Per pirmąjį pusmetį nustatyti 72 nelegaliai dirbę užsieniečiai

  • Teksto dydis:

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) informuoja, kad per šių metų pirmą pusmetį nustatyti 72 nelegaliai (neteisėtai) dirbę užsienio šalių piliečiai. Daugiausiai jų nustatyta statyboje (55 asmenys) bei maitinimo ir gėrimų teikimo veikloje (12 asmenų).

Didžioji dalis iš 130 pernai nustatytų nelegaliai (neteisėtai) dirbusių trečiųjų šalių piliečių taip pat dirbo statybose (80 asmenų), nemažai – apdirbamojoje gamyboje (19), administracinėje ir aptarnavimo veikloje (11). 77 asmenys dirbo įmonėse, o 53 vykdė neregistruotą individualią veiklą.

Nors tarp nustatytų nelegaliai dirbusiųjų vyravo ukrainiečiai (beveik 70 proc.), tačiau buvo ir kitų šalių piliečių. Pavyzdžiui, įmonėje, kurios pagrindinė veikla transporto paslaugos, nelegaliai dirbo Gruzijos Respublikos pilietis, neturėjęs leidimo gyventi Lietuvos Respublikoje; kitoje įmonėje, kurios pagrindinė veikla yra žmonių sveikatos priežiūra ir socialinis darbas, nelegaliai (nesudarius darbo sutarties) dirbo du Izraelio piliečiai, taip pat neturėję leidimų dirbti mūsų šalyje; Filipinų Respublikos pilietis nelegaliai dirbo įmonėje, kurios pagrindinė veikla yra viešasis maitinimas.

Esant tendencijai, kai nustatomų nelegaliai dirbančių užsieniečių skaičius didėja, VDI aktyviai bendradarbiauja tarptautiniu mastu. Pernai VDI dėl 54 asmenų kreipėsi į Europos Sąjungos ir Europos ekonominės erdvės šalių darbo inspekcijas dėl informacijos apie užsienio piliečių, komandiruotų į Lietuvos Respublikos įmones, darbo teisėtumą. Kartu su Policija darbo inspektoriai dalyvavo Europolo organizuotoje akcijoje ir vykdė bendrus patikrinimus Lietuvos statybų sektoriuje, siekiant nustatyti trečiųjų šalių piliečių nelegalų darbą, galimus išnaudojimo darbui atvejus ir prekybą žmonėmis. Dėl galimo darbuotojų išnaudojimo darbui VDI perdavė Policijai keturias medžiagas.

Šiais metais VDI taip pat dalyvavo Europolo remiamoje operacijoje. Kaip pranešime žiniasklaidai paskelbė Lietuvos kriminalinės policijos biuras, šioje, visoje Europoje vykdytoje priemonėje pajėgas suvienijo 28 šalių teisėsaugos institucijos, darbo inspekcijos, imigracijos ir mokesčių tarnybos bei kiti partneriai. Lietuvoje per savaitę vykusius bendrus reidus policijos pareigūnai ir darbo inspektoriai patikrino 137 ūkio subjektus statybų ir maitinimo bei paslaugų sektoriuose, t. y. įstaigas, vykdančias veiklas, kuriose dažniausiai dirba asmenys atvykę iš trečiųjų šalių. Priemonių metu pareigūnai bendravo su Lietuvoje dirbančiais darbuotojais iš trečiųjų šalių, supažindino juos su dažniausiai pasitaikančiomis žmonių išnaudojimo formomis, informavo asmenis apie jų teises ir galimybes gauti pagalbą. Reido metu nustatyti neregistruotą veiklą vykdę ir nelegaliai dirbę asmenys, asmenų komandiravimo tvarkų pažeidimai ir galimi sukčiavimai, susiję su darbo santykių slėpimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

galiu ne per pusmety ,o per

galiu  ne  per  pusmety  ,o  per portretas
viena diena ,,,nustatyt,,, 175 nelegalus xoxolus ......
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių