Nuo Lietuvos nusisuko ir Latvija

  • Teksto dydis:

Lietuvos ir jos šiaurinių kaimynių pozicija energetikos klausimais vis labiau išsiskiria. Latvija prisijungė prie Estijos ir pareiškė, kad nepakanka vienos jungties tarp Lietuvos ir Lenkijos Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizavimui su kontinentine Europa. Be to, Ryga skeptiškai įvertino galimybę blokuoti elektros energijos importą iš Astravo atominės elektrinės (AE).

Per brangu?

Latvijos ekonomikos ministras Arvilas Ašeradenas įspėjo, kad Baltijos šalių tinklų sinchronizavimas su kontinentine Europa tik per vieną jungtį tarp Lenkijos ir Lietuvos – per brangus ir Ryga to nepalaikys.

"Lietuva ir Lenkija sutarė dėl vienos jungties. Latvijai ir Estijai, kaip elektrą generuojančioms valstybėms, tai, kalbant metaforomis, reiškia, jog katilus teks laikyti karštus, t.y. techniniai sutrikimai yra galimi bet kada. (...) Todėl mūsų, taip pat ir Estijos, elektrinės turi būti pasirengusios bet kada didinti gamybą", – pabrėžė A.Ašeradenas.

"Baltijos šalys gali būti energetinė sala, bet tai yra pernelyg brangu. Todėl mes nesame pasirengę pritarti vienos jungties siūlymui", – pridūrė latvių ministras.

Estų pozicija

Lietuva laikosi pozicijos, esą sinchronizacijai su Europa pakanka vienos dabartinės "LitPol Link" jungties su Lenkija. Tokiam planui kategoriškai nepritaria Estija.

Iš pradžių estai laikėsi pozicijos, kad Baltijos šalių elektros tinklai turėtų būti sinchronizuojami jūrinėmis jungtimis per Suomijos įlanką su Šiaurės šalimis, bet Europos Komisijai pareiškus, kad optimalus variantas būtų per Lenkiją, Estija ėmė kritikuoti vienos jungties idėją.

Tiesti antrąją jungtį nesutinka Lenkija, teigianti, esą dėl gamtosaugos reikalavimų to padaryti neįmanoma.

Lietuvos pareigūnai baiminasi, kad ginčijantis su Varšuva dėl antrosios jungties, sinchronizavimo projektas užsitęs ne iki 2025 m., o iki 2030 m. ar ilgiau.

"Litgrid" kaip išeitį siūlė idėją antrąją "LitPol Link" jungtį nutiesti jau po 2025 m., kai bus atsijungta nuo BRELL (Baltarusijos, Rusijos, Estijos, Lietuvos ir Latvijos – aut. past.) elektros žiedo. Toks planas kaimynams nepatinka.

Astravo AE klausimas

Išsiskyrė ir pozicijos dėl Baltarusijoje statomos Astravo AE – Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius pareiškė, kad elektros importo blokados iš Baltarusijos AE Ryga nesvarsto.

"Toks klausimas Latvijoje dabar nesvarstomas, – pastebėjo E.Rinkevičius. – Be abejo, esame suinteresuoti šios elektrinės atitikimu aukščiausiems saugumo standartams. Tuo yra suinteresuotas visas regionas, taip pat ir Baltarusija. Tačiau nemanome, kad galime priimti kažkokius ypatingus įstatymus, kurie draustų pirkti nesaugiais būdais pagamintą elektros energiją. Visų pirma aš nežinau, kaip galėtume atskirti, kuri elektra yra pagaminta Astrave, o kuri – kitur", – sakė Latvijos diplomatijos vadovas.

Nemanome, kad galime priimti kažkokius ypatingus įstatymus, kurie draustų pirkti nesaugiais būdais pagamintą elektros energiją.

E.Rinkevičius pridūrė, kad Latvija supranta Lietuvos susirūpinimą dėl Astravo AE saugumo, tačiau renkasi dialogą su Baltarusija, o ne konfrontaciją.

"Mes tai aptarinėjome ir aptarinėjame. Tačiau suprantame, kad elektrinė statoma. Ir šią problemą būtina spręsti mus dominančiu klausimu – o tai yra saugumas, o ne garsiais pareiškimais. Suprantame Lietuvos susirūpinimą, bet mes kalbamės tiesiogiai su kolegomis iš Baltarusijos", – pridūrė ministras.

Skeptiški vertinimai

Lietuvos Vyriausybė tvirtina neįsileisianti Astravo AE gaminamos elektros ir ragina iniciatyvą paremti kitas regiono šalis.

Europos Komisija tokią iniciatyvą vertina skeptiškai – Briuselio teigimu, kyla daug klausimų, kaip draudimas importuoti elektrą iš Astravo AE dera su Pasaulio prekybos organizacijos nuostatomis ir kaip tai padėtų sustiprinti branduolinį saugumą?

Minskas priekaištus dėl branduolinės elektrinės saugumo kategoriškai atmeta, pabrėždamas, kad Astravo AE bus saugiausia elektrinė regione.


Šiame straipsnyje: LitPol LinkelektraAstravo AE

NAUJAUSI KOMENTARAI

xsas

xsas portretas
kvailiai latviai ir estai. visos baltijos salys nori nuo tos rusiskos elektros sistmenos kuo greiciau decentralizuotis, bet latviai ir estai elgiasi priesisgai t.y. stabdo sinchronizacijos projekta per lenkija. ir dar stiprina mazgus su baltarusijos AE. zodziu sneka viena daro kitka.

Valdas

Valdas portretas
Astrave AE bus pastatyta bet kokiu atveju. Lietuva negali sustabdyti statybų. Būkime realistai. Vietoj to, kad pasiūlytume Kruonio HAE paslaugas Astravui ir turėtume pigios energijos, mūsų tešlagalviai man nesuprantamu būdu žada nepirkti ten pagamintos elektros? Idiotai! Arba čia, tų iš kurių dabar perkame el. energiją kalbos, nes nutruks aukso gyslelė iš Lietuvos?

kada sifilitikai su suestom sifilio smegenelem

kada  sifilitikai  su  suestom  sifilio  smegenelem  portretas
griove lietuvos ignalinos AE , gamyklas ,fabrikus , naikino laivyna, ekonomika pramone ir rinka su rusija ---stai tada reikejo galvot apie busimas , sios dienos realijas , o ne klausytis keliu sifilitiku...
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių