Nesitraukiantys šilti ir sausi orai didino elektros kainą

Elektros kainos Baltijos šalyse jau trečią savaitę nuosekliai artėja 55 eurų už megavatvalandę ribos link. Kainoms didžiausią įtaką daro nesitraukiantys šilti ir sausi orai bei aprimęs vėjas.

Kaip informuojama „Elektrum Lietuva” paruoštame elektros rinkos barometre, antrą liepos savaitę Lietuvoje ir Latvijoje kainos ūgtelėjo 3,9 proc. ir siekė 54,09 euro už megavatvalandę (MWh). Tuo metu Estijoje kaina antrą savaitę iš eilės augo kiek sparčiau - 4,7 proc. - iki 53,72 euro už MWh.

„Elektrum Lietuva” ekspertų vertinimu, kainoms įtaką daro ir tai, kad praeitą savaitę reikšmingai sumenko ir elektros energijos gamybos apimtys vėjo elektrinėse.

Tuo metu vartojimas liepos 9-15 dienomis Baltijos šalyse išaugo nežymiai - 1,4 proc. ir siekė 472,9 gigavatvalandės (GWh).

„Lietuvoje šis rodiklis stiebėsi daugiausiai - 5 proc. iki 216,6 GWh, Latvijoje - 1,4 proc. iki 126,3 GWh. Tik Estijoje paklausa sumenko 4 proc. iki 130 GWh”, - nurodoma barometre.

Per savaitę visos trys šalys bendrai pasigamino 60 proc. reikalingos energijos. Latvijoje pagaminta 67 proc., Lietuvoje - 16 proc. visos šaliai reikalingos elektros. Estijoje gamyba suvartojimą pranoko 28 proc.

Tuo metu elektros perdavimo operatorė „Litgrid“ pranešime teigia, kad bendrai Baltijos šalyse vėjo elektrinių ir hidroelektrinių pagaminamos elektros energijos dalis bendroje gamyboje sumažėjo iki 11 proc., o šiluminių elektrinių pagaminama elektros energija ir toliau sudarė didžiąją dalį visos pagaminamos elektros energijos regione - 89 proc.

Anot „Litgrid“ pranešimo, antrą liepos savaitę elektros srautui į Lietuvą tarptautinių Latvijos - Lietuvos jungčių pralaidumas vidutiniškai buvo išnaudojamas 13 proc., Baltarusijos - Lietuvos - 50 proc. Tarptautinių Estijos-Latvijos elektros jungčių pralaidumas elektros srautui iš Estijos į Latviją vidutiniškai buvo išnaudojamas 42 proc.

„NordBalt“ pralaidumo išnaudojimas Lietuvos kryptimi siekė 61 proc., o Švedijos kryptimi 7 proc. Elektros srautui Lenkijos kryptimi Lietuvos ir Lenkijos „LitPol link“ jungties pralaidumas buvo vidutiniškai išnaudojamas 10 proc., o Lietuvos kryptimi - 77 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

idijotai

idijotai portretas
runkeliniai vagys nejuokinkit ar sumaiset siluma su salciu arba trafus saldot tu paciu zmoniu saskaita ir pliusuojat i bendra saskaita juk jusu nieksybems ribu nera......

Anonimas

Anonimas portretas
o duom deta sausi orai nematau rysio,jau visai ku-ku,ponams,vagims,

A tai jau

A tai jau portretas
užsimanėt kelti kainą už elektrą?O tai kur saulės baterijos, upių hidroelektrinės, biokatilinės ir Fortum šiukšliu deginimo gerovė?Tiek turime gamintojų kad ir 3 tokioms kaip mūsų valstybėms užtektų.Pristatyta visokio velnio kokio tik nori, tik sukasi, pūškuoja, dūmina, mala, verda..Miškai, miestų medžiai, krūmai eina kūrenimui..O mūsų nykštukinei Lietuvėlei ir jos gyventojams lieka tik teršalai ir kylančios kainos:D)
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių