Piktinasi siūlymu „Perlo Energijos“ klientams kainų skirtumą mokėti valstybės lėšomis: tai absurdas

Opozicija piktinasi Vyriausybės siūlymu valstybės lėšomis padengti garantinio ir visuomeninio tiekimo kainų skirtumą „Perlas Energija" klientams, kurie, jei iki rugsėjo nepasirinks kito nepriklausomo elektros tiekėjo, bus perkelti į 25 proc. brangesnį garantinį tiekimą.

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos Seime seniūnas Gintautas Paluckas siūlymą vadina absurdu, o Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos atstovas Arvydas Nekrošius teigia, kad dėl tokių neeilinių situacijų, anot jo, buvo būtina sušaukti neeilinį Seimo posėdį ir kuo skubiau inicijuoti įstatymų pakeitimus.

Veiklą nutraukiančios „Perlas Energija“ klientai, kurie iki rugsėjo nepasirinks kito nepriklausomo elektros tiekėjo, bus perkelti į 25 proc. brangesnį garantinį tiekimą, o garantinio ir visuomeninio tiekimo kainų skirtumą Energetikos ministerija ketina padengti iš valstybės biudžeto. G. Palucko teigimu, tokia Vyriausybės siūloma teisinio reguliavimo sistema yra visiškas absurdas, kadangi, atkreipia dėmesį jis, kainų skirtumą turės apmokėti mokesčių mokėtojai.

„Čia yra tiesiog absurdas. Jau buvo opozicijos bene tris kartus registruoti siūlymai dėl šio baudžiamojo įstatymo nuostatos atsisakymo, bet kažkaip jiems atrodė, kad rykštė ar botagas bus labai geras dalykas. Dabar apsisuko ratas ir vietoje to, kad žmonės pabūtų ant visuomeninio tarifo, jie bus baudžiami. Ir tą baudą sumokėsime mes visi – mokesčių mokėtojai. Kažkoks visiškas teisinio reguliavimo absurdas“, – piktinosi LSDP frakcijos seniūnas.

Jo teigimu, dabar vertėtų svarstyti, kaip tiekėją „Perlas energija“ įpareigoti Lietuvos gyventojams kompensuoti dėl perėjimo pas kitą nepriklausomą tiekėją susidariusį skirtumą bei kuo skubiau inicijuoti įstatymų pakeitimus, panaikinant 25 proc. brangesnio garantinio tiekimo nuostatą.

Tą baudą sumokėsime mes visi – mokesčių mokėtojai. Kažkoks visiškas teisinio reguliavimo absurdas.

„Pirma, dabar reikia spausti „Perlas energiją“, nors jie yra sakę, kad kompensuos tą susidariusį dėl perėjimo skirtumą. Antras dalykas, reikia pakeisti tą įstatymą, (...) tą bizūno principą ir nustoti žmones čaižyti ir varinėti. Ir čia ne tik „Perlo“ atveju. Jei žmonės mato, kad jiems neapsimoka rinktis vieno ar kito nepriklausomo tiekėjo, jie kurį laiką galėtų keisdami tą tiekėją pabūti visuomeniniame tarife, kuris nėra pigiausias, jis tiesiog reguliuojamas ir nustatomas VERT“, – kalbėjo G. Paluckas.

„Ir tik tokiu atveju, jei vėluos stipriai įstatymo pakeitimas ar „Perlas“ atsisakys savo prieš tai išsakytų pažadų ir įsipareigojimų kompensuoti pereinantiems, tai tik tada galvoti kraštutiniu atveju apie valstybės lėšomis kompensacijas“, – pridūrė jis.

A. Nekrošius: dėl neeilinės situacijos turėjo būti kviečiamas neeilinis posėdis

Analogiškos pozicijos laikosi ir LVŽS frakcijos atstovas A. Nekrošius. Jo nuomone, 25 proc. antkainis garantiniam tiekimui turėtų būti panaikintas, o šiam sprendimui vertėjo inicijuoti neeilinį Seimo posėdį.

„Turėjo būti šaukiamas neeilinis Seimo posėdis ir keičiami įstatymai. Bet kadangi Vyriausybė ir energetikos ministerija vis dar miega ir gyvena atostogų režimu, tai pakeitimai, bent kaip jau ministras sakė, turėtų atsirasti rugsėjo viduryje. Ir klausimas, kokie tie pakeitimai bus, nes pagal tai, kas yra viešai žinoma, tai vien tik kažkokios įmonės sudarytų nuostolių valstybės sąskaita padenginėjimai irgi nėra teisingi. Juos turėtų padenginėti „Perlo energija“ akcininkai“, – komentavo A. Nekrošius kartu pridurdamas, kad neeiliniame Seimo posėdyje vertėjo svarstyti ir kitus nepriklausomų energijos tiekėjo reguliavimo klausimus.

Kažkokios įmonės sudarytų nuostolių valstybės sąskaita padenginėjimai irgi nėra teisingi. Juos turėtų padenginėti „Perlo energija“ akcininkai.

„Svarstyti reikėjo ne vien tik 25 proc., apskritai visas reguliavimas nepriklausomų energijos tiekėjų, nes, kaip matome iš dabartinės situacijos, nei VERT, nei energetikos ministerija visiškai nekontroliavimo situacijos ir neturėjo jokios informacijos iš pačių įmonių, tai neturėjo ir dabar nebeturi kontrolės įrankių nebeturi. Dėl tokios neeilinės situacijos turėjo būti kviečiamas neeilinis posėdis“, – piktinosi A. Nekrošius.

S. Skvernelis: Vyriausybė turi maksimaliai išnaudoti galimybes, kad „Perlas energija“ vykdytų įsipareigojimus

Vyriausybės siūlymų piktinasi ir Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis. Nors S. Skvernelis ragina padėti Lietuvos žmonėms, tačiau, anot jo, kainų skirtumą turėtų padengti ne valstybė, o tiekėjas „Perlas energija“.

„Žinoma, žmonėms reikia padėti, bet Vyriausybė turi išnaudoti maksimalias galimybes, kad tuos įsipareigojimus, kuriuos buvo prisiėmęs „Perlas“, jis juos ir kompensuotų. Nes dabar mokės visi už tai, kad valstybės institucijos, o šiuo atveju verslas, nepadarė savo darbo be priežiūros institucijos“, – teigė S. Skvernelis bei pridūrė, kad Seimas privalės įvesti saugiklius, kad situacijos nepasikartotų.

„Ir reikia žiūrėti, ką daryti ir kokius sprendimus priimti, kad ateityje tai nebepasikartotų“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad rugpjūčio 5 d. „Perlas Energija“ pranešė, jog sparčiai augant elektros kainoms, nebegali vykdyti savo įsipareigojimų fiksuotą elektros tiekimo kainą pasirinkusiems klientams ir jiems pritaikys tiekimo planus kintama kaina, susieta su elektros kainomis biržoje.

Šį tiekėją iki šio sprendimo buvo pasirinkę apie 180 tūkst. buitinių vartotojų, o liepos pradžioje, pasibaigus antrajam elektros rinkos liberalizavimo etapui, „Perlas Energija“ buvo antras daugiausiai sutarčių su klientais sudaręs tiekėjas

Energetikos ministras Dainius Kreivys sako, kad šį tiekėją pasirinkę I ir II elektros rinkos liberalizavimo etapų klientai, nuo rugsėjo mėnesiui būtų perkelti į garantinį tiekimą, o iki naujųjų – visuomeninį, jei per rugpjūtį nepasirinks kito tiekėjo.

25 proc. brangesnio garantinio ir visuomeninio tiekimo kainų skirtumus, pasak jo, kompensuos Vyriausybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Antanas

Antanas portretas
Šioje ES masto ekonominėje diversijoje iš tolo kyšo Maskvos ragai. O ir šis pasiūlymas - tebūtų tik akiplėšos sukčiaus dangstymas bei gelbėjimas nuo pelnytos bausmės.

jo

jo portretas
Eilinį kartą Vyriausybė elgiasi nusikalstamai (galimai įtakojama nusikaltėlių). Skirtumas turi būti dengiamas Perlo lėšomis, o ne, eilinį kartą, visų piliečių. Kaip suprantu, tą bandė pasakyti ir to siekia VERT, o energetikos ministras atvirkščiai - bando kišti nagus prie valstybės lėšų.

Anonimas

Anonimas portretas
Kazka cia maisai, valstieti. Cia tavo draugai kolukieciai homosovietikai nenori keisti.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių