus ir granatus bei gausiai naudoti česnaką. Nežinia, kiek šie patarimai turės įtakos gyventojų naujametinių pirkinių krepšeliams, tačiau prekybininkai prognozuoja, kad jie, kaip visuomet, bus gausūs. Prekybos tinklų atstovų teigimu, prieš Naujuosius gyventojų favoritais paprastai būna citrusiniai vaisiai, kiauliena bei lašiša.

Naujiesiems renkasi kitokią mėsą

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė pažymi, kad likus porai dienų iki Naujųjų, kaip ir prieš Kūčias bei Kalėdas, parduotuvėse juntamas pirkėjų antplūdis. Vis tik prieš artėjančią metų sandūrą gyventojų pasirinkimai šiek tiek skiriasi nuo populiariausių prekių prieš Kalėdas.

„Didžiausią skirtumą turbūt galima stebėti mėsos pasirinkimuose. Jei Kalėdų stalui daugelis renkasi vištieną ar antieną, tai prieš Naujuosius kiek populiaresnė būna kiauliena. Greičiausiai rinkdamiesi kitokią mėsą skirtingoms šventėms gyventojai paprasčiausiai nori daugiau įvairovės. Naujuosius metus daug gyventojų taip pat pasitinka kepdami lašišą. Paskutinėmis metų dienomis – tai itin populiari prekė“, – sako B. Čaikauskaitė.

Mėgsta citrusinius vaisius, bet neatsisako ir egzotikos

B. Čaikauskaitė pažymi, kad prieš Naujųjų sutikimą gyventojai taip pat gausiai apsirūpina daržovėmis ir vaisiais, iš kurių populiariausi – citrusiniai.

„Mandarinų, apelsinų ir greipfrutų pardavimai šventinių savaičių metu, lyginant su metų vidurkiu išauga net 7-9 kartus. Taip pat jaučiamas obuolių, burokėlių ir spanguolių pardavimų augimas. Šie vaisiai, daržovės ir uogos dažnai naudojami tradicinių šventinių mėsos patiekalų ruošimui, o tai atsiliepia ir išaugančiai jų paklausai“, – sako B. Čaikauskaitė.

Prekybos tinklo atstovė taip pat pastebi, kad dar prieš kurį laiką egzotiškais laikyti tokie vaisiai kaip persimonai, ananasai ar avokadai, dabar jau tapo įprastais lietuvių švenčių stalo atributais. Tuo metu ieškantys ko nors išties egzotiško šventinių apsipirkimų metu į prekių krepšelius dažnai deda ir retesnius vaisius – ličius, rožines citrinas, Kiwano melionus, tamarilio vaisius, kaštainius. Šių vaisių pardavimai prieš šventes šokteli 5-10 kartų.

Nepamiršta saldumynų ir dovanų

B. Čaikauskaitės teigimu, sutikdami Naujuosius lietuviai neapsieina ir be saldumynų bei desertų. Tortų, sveriamų saldainių ir saldainių dėžutėse pardavimai paskutinėmis metų dienomis stipriai išauga.

Be to, B. Čaikauskaitė pasakoja, kad į parduotuves užsukę maisto produktų šventiniams stalui gyventojai neretai tuo pačiu pasirūpina ir paskutinės minutės dovanomis, taip pat renkasi kalėdines ir naujametines dekoracijas.

„Artėjant Naujiesiems ypatingai išauga suvenyrų su ateinančių metų simboliais paklausa. Šiemet tai įvairūs papuošimai, suvenyrai, kalendoriai su kiaulės simboliu. Taip pat, nors dažnas namus šventėms dekoruoti pradeda dar lapkričio pabaigoje ar gruodžio pradžioje, net ir likus kelioms dienoms iki metų pabaigos ir net šventėms pasibaigus įvairūs šventiniai papuošimai išlieka paklausūs. Iš tokių prekių pastaruoju metu itin populiarios LED lempučių dekoracijos“, – sako B. Čaikauskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių