Seimas – prieš situacijos žemės ūkyje tyrimą

Seimas ketvirtadienį atmetė 36 „valstiečių“ siūlymą pradėti situacijos žemės ūkyje 1991–2016 metais tyrimą.

Parlamentarai pritarė Kaimo reikalų komiteto išvadai, kuria jis siūlė nepritarti tokiam tyrimui: už tai balsavo 86 Seimo nariai, prieš – trys, o susilaikė 9.

Prieš tyrimą balsavo 33 „valstiečiai“, 2 – už (Virgilijus Poderys ir Dainius Gaižauskas), o 4 susilaikė. Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, premjeras Saulius Skvernelis, frakcijos vadovas Ramūnas Karbauskis balsavime nedalyvavo. 

Tyrimo neparėmė 28 konservatoriai, po 7 socialdemokratus ir socialdarbiečius, 7 liberalai, tačiau vienas  jų susilaikė, trys Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos nariai irgi susilaikė. Vienintelis iš „tvarkiečių“ balsavęs Algimantas Dumbrava irgi pasisakė prieš.  

Situacijos žemės ūkyje tyrimo organizatoriai siūlė analizuoti, kaip vyko žemės perkėlimas ir žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo reguliavimas. Taip pat norėta įvertinti Europos Sąjungos fondų paramos žemės ūkio sektoriui skirstymo skaidrumą per 25 nepriklausomybės metus iki „valstiečiams“ ateinant į valdžią.

Turėjo būti tiriami ir trąšų, žemės ūkyje auginamų augalų sėklų rinkos reguliavimo pokyčiai, žemės ūkio mokslo ir inovacijų politika.

Seimas pavasarį irgi jau buvo atmetęs opozicijos siūlymą atlikti parlamentinį tyrimą dėl žemės ūkio reikalų – opozicija tuomet kėlė klausimus dėl dirbamos žemės įsigijimų, į Lietuvą iš trečiųjų šalių įvežamų trąšų. Ši tyrimo iniciatyva kilo po pranešimų apie valstiečių lyderiui Ramūnui Karbauskiui priklausančio „Agrokoncerno“ veiklą ir naudojimąsi politiko šeimos narių oficialiai valdoma žeme.

Grupė Seimo narių iš opozicijos savarankiškai jau nagrinėja koncentracijos žemės ūkyje problemas – apklausė pirmuosius liudytojus, o tyrimą planuoja baigti iki metų pabaigos. Visuomeniniais pagrindais dirbančios laikinosios darbo grupės vadovas yra konservatorius Jurgis Razma.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Dega 'konservams' žemė po kojomis, VAI kaip DEGA, eina va bank, visus puola.

Ir vėl opozicija?

Ir vėl opozicija? portretas
PRIEŠ ? Ar jau baigėsi jų ,,patriotinė ,,panika dėl Karbauskio žemių ? Matai kokie konservatoriai ,darbininkai,, rėkia kiek gali, o kada sako išsiaškinkime - balsuoja prieš ? Tikslas tik kiršinti ? Konservatoriški dvigubi standartai ar bijote , kad paaiškės jums nemaloni tiesa?

Butina

Butina portretas
Tiesiog butina tirti 1000%. Tiesiog yra reikalas,kad butina tyrti. Butina ! Ar suprantate ???? Butinas reikalas !
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių