Pirmieji važtaraščių ir PVM sąskaitų faktūrų duomenys el. būdu pasiekė VMI

Valstybinė mokesčių inspekcija prie LR finansų ministerijos (VMI) informuoja, kad jau sulaukė pirmųjų duomenų į Išmaniosios mokesčių administravimo sistemos (i.MAS) elektroninių važtaraščių (i.VAZ) ir elektroninį PVM sąskaitų faktūrų (i.SAF) posistemius.

VMI savikontrolės tikslais sistemą atvėrė kiek anksčiau nei numatyta – rugsėjo 30 d. apie 20 val. Pirmąjį važtaraštį į i.VAZ posistemį kiek po 20 val. pateikė Žemaitijoje įsikūrusi duonos gaminių kepykla. Spalio 1-ąją, praėjus 4 minutėms po vidurnakčio, važtaraščio duomenis pateikė duonkepiai iš Šiaurės Lietuvos.

„Šalies įmonių norą pradėti darbus su i.MAS sistema jautėme jau vakar. Pirmieji prisijungimai fiksuoti vakar vakare. Bendrovės dėl veiklos specifikos ir duomenų teikimo reikalavimų aktyviau naudojasi i.VAZ posistemiu. Šiandienos 12 val. duomenimis, mokesčių mokėtojai jau yra pateikę daugiau kaip 5 tūkst. važtaraščių duomenis. Iš jų 900 užpildyti kaip elektroniniai važtaraščiai. Matome, jog įmonės taip pat naudojasi ir i.SAF posistemiu. Šiuo metu posistemyje yra 40 sukurtų PVM sąskaitų faktūrų registrų.“, – sako i.SAF ir i.VAZ posistemių sukūrimo projekto vadovė V. Ginevičienė, dėkodama mokesčių mokėtojams už kantrų ir nuoširdų bendradarbiavimą prisitaikant prie naujųjų procesų.

VMI ir sistemos kūrėjų IT komandos taip pat operatyviai reaguoja į mokesčių mokėtojų pateikiamus pranešimus dėl pasitaikančių nesklandumų, Mokesčių informacijos centro (MIC) konsultantai pagelbėjo daugiau kaip 100 skambinusiųjų duomenų teikimo klausimais.

„Sulaukiame pastabų dėl darbuotojams priskirtų teisių ir rolių veiksmų atlikimui i.MAS sistemoje, taip pat sprendžiame situaciją, kai duomenys pateikiami į i.VAZ posistemį, tačiau sistemoje mokesčių mokėtojas jų neranda/nemato. Siekiant pašalinti šį trikį, netrukus bus atnaujinama sistemos versija. Nepaisant to, tai nėra kritinės klaidos ir sistema veikia be didesnių nesklandumų“, – teigia V. Ginevičienė, primindama, kad apie pastebėtas klaidas el. pašto adresu imas.klaidos@vmi.lt pranešimus siųsti bus galima dar ir kitą savaitę.

Pažymėtina, kad VMI IT specialistai naktį aktyviai tobulino IT infrastruktūrą, atlikti pakeitimai sąlygos spartesnę i.MAS greitaveiką, taip pat užtikrins kitų VMI sistemų – Mano VMI ir EDS – sklandesnį darbą, nepriklausomai nuo i.MAS sistemos veiklos.

Tie mokesčių mokėtojai, kurie nusprendė važtaraščių duomenis į i.VAZ posistemį teikti įkeliant iš anksto suformuotas rinkmenas (XML formatu) arba automatiškai (pasinaudojant žiniatinklio paslaugomis), tačiau spalio 1 d. dar nespėjo tinkamai parengti savo sistemų, pirmiausia turi atlikti šiuos žingsnius:

•    tapti i.VAZ vartotoju;

•    i.VAZ atnaujinti savo kontaktinius duomenis;

•    po kontaktinių duomenų atnaujinimo sulaukti automatiškai sugeneruoto slaptažodžio, su kuriuo bus galima prisijungti prie atsarginio portalo a.VAZ, adresu avaz.vmi.lt;

•    prisijungus prie a.VAZ, nurodyti, kad nuo spalio 1 d. dėl techninių kliūčių jis negali pateikti važtaraščio duomenų.

•    užregistravus minėtąją problemą, naudotojui bus suformuotas atsarginis registracijos numeris „ARN“, kurį bus galima naudoti visiems gabenimams ir pateikti gabenimų patikras kelyje atliekantiems pareigūnams, iki kol bus tinkamai parengtos mokesčių mokėtojo apskaitos sistemos ir pasiruošta duomenų teikimui.

Svarbu tai, kad tų važtaraščių, kurių pagrindu gabenimai jau bus įvykę, kol mokesčių mokėtojas vykdė sistemų pritaikymo darbus, duomenų atgaline data teikti nereikės. Savo sistemas duomenų perdavimui minėtais būdais mokesčių mokėtojai turi pritaikyti iki šių metų pabaigos.

VMI, siekdama padėti verslui prisitaikyti prie pokyčių, akcentuoja, jog dėl netyčinių klaidų ar vėlavimų neskirs baudų bei netaikys sankcijų.

Mokesčių administratorius primena, kad siekiant užtikrinti sklandų važtaraščių duomenų perdavimą, starto savaitgalį mokesčių mokėtojams pagalbą dėl i.VAZ visą parą teiks MIC konsultantai telefonu 1882, o į mokesčių mokėtojų pateikiamas pastabas dėl techninių duomenų teikimo operatyviai reaguos budinti IT komanda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonui

Jonui portretas
Gal Jūs galite parašyti kaip ta sistema veikia Portugalijoje?

Jonas

Jonas portretas
Geriau parašykit kaip ta sistema veikia Portugalijoje ?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių