Nuo šiol „slapti pirkėjai“ lankysis ir vaistinėse

  • Teksto dydis:

Trečiadienį Ministrų kabinete pritarta siūlymui stiprinti vaistinių priežiūrą bei įteisinti kontrolinius vaistų pirkimus. Įstatymų pakeitimų projektas bus pateiktas svarstyti Seimui, o jam pritarus šiems pakeitimams, bus pradėtos naudoti papildomos vaistinių kontrolės priemonės. Tai reiškia, kad po įstatymo pataisų vaistinėse galės apsilankyti „slapti pirkėjai“, įvertinsiantys ne tik aptarnavimo kokybę, bet ir tikrinsiantys, ar vaistininkas atliko savo pareigą pasiūlyti pigiausius vaistus bei suteikti kitą aktualią informaciją pacientui. Tokią rekomendaciją buvo pateikusi ir Valstybės kontrolė, kurios nuomone, būtų labai svarbu pradėti taikyti tokią praktiką.

Iki šiol Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) sulaukdavo nemažai žmonių skundų dėl didelių vaistų kainų, o daugeliu atveju paaiškėdavo, kad gyventojai vaistinėse net nebuvo informuoti apie galimybę įsigyti jų pigiau, kad nepateikta informacija apie juos monitoriaus ekrane arba nepaaiškinta, kad pigūs vaistai yra taip pat veiksmingi kaip ir brangūs. Tad atstovaujant visų šalies žmonių interesus ir buvo priimtas sprendimas griežčiau tikrinti vaistinių veiklą.

„Tokio sprendimo reikėjo jau seniai, juk kitose verslo įmonėse „slapti pirkėjai“ jų veiklą vertina jau daugelį metų. Ši praktika tikrai pasiteisina – tikslas nėra tik nustatyti pažeidimus, bet ir tobulinti vaistinių veiklą, mažinti vaistų kainas, sudaryti žmonėms galimybę įsigyti pigesnius vaistus ir padėti jiems sutaupyti. Tad norint tinkamai įvertinti vaistinių veiklą, būtini pokyčiai. Šiuo atveju patikrinimus atliks ne įprasti „slapti pirkėjai“, o kontrolės įstaigų darbuotojai“, – sako Sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė.

SAM supranta verslo nuogąstavimus dėl siūlomų naujovių, tačiau užtikrina, kad nereikėtų dėl to nerimauti, nes valstybės siekis yra mažinti vaistų kainas, o ne riboti vaistinių veiklą. Tad ši priemonė yra viena iš daugelio, siekiant mažesnių vaistų kainų, nes jas mažinant yra orientuojamasi į visą farmacijos sektorių – ne vis vaistines, bet ir vaistų gamintojus, registruotojus.

Pasak jos, iki šiol atlikti kontrolinius pirkimus vaistinėse neleido galiojantys teisės aktai, kurie nurodė, jog prieš neplaninį vaistinės patikrinimą, apie tai turi būti pranešta iš anksto. Pagal tokį reglamentavimą faktiškai nustatyti kaip gyventojui parduodant vaistus suteikiama farmacinė paslauga nebuvo galimybių. Farmacinės paslaugos kokybė ir ar buvo pasiūlyti pigiausi vaistai gali būti įvertinta tik tiesioginio kontakto tarp pirkėjo ir farmacijos specialistu metu. Todėl yra labai svarbu, kad vaistininkas nežinotų, kad vyksta tikrinamas ir negalėtų imituoti parodomojo pardavimo.

„Tik tokiu būdu mes galime objektyviai nustatyti, ar tikrai vaistininkai tinkamai atlieka savo darbą – pasiūlo žmonėms pigiausius vaistus, parodo ir paaiškina nustatytą informaciją monitoriuje, ar pasiūlo užsakyti vaistinėje nesančius vaistus“, – sako viceministrė K. Garuolienė

Įstatymo pataisų projektuose yra numatyta, kokiais atvejais kontrolinius pirkimus būtų galima atlikti. Taip pat nurodyta, kad siekiant nepažeisti tikrinamųjų teisių, vos tik atlikus kontrolinį pirkimą, sprendimo jį atlikti kopija turi būti nedelsiant pateikta vaistinei.

Tokius pirkimus atlikti galės ne tik geros vaistinių praktikos inspektoriai, bet ir kiti Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos darbuotojai (VVKT), įgalioti vykdyti priežiūrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Iki kokio absurdo prisiritome?

Iki kokio absurdo prisiritome? portretas
Įsivaizduokite, jei Maximos kasininkė jums prievarta neįgrūda "Optimalios linijos" produktų - gauna baudą. Valstybės institucijos kontroliuoja kad prekyba vyktų tik "Optimalios linijos" produktais... TOKIA SITUACIJA VAISTINĖSE. Per akivaizdžiai Šalaševičiūtė ir Skvernelis "atidirbinėja" kažkokiai verslo grupei. tiekiančiai į Lietuvą farmacinį "Optimalios linijos" variantą.

Vaistines

Vaistines portretas
Dar Iveskite nauju etatu ( sekeju ) VVKT uz musu mokesciu moketoju pinigus. Vaistai zenkliai "at Pigs"

Vaistininkas

Vaistininkas portretas
Pirmiausia sekite vaistu gamintojus, registratorius. Kainas nustatineja ne vaistines. Nemulkinkite zmoniu. O tie monitoriai tik kabo. Kiek nori rodyk i juos. Seksite vaistines, tipo, taip mazinsite kainas. Gal nemulkinkite liaudies ir nevaidinkite kad taip pradedate kainu mazinima. SAM sudarineja ir tvirtina vaistu kainynus. Ten ir reikia ieskoti ir sekti. Ne nuo to galo pradedate
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių