Pajūrio kurortuose auga verslo liudijimų paklausa

  • Teksto dydis:

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija pastebi augančią verslo liudijimų apgyvendinimo paslaugoms paklausą: verslo liudijimų patalpų nuomos ir apgyvendinimo paslaugoms teikti pajūrio kurortuose šiemet įsigyta 10 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu metu.

Verslo liudijimus „Gyvenamosios paskirties patalpų nuoma, neteikiant apgyvendinimo paslaugų“ ir „Apgyvendinimo paslaugų (nakvynės ir pusryčių paslaugos) teikimas“ veiklai Palangos ir Neringos miestuose šiemet jau įsigijo 870 gyventojų.

“Pajūrio kurortų apgyvendinimo sektorius ruoštis vasaros sezonui šiemet pradėjo kiek anksčiau ir intensyviau – kasdien vien Palangos poskyryje apsilanko apie 30-40 interesantų, turinčių nekilnojamojo turto ir ketinančių jį nuomoti. Tarp lankytojų daugėja kitų miestų gyventojų, taip pat užsieniečių, kurie sezono metu tikisi pajamų iš būsto nuomos pajūryje ir teiraujasi, kaip tvarkingai registruoti veiklą. Teiraujamasi ir apie būsto nuomos ypatumus, kai paslaugos teikiamos per platformą „Airbnb“ ar Booking.com svetainę”, – sakė Klaipėdos Mokestinių prievolių departamento direktorė Edita Cibienė, pabrėžusi, kad dauguma būsto nuomotojų pasirūpina laiku registruoti veiklą ir mokėti mokesčius, tačiau yra ir tokių, kurie bando prievolės išvengti ir kenkia sąžiningiems mokesčių mokėtojams.

Primenama, kad nepriklausomai nuo to, ar nekilnojamasis turtas bus išnuomojamas tiesiogiai kitam gyventojui, ar per „Airbnb“ platformą ar Booking.com svetainę, išnuomoti nekilnojamąjį turtą galima keliais būdais: įsigijus verslo liudijimą „Gyvenamosios paskirties patalpų nuoma“, kuris leidžia nuomoti tik gyvenamosios paskirties patalpas ir tik gyventojams (tiek ilgam, tiek trumpam laikotarpiui) – tokiu atveju pajamų mokestis sumokamas iš anksto įsigyjant verslo liudijimą; kitas būdas sumokėti mokestį – teikti metinę pajamų deklaraciją ir sumokėti 15 proc. mokestį nuo gautų pajamų.

Apgyvendinimo paslaugas gyventojas gali teikti įsigijęs ir verslo liudijimą veikloms „Apgyvendinimo paslaugų (nakvynės ir pusryčių paslaugos) teikimas“ ar „Apgyvendinimo paslaugų (kaimo turizmo paslaugos) teikimas“. Apgyvendinimo paslaugos taip pat galėtų būti teikiamos įregistravus individualią veiklą pagal pažymą „Poilsiautojų ir kita trumpalaikio apgyvendinimo veikla“ arba „Kita apgyvendinimo veikla“. Tokiu atveju pajamos, gautos iš vykdomos individualios apgyvendinimo paslaugų teikimo veiklos, yra apmokestinamos 5 proc. pajamų mokesčiu.

Klaipėdos AVMI atkreipia dėmesį į atvejus, kai gyventojui, teikiančiam būsto nuomos paslaugas, būtina registruotis PVM mokėtoju ir mokėti PVM: teikiant būsto nuomos paslaugas Lietuvoje, PVM mokėtoju tampama tuomet, kai gaunamų pajamų suma už šalies teritorijoje suteiktas PVM apmokestinamas paslaugas suma per paskutiniuosius 12 mėnesių viršija 45 000 eurų (patalpų nuoma, kurios laikotarpis ilgesnis kaip 2 mėnesiai, PVM neapmokestinama ir atlygis nėra traukiamas skaičiuojant 45 000 eurų ribą). Be to, nuomojant būstą Lietuvoje per „Airbnb“ platformą ar Booking.com svetainę, visada atsiranda prievolė apskaičiuoti ir sumokėti PVM už suteiktas tarpininkavimo paslaugas (net ir tais atvejais, kai gautas atlygis per 12 mėn. neviršijo 45 000 eurų).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių