Pasirašant dujotiekio finansavimo sutartį, dalyvaus D. Grybauskaitė ir J. C. Junkeris

  • Teksto dydis:

 Europos Sąjunga skirs 295,4 mln. eurų paramos magistraliniam Lietuvos ir Lenkijos dujotiekiui (GIPL). Lietuvai, neoficialiomis BNS žiniomis, teks apie 85 mln. eurų, tačiau dalis šios sumos bus sumokėta kaip kompensacija Lenkijai.

Spalio 15 dieną Briuselyje pasirašant susitarimą dėl GIPL finansavimo, dalyvaus Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, Latvijos, Estijos ir Lenkijos premjerai Laimdota Straujuma, Taavi Roivas (Tavis Roivas) ir Ewa Kopacz (Eva Kopač), taip pat Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude Junckeris (Žanas Klodas Junkeris), pranešė Lenkijos naujienų agentūra PAP.

„Aš dar kalbėsiuosi apie detales. Neturiu abejonių, kad šis susitarimas yra naudingas Lenkijai, tačiau apie detales jus informuosiu po to“, - žurnalistams teigė Lenkijos premjerė.

Pasak PAP, Europos Sąjunga 558 mln. eurų vertės projektui skirs 295 mln. eurų - arba 53 proc. jo vertės

Lietuva tikėjosi, kad ES padengs kiek daugiau nei 60 proc. visos 136 mln. eurų vertės investicijos - tai yra daugiau nei 80 mln. eurų. Tačiau atmetus Lenkijai skirtą dalį (kitą dalį turės padegti „Amber Grid“), Lietuvos įmonei liks apie 55 mln. eurų, taigi, paramos intensyvumas bus mažesnis.

Pernai paskelbtu Energetikos reguliuotojų bendradarbiavimo agentūros (ACER) sprendimu, Lietuva Lenkijai už maždaug 558 mln. eurų vertės projektą kompensuos 54,9 mln. eurų, Latvija - 29,4 mln. eurų, o Estija - 1,5 mln. eurų. Lenkijos išlaidos projektui sieks 422 mln. eurų.

Energetikos viceministras Aleksandras Spruogis anksčiau teigė, kad susitarimas tenkina visas puses, o Lietuvai pavyko išsiderėti geresnes sąlygas.

Premjeras Algirdas Butkevičius rugsėjo viduryje pranešė, kad Baltijos šalims, Lenkijai ir Europos Komisijai pavyko susitarti dėl dujų jungties projekto, kuris buvo įstrigęs, Lenkijai reiškiant nepasitenkinimą dėl finansavimo sąlygų.

534 kilometrų ilgio Lietuvos-Lenkijos dujotiekio projektui Europos Komisija pernai spalį suteikė aukščiausią prioritetinį statusą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių