- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kartu su termometrų stulpeliais pastarosiomis dienomis į viršų šoktelėjo ir ledų pardavimai. Nenuostabu, juk ledai – nuostabus gaivinantis desertas, keliantis puikias emocijas visiems – nuo pačių mažiausiųjų iki garbaus amžiaus žmonių.
Prekybininkų teigimu, šiltomis dienomis ledų porcija susivilioja dažnas lietuvis. Be to, ieškoma kuo įvairesnių ledų rūšių ir vis daugiau žmonių jų pasirinkimą derina atsižvelgdami į sveikos mitybos principus.
Prekybos tinklo IKI viešųjų ryšių vadovės Bertos Čaikauskaitės teigimu, vasariški savaitgaliai dar kartą parodė, kad lietuviams ledai karštuoju metų laiku yra nepakeičiamas gardumynas. Vis tik, pasak prekybos tinklo atstovės, ledų pardavimo piko dar laukiama vasarą, kuomet šalį užklumpa dar kelios karščio bangos. Būtent tada ledų pardavimai ir būna didžiausi.
„Praėjusiais metais didžiausia ledų paklausa pasižymėjo liepos mėnuo, tačiau aktyviausias pardavimų laikotarpis kiekvieną vasarą gali gerokai skirtis. Didžiausią įtaką ledų pardavimams, be abejo, turi orai. Kuo jie šiltesni ir kuo ilgiau tokie išsilaiko, tuo ir ledų nuperkama daugiau“, – sako B. Čaikauskaitė.
Prekybos tinklo atstovės teigimu, nors populiariausi šiuo metu išlieka plombyro ledai vafliniuose puodeliuose, tačiau lietuviai noriai ragauja ir įvairias naujoves bei renkasi maistiniu požiūriu naudingesnius, saldiklių neturinčius ar specifinėms dietoms tinkamus ledus.
„Bendra tendencija, kuomet gyventojai skiria vis daugiau dėmesio savo mitybai ir vartojamiems produktams, atsispindi ir ledų paklausoje. Pirkėjai noriai renkasi ledus praturtintus baltymais, su natūralia uogiene, be saldiklių ar pridėtinio cukraus. Taip pat vis daugiau gyventojų ieško ledų be gyvūninės kilmės pieno. Ledai iš sojų, migdolų ar kokoso pieno tampa vis populiaresni, o netoleruojantys laktozės pirkėjai renkasi ledus be šio pieno cukraus“, – sako B. Čaikauskaitė.
Lietuviai Italijoje gaminamus šios rūšies ledus noriai renkasi visų trijų skonių – tiramisu, stratičelos ir citrinų sorbeto.
Anot B. Čaikauskaitės, lietuviai egzotiškesnio skonio ledus renkasi ne tik pagal jų sudėtį ar maistines savybes, bet ir unikalų skonį. Pakeliavę po užsienį tautiečiai neretai ieško ir svečiose šalyse atrastų ledų rūšių, rašoma pranešime spaudai. Pavyzdžiui, žymieji klasikiniai itališki ledai tik pasirodę tinklo parduotuvių lentynose iš karto sulaukė susidomėjimo. Lietuviai Italijoje gaminamus šios rūšies ledus noriai renkasi visų trijų skonių – tiramisu, stratičelos ir citrinų sorbeto.
„Pastebime, kad itin karštomis dienomis daugiau nuperkama ir vaisinių – sorbeto bei šerbeto – ledų. Tuo metu šventinėmis dienomis pirkėjai dažniau renkasi ledus didesnėse šeimyninėse pakuotėse, tačiau populiarūs išlieka ir įvairių rūšių ledai porcijomis“, – pasakoja B. Čaikauskaitė.
Ledus pagal jų sudėtį ir gamybos būdą įprasta skirstyti į grietininius, pieniškus, vaisinius, sorbetą ir šerbetą, plombyrą bei jogurtinius. Plombyras – patys riebiausi ledai, kurių sudėtyje yra ne mažiau 12 proc. pieno riebalų. Šiek tiek liesesni yra grietininiai, o ženkliai mažiau pieno riebalų turi pieniški ledai. Vaisiniai ir sorbeto ledai yra be pieno riebalų, o šerbeto leduose jų kiekis paprastai siekia vos 2–4 proc.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Elektromobilių vairuotojus Kaune pasitinka pokyčiai: atsiskaitymas už įkrovimą – mobiliąja programėle
Kauno mieste 23 elektromobilių įkrovos stoteles įrengusi savivaldybės administracija, reaguodama į elektros kainų svyravimus ir piktnaudžiavimo atvejus, imasi neišvengiamo sprendimo. Nuo balandžio 22 d. (pirmadienio) pradeda veikti apmokėjimo s...
-
Lietuvos specialistai nuskenavo Bučos ir Borodyankos teritorijas Ukrainoje: buvo apgadinti dronai
Statybos sektoriaus vystymo agentūra (SSVA) baigė karo suniokotų Bučos ir Borodyankos teritorijų Ukrainoje fotografavimą dronais, kad vėliau galėtų būti sukurtas 3D miestų planavimo įrankis. ...
-
A. Mazuronis prognozuoja, kad šios kadencijos Seimas nepadidins mokesčių dėl gynybos2
Opozicinės Darbo partijos lyderis Andrius Mazuronis sako, kad šiemet kadenciją baigiantis Seimas nepadidins mokesčių dėl gynybos, o pastaraisiais mėnesiais vykusios diskusijos buvo skirtos imituoti sprendimų paiešką. ...
-
M. Lingė: maitinimo sektoriuje bankrotų mažėja, įdarbinama vis daugiau žmonių1
Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas konservatorius Mindaugas Lingė sako, kad įdarbinimai maitinimo sektoriuje auga, bankrotų mažėja, daugėja pradedančių veiklą įmonių, tuo metu Ugdymo ir gydymo įstaigų maisto gamintojų asociacijos va...
-
Maitinimo sektoriaus atstovų protestas prie Vyriausybės: prašo grąžinti lengvatinį PVM tarifą2
Apie 100 protestuotojų – maitinimo sektoriaus atstovų – prie Vyriausybės rūmų Vilniuje penktadienį surengtame mitinge reikalauja grąžinti iki šių metų galiojusį lengvatinį 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą. ...
-
Seimas spręs, ar verslui lengvinti ginklų dalių gamybą2
Seimas spręs, kokiais atvejais ginklų dalių gamybą įtraukti į nelicencijuojamų veiklų sąrašą. ...
-
Kai kuriems elektros vartotojams – nemaloni žinia4
Nemaloni žinia elektros vartotojams, pamirštantiems ar tyčia nedeklaruojantiems suvartotos elektros energijos. Jei vartotojai naudojasi ne išmaniuoju skaitikliu ir daugiau nei metus nedeklaruoja suvartotos elektros kiekio, nuo kitų metų jiems...
-
Penktadienį protestą rengiantis maitinimo verslas prašo grąžinti 9 proc. PVM lengvatą6
Maitinimo sektoriaus atstovai penktadienį prie Vyriausybės rengia protesto akciją reikalaudami grąžinti iki šių metų galiojusį lengvatinį 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą. ...
-
Seimas svarstys griežtinti tvarką į Lietuvą atvykstantiems dirbti užsieniečiams3
Seimas imsis svarstyti griežtinamus reikalavimus dirbti į Lietuvą atvykstantiems užsieniečiams ir juos kviečiančioms įmonėms. ...
-
G. Nausėda palaiko pelno mokesčio didinimą gynybai, dėl PVM sako esąs „kategoriškai prieš“5
Tariantis dėl didesnio gynybos finansavimo, prezidentas Gitanas Nausėda sako palaikantis papildomą pelno apmokestinimą, tačiau pabrėžia esantis „kategoriškai prieš“ pridėtinės vertės mokesčio (PVM) kėlimą. ...