Parama seniems daugiabučiams atnaujinti – pagal naują tvarką

  • Teksto dydis:

Vyriausybė patvirtino Aplinkos ministerijos pasiūlytą naują valstybės paramos daugiabučiams namams atnaujinti (modernizuoti) teikimo ir projektų įgyvendinimo priežiūros tvarką.

Naujoji tvarka leis įgyvendinti pakeisto Valstybės paramos daugiabučiams namams atnaujinti (modernizuoti) įstatymo nuostatas. Ji numato, kad valstybės parama atnaujinimo projektui ar jo daliai parengti, statybos techninei priežiūrai vykdyti ir projekto įgyvendinimui administruoti neviršijant nustatytų dydžių teikiama 100 proc. Tokia valstybės parama per visą projektų įgyvendinimo laikotarpį teikiama ir iki minėtojo įstatymo įsigaliojimo dienos vykdomiems projektams, kuriems ši parama buvo teikiama 50 proc.

Nauja ir tai, kad daugiabučio atnaujinimo projektus įgyvendinantiems butų ir kitų patalpų savininkams valstybė kompensuos 30 proc. investicijų, skirtų energinį efektyvumą didinančioms priemonėms, ir suteiks papildomą 10 proc. paramą, jeigu modernizuojamas senas šilumos punktas ir pertvarkoma šildymo sistema, įrengiant šilumos apskaitos sistemas.

Vyriausybė patvirtino ir naujos redakcijos valstybės paramos teikimo daugiabučiams atnaujinti taisykles. Pažymėtina, kad daug dėmesio skiriama renovacijos kokybei. Nustatyta, kad paslaugos ir darbai projektui parengti ir įgyvendinti turi būti perkami atskirai, kad projektų ekspertizė yra privaloma, atitinkamai apmokant jos išlaidas, kad statybos rangos darbus galima pirkti tik gavus statybą leidžiantį dokumentą. Bus stiprinama projektų įgyvendinimo priežiūra, reglamentavus tiek šią funkciją atliekančios Būsto energijos taupymo agentūros, tiek kitų valstybinę priežiūrą atliekančių institucijų vaidmenį.

Be to, gyventojams sudaromos lankstesnės sąlygos pakeisti tiek projekto administratorių, tiek statybos techninį prižiūrėtoją, jeigu šie netinkamai vykdo savo funkcijas. Pakeista ir valstybės paramos už šių suteiktų paslaugų vykdymą teikimo tvarka, jos teikimą siejant su faktiškai atliktu darbu.

Dar viena naujovė – tai, kad valstybės parama teikiama pasirašius valstybės paramos sutartį, kurios formą tvirtina aplinkos ministras.

Vyriausybė pritarė ir Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos pataisoms, skirtoms išplėsti atnaujinimo priemonių sąrašą. Numatyta plačiau panaudoti atsinaujinančius energijos šaltinius, sudarytos galimybės įsirengti atskirą ar modernizuoti seną neautomatizuotą šilumos punktą, pertvarkyti šildymo sistemą, atnaujinti elektros inžinerinę sistemą ir apšvietimo sistemą, pakeitus ją efektyvesne.

Daugiausia daugiabučių atnaujinta Kaune ir Vilniuje

Įgyvendinant daugiabučių namų atnaujinimo programą (toliau – Programa), praėjusiais metais Lietuvoje atnaujinti 403 daugiabučiai, iš kurių trečdalis – didžiuosiuose šalies miestuose. 2017 m. Kaune atnaujinti 55, Vilniuje – 48, Klaipėdoje – 32 daugiabučiai. 

Vertinant rezultatus kitose savivaldybėse, ženkliai išsiskiria Palangos savivaldybė, kurioje praėjusiais metais atnaujintas 31 daugiabutis, taip pat Druskininkų, Jonavos ir Prienų rajono savivaldybės, kuriose atnaujinta po 13 daugiabučių namų.

Panašios tendencijos matyti ir vertinant dabartines įgyvendinamų daugiabučių namų atnaujinimo projektų apimtis – trijuose didžiuosiuose šalies miestuose šiuo metu atnaujinama arti 130 daugiabučių.

„Praėjusių metų rezultatai bei šiuo metu vykdomų projektų apimtys akivaizdžiai parodo, jog daugiabučių renovacijos procesai didžiosiose šalies savivaldybėse yra įgavę tinkamą pagreitį. Tad šiandien svarbu jį išlaikyti ir žengti toliau – panaudojant sukauptą patirtį ir įgytas kompetencijas, pereiti prie kompleksinių energinio efektyvumo didinimo programų įgyvendinimo, t.y. nuo pavienių pastatų atnaujinimo palaipsniui eiti  prie kompleksinių sprendinių, atnaujinant šilumos gamybos ir tiekimo sektorių, gatvių apšvietimo tinklus, inžinerinę infrastruktūrą ir kt. Tiesa, Kaunas pirmuosius žingsnius jau yra padaręs – praėjusiais metais savivaldybė pasitvirtino Eigulių mikrorajono kvartalo energinio efektyvumo didinimo programą, kuri šiuo metu jau pradėta įgyvendinti,“ – tvirtina Būsto energijos taupymo agentūros direktorius Valius Serbenta.

Nuo 2013 m. Lietuvoje atnaujinta 1917 daugiabučių, šiuo metu vykdomi dar 497 daugiabučių atnaujinimo projektai.

Bendros investicijos į daugiabučių namų atnaujinimo programą nuo  2013 m. viršija 0,6 mlrd. eurų.

Pagal praėjusių metų spalio mėn. aplinkos ministro paskelbtą kvietimą teikti paraiškas daugiabučių atnaujinimui BETA iki 2018 m. vasario 1 d.  priima paraiškas daugiabučių atnaujinimui.  Paraiškos, kurias gali teikti savivaldybės, projektų administratoriai bei bendrijos, priimamos visuose BETA regioniniuose padaliniuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Kalniečiuose KE papirko namų komendantus, ir dabar jie falsifikuoja balsavimų rezultatus. O projektuotojai NET nesugeba pilnai paruošt priešprojektinius pasiūlymus, teikia TIK tuos variantus kurie naudingi tik KE (bet tai visai nepriimtina gyventojams).

baudžiava

baudžiava portretas
Jokiuose įstatymuose nemačiau, kad pensininkams renovuotų nemokamai. Tai blefas, apgaulė. Deja, senjorai neretai iš lūpų į lūpas perdavinėja valdžios melą, o šie patiki ir tampa amžinais baudžiauninkais.

šiaip

šiaip portretas
nereikia čia aiškinti apie Eigulių rajoną,norinčių neatsirado,tai atbėgo į Kalniečių rajoną,namas prie Legendos,vos ne prievarta ragina parašus dėti už sutikimą renovuoti,pensininkai džiaugiasi ,kad jiems nekainuos,nors kai renovuos ar butas netaps valdišku,teks nuomą valdžiai mokėti?Gal klystu?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių