Nyderlanduose gyvulius perka ir Lietuvos ūkininkai

Nyderlandai – daugiausia galvijų eksportuojanti šalis Europoje. Iš viso pasaulio į Nyderlandus atvykstantiems ūkininkams įsigyti gyvulių čia padeda taip vadinamieji dileriai, kurie rūpinasi, kad pirkėjai ne tik liktų patenkinti pirkiniu, bet būtinai sugrįžtų dar kartą.

Nyderlanduose skaičiuojama yra apie devyni šimtai gyvulių pardavėjų, kuriuos vienija kooperatyvas. Jie specializuojasi – vieni užsiima kiaulių prekyba, kiti, kaip šis olandas, prekiauja galvijais.

„Mes padedame žmonėms įsigyti geresnės genetikos gyvulių, kad gautų daugiau pieno ir daugiau uždirbtų. Taip pat konsultuojame gyvulių auginimo, veisimo ir šėrimo klausimais, nes norime, kad kartą atvykęs, žmogus grįžtų nusipirkti mūsų gyvulių“, – sakė veislinių gyvulių pardavėjas Ijsbrandas Spooras.

Lietuvai įstojus į Europos sąjungą, Nyderlanduose gyvulius perka ir mūsų šalies ūkininkai.

„Nuo 2003 iki 2007 metų gyvulių įsigyjama buvo itin daug. Galvijus pirko visų trijų Baltijos šalių ūkininkai. Vėliau, prasidėjus krizei, prekyba beveik sustojo. O prieš porą metų vėl pajutome pagyvėjimą“, – pasakojo I. Spooras.

„Pastaraisiais metais, kai pieno kainos pakilo, tai ūkininkai pradėjo plėsti ir bendrovės ūkius. Taip pat kai kurie nori pakeisti iš žemesnės veislės vertės gyvulius į aukštesnės veislės vertės gyvulius“, – kalbėjo Lietuvos ūkininkų sąjungos Skuodo skyriaus vadovas Kazimieras Jucevičius.

Pardavėjų – šimtai, todėl išsirinkti norimų gyvulių iš vieno ūkio neįmanoma. Neretai jų tenka apvažiuoti dešimt ir daugiau. Verslininkas sako per pastaruosius metus su pirkėjais olandų ūkiuose apsilankęs beveik tris tūkstančius kartų. Svarbiausia, kad pirkėjas žinotų ko nori.

„Paprastai dirbama taip: pavyzdžiui, pirmadienį pirkėjas praneša kokių gyvulių nori įsigyti, antradienį atvyksta, per porą dienų galvijai atrenkami. Ketvirtadienį išvažiuoja namo, o pirmadienį išvežami gyvuliai. Trečiadienį jie jau būna Lietuvoje“, – sakė veislinių gyvulių pardavėjas.

Vidutiniškai karvė Nyderlanduose kainuoja apie 1250 eurų be transporto išlaidų.

Skaičiuojama, per metus šioje šalyje nuperkama ir parduodama 25 milijonai įvairių gyvulių. Iš jų – 1,5 mln. veršiukų ir beveik 2 mln. karvių.


Šiame straipsnyje: Nyderlandaigyvuliaieksportas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių